Ciolacu şi „schimbarea la faţă” a PSD

-


Interimatul lui Marcel Ciolacu la şefia PSD se va încheia pe 22 august, printr-un simulacru de Congres, care îi va consfinţi o victorie negociată din vreme cu baronii locali. Dincolo de pandemie şi de micile sale clinciuri cu şeful statului şi guvernarea liberală, Marcel Ciolacu a preferat să nu schimbe în niciun fel linia dragnistă a partidului, ci numai să debarce în iarna trecută de la vârful partidului o parte din ceea ce a fost echipa Vioricăi Dăncilă.

Astăzi, PSD-ul este o umbră din ceea ce a fost în vremea lui Ion Iliescu întrucât s-a promovat o politică a nonvalorilor într-un partid, care s-a îndepărtat timid de social-democraţie, începând cu epoca lui Geoană şi terminând cu cea a lui Liviu Dragnea, un politician de provincie care nu a înţeles niciodată ce înseamnă politica mare. Nu este suficient să vii cu măsuri populiste pentru bugetari şi electoratul captiv, când în plan extern te plasezi împotriva UE şi să joci o carte a unui iliberalism care nu cadrează cu poziţia României.

În momentul de faţă, PSD se află în cădere liberă, iar Pro România a devenit un concurent serios pe segmentul de electorat de stânga cu studii medii şi superioare care vede în formaţiunea lui Ponta o alternativă credibilă. De asemenea, liderii social-democraţilor nu au reuşit să aducă în prim plan oameni noi întrucât nu au dorit să facă o primenire reală a partidului şi o despărţire de unele reminiscenţe ale unui trecut comunist cu tentă ultranaţionalistă.

Aceste elemente le-am regăsit în discursurile lui Dragnea din campania electorală pentru alegerile europarlamentare din mai 2019, şi astăzi nu mai pot fi utilizate decât la un electorat captiv şi pauper, încă nostalgic după vremurile ceauşiste. Este imposibil de crezut ca într-un partid de circa 800.000 de membri să nu se găsească 100 de oameni noi care să fie diferiţi de prototipul de politician dragnist, obedient şi analfabet funcţional.

Ciolacu se păcăleşte singur dacă crede că Firea, Grindeanu şi Dâncu vor salva PSD-ul şi vor plămădi într-un timp scurt o linie ideologică nouă, care să se axeze mai mult pe clasa de mijloc, cât şi pe stânga intelectuală.

Fără doar şi poate că România are nevoie de o stângă modernă, dar nu cu oameni vechi, trecuţi prin subteranele „statului paralel”. Dincolo de circul creat de fronda lui Eugen Teodorovici, mandatul lui Ciolacu la conducerea PSD se va deschide cu o moţiune de cenzură, care are rolul de a-l reconfirma în rândul baronilor locali.

Dacă moţiunea va trece, Marcel Ciolacu va trebui să îşi concedieze strategii de campanie întrucât va pune umărul la creşterea PNL-ului în alegerile parlamentare şi totodată va reactiva valul de ură împotriva PSD care a dus la sfârşitul epocii Dragnea, şi a baronetului de curte tipic al anilor 1990.

Momentan, Ciolacu încearcă să joace rolul unui „mascul alfa” în PSD, dar nu are forţa şi carisma necesară pentru a putea să captiveze masele şi publicul ţintă. Ciolacu este mai mult un personaj caragialesc, un fel de Zaharia Tranache, dar care ştie să îşi urmeze propriul interes. În fapt, victoria acestuia la Congres trebuie să fie marcată printr-o criză politică, la care din nefericire a pus umărul şi guvernul liberal prin stângăciile făcute şi asumate public mult prea târziu.

Moţiunea de cenzură reprezintă pârghia prin care Ciolacu va încerca să le demonstreze baronilor locali că PSD-ul încă mai are forţă ca să răstoarne un guvern minoritar, şi să încerce o revenire la butoanele puterii, însă fără prea mari sorţi de izbândă, căci Klaus Iohannis nu va mai nominaliza vreodată premier social-democrat sau unul apropiat de acest partid.

„Joi, vom stabili data votului. Deci, mâine are loc citirea, suntem în Regulament şi în Constituţie. Moţiunea n-are nicio legătură cu Congresul”, a declarat Marcel Ciolacu, la sediul central al PSD.

De asemenea, majoritatea PSD din Parlament va bloca rectificarea bugetară astfel încât să forţeze majorarea pensiilor cu 40 % şi dublarea alocaţiilor pentru a mai câştiga câteva procente pentru parlamentare. Dincolo de aceste note de populism, PSD încearcă să joace aceeaşi carte pe care a încercat şi Liviu Dragnea fără să îi pese că ne vom scufunda cu toţii într-o criză ale cărei efecte nocive le vom vedea în toamnă-iarnă.

Ce se va întâmpla după alegerea domnului Ciolacu în funcţia de preşedinte executiv al PSD? Răspunsul este simplu: nimic concret,  doar circ şi balamuc electoral înaintea unei crize, care ne va pune pe toţi în dificultate.

Cel mai probabil guvernul Orban va cădea şi va urma Orban 2,3,4…..până la alegerile parlamentare, dacă pandemia nu va exploda.

Citeşte şi:

UPDATE. Iohannis, despre salariile profesorilor: „Această creştere salarială din toamnă nu mai este posibilă acum”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.