Cine vine în urma Angelei Merkel?

-


Se apropie sfârșitul de an și încă nu știm mai nimic despe femeia ce va conduce de facto Uniunea Europeană și, implicit, România, în următorul deceniu. Nu știm mai nimic despre AKK. Adică despre Annegret Kramp-Karrenbauer, aleasă în această lună președintele partidului de guvernământ din Germania, după ce Angela Merkel, de 18 ani lider al acestei formațiuni politice, a anunţat că nu va mai candida la funcţia supremă în partid. Încercând să descifrăm câte ceva din intențiile politice ale lui AKK, vom reuși desigur să descifrăm și câte ceva din viitorul Germaniei și al Uniunii Europene.

Vom începe prin a specifica faptul că noua preşedintă a partidului a venit cu un mesaj de continuitate, însă cu o abordare selectivă a ideilor cancelarului german. Nu este întâmplător acest lucru: CDU (Uniunea Creștin Democrată) trece azi printr-o uriașă criză politică determinată de decizia lui Merkel de a da drept de azil imigranţilor, acesta fiind și motivul pentru care gâtul actualului cancelar german s-a frânt din punct de vedere politic. Merkel nu mai putea să reziste: la începutul toamnei lui 2018, Uniunea Creștin Democrată a pierdut consecutiv alegerile în două landuri importante. A fost bomboana de pe coliva Angelei, care a anunțat atunci că nu va mai candida la preşedinţia partidului său şi nici la alegerile din 2021, pentru funcţia de cancelar al Germaniei.

Trebuie specificată și amploarea deciziei lui Merkel de a primi imigranți: numai în anii 2015-2016 in Germania au sosit peste un milion de imigranţi, fapt ce a stârnit un val de reproşuri din partea alegătorilor germani şi chiar din partea membrilor propriului partid. Pur și simplu s-a dovedit că acest stat nu poate gestiona un asemenea dezechilibru social.

Alegerile au fost de acum câțiva ani catastrofale pentru CDU însă abila Angela Merkel a facut astfel încât, în urma nenumăratelor negocieri, să se poată forma o coaliţie guvernamentală firavă şi o majoritate parlamentară la limită.

Mai mult, atitudinea față de imigranți a luat pe sus întregul partid al Angelei și l-a transferat din poziția de centru dreapta conservatoare (așa cum șade bine unui partid ce conține în numele său și cuvântul „creștin”) în cea de centru, parcă totuși mult „prea la stânga” pentru atât de precișii nemți membri ai CDU. Vidul creat de această dispariție a Uniunii Creștin Democrate din dreapta spectrului politic a fost rapid umplut de către noul partid „Alternativa pentru Germania”, care crește rapid și dă bătăi de cap nu doar colegilor lui Merkel ci și întregii Uniuni Europene, având în vedere numeroasele idei naționaliste ce sunt periodic diseminate de către liderii Alternativei. Se subînțelege, Alternativă pentru Germania (AfD) este construit pe poziţia ferm declarată de grupare anti imigraţionistă.

În această stare de fapt, pe data de 7 decembrie, s-au prezentat drept candidaţi pentru poziţia supremă în CDU Annegret Kramp-Karrenbauer supranumită AKK şi poreclită „mini Merkel”, Friedrich Merz (un avocat de succes) şi Jens Spahn, un fost ministru al sănătăţii. AKK și Merz au intrat în turul doi al alegerilor care au fost câștigate de „mini Merkel”. A fost o bătălie crâncenă, fiecare încercând să câștige voturile celor două tabere care par a forma azi CDU: tabăra celor mai apropiați de centrul politicii germane și cei de dreapta, „de modă veche a CDU”.

În mod evident, AKK a fost reprezentanta „centrului”. D-na Annegret Kramp-Karrenbauer a câştigat cu un procent de 52% faţă de 48% cât a obţinut Merz. Această diferenţă atât de mică între cei doi candidaţi a creat o adevărată răscoala în partid, cu numeroase acuzaţii de trădări. AKK a fost susținută de toate femeile din partid și a avut abilitatea de a-și atrage aripa tânăra a partidului, propunându-i liderului tinerilor din CDU, Paul Ziemiak, o importantă funcție în partid. În „slujba” lui AKK a lucrat, firește, și Merkel, fiind pentru prima dată în istoria Germaniei când şeful partidului reuşeşte să-şi impună candidatul ca succesor la şefia partidului.

Annegret Kramp-Karrenbauer nu este supranumită degeaba „mini Merkel”: are un stil de retorică şi comportament asemănător cu cel al lui Merkel. AKK se consideră a fi chiar un politician mai tradiţional decât însăşi cancelarul, noi știm însă bine că această afirmație este necesară doar pentru a mai atrage votanții de dreapta din Germania. AKK a devenit membru al partidului din tinerețe și a ocupat diferite funcții în partid, ajungând premier al landului Saarland din vestul Germaniei și fiind numită în februarie 2018 în funcţia de secretar general al CDU. Annegret Kramp-Karrenbauer se opune căsătoriei persoanelor de acelaşi sex și susţine întoarcerea la serviciul militar obligatoriu. Atenție mare, nu se opune imigraţiei, dar cere o mai mare atenţie la trecutul şi apartenenţa imigranţilor la diferite grupări de crimă organizată sau terorism.

AKK nu va avea o viață ușoară în noua sa funcție. Pentu a reuni partidul împărțit în dreapta pro AfD versus membrii pro Merkel, noul șef al CDU va trebui să aibă niște ieșiri prin care să se dezică de Merkel. De atlfel, la primul interviu pe care l-a acordat după ce a fost aleasă, a declarat că nu este de acord, în totalitate, cu politicile d-nei Merkel și că va încerca să modifice ceea ce consideră că a fost greșit. Cu alte cuvinte, toate-s vechi și noi sunt toate pe scena politică germană.

 Citește și:

Amnezia lui Ion Iliescu nu se regăsește în interviul din Le Figaro

Interviu Video: Dr. Vasi Rădulescu: „Dacă fiecare ar face puținul din jurul lui, atunci lucrurile s-ar schimba considerabil”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.