Cioloș este implicat în campania electorală din Constanța

-


Pe masa premierului Cioloș a ajuns zilele trecute și problema restaurării celei mai valoroase clădiri din sud-estul României, Cazinoul din Constanța, aflat în prezent în portofoliul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) în cadrul Ministerului Dezvoltării.

Senatorul Gigi Chiru i-a adresat o interpelare primului-ministru Dacian Cioloş, pe tema reabilitării şi posibilităţii includerii Cazinoului pe lista monumentelor UNESCO. Și tot săptămâna aceasta, amiralul (r)Vergil Chițac, fostul rector al Academiei Navale Mircea cel Bătrân, s-a pronunțat pe același subiect pentru jurnaliștii de la Realitatea, criticând și el ping-pong-ul pe care atât municipalitatea Constanței, cât și guvernele din ultimii ani l-au făcut cu această clădire-simbol și propunând să fie adus la municipalitate și transformat într-o casa de știință a copiilor.

De precizat că, foarte curând, pe 8 mai, se împlinește un an de când CNI a lansat a doua încercare de renovare a clădirii Cazinoului. Licitația pentru achiziția lucrărilor de reabilitare a fost contestată de aceleași firme care joacă rolul contestatarilor de serviciu – Rico SRL și Euromateria – ceea ce face imposibilă reluarea procedurilor pentru demararea unei a treia încercări. Situație în care Cazinoul riscă să rămână o ruină pentru încă cel puțin doi ani. În studiul de fezabilitate elaborat au fost stabiliţi indicatorii tehnico-economici în cadrul Consiliului tehnico-economic şi a fost aprobată suma de aproximativ 9,2 milioane de euro pentru restaurarea clădirii. Pe hârtie. În realitate, ultima reparaţie majoră a Cazinoului a fost făcută între anii 1986 – 1988. Între 2000 și 2016, Cazinoul a fost purtat de la o administrație la alta, ca momeală electorală, lucru pe care îl remarcă și Vergil Chițac într-o discuție cu Jurnalistii.ro.

Interimul Făgădău nu are o soluție

În mai 2015, Decebal Făgădău pe atunci mâna dreaptă a lui Radu Mazăre ca viceprimar, vorbea de administrarea Cazinoului după reabilitare, dar nu spunea nimic despre cum se va face concret renovarea fără de care Cazinoul riscă oricând să se prăbușească.

Citește și: SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ROMÂNIA. O primărie de top a mai bătut un record

Pe larg, povestea celor două licitații o puteți citi pe larg în presa locală. La prima licitaţie s-au primit doar oferte neconforme, iar procedura a fost anulată. Situaţia s-a repetat aproape aidoma şi la cea de-a doua licitaţie. Chiar în ultima zi în care o putea face, firma Euromateria a deschis o nouă acţiune în contencios administrativ împotriva CNI. Acum, mingea este în terenul judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti care la precedenta intervenţie au dat dreptate firmei Euromateria şi au obligat C.N.I. să-i reevalueze oferta. Compania a făcut-o şi a avut acelaşi verdict: oferta nu este conformă, la fel ca toate celelalte depuse. Euromateria a contestat din nou decizia la C.N.C.S.

În concluzie, fără o finalizare a contestaţiilor, nu se pot relua demersurile pentru o nouă licitație, motiv pentru care crește exponențial riscul prăbușirii clădirii.

cazino constanta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cel de-al treilea şi noul Cazinou al Constanţei a fost proiectat de arhitectul Daniel Renard, în stil Art Nouveau. Cazinoul a fost inaugurat la 15 august 1910, în prezenţa Principelui Ferdinand, iar din 1948, Cazinoul a adăpostit Casa de Cultură a Sindicatelor.
În 2007, Cazinoul a fost concesionat de Primăria Constanţei, pentru o perioadă de 49 de ani, firmei Queen Investments SRL, care deţine o reţea de cazinouri de lux în toată lumea, inclusiv în România. Numai că firma, care anunţase investiţii de nouă milioane de lei numai în primii cinci ani, a renunţat la acest proiect.

La scurt timp, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a preluat Cazinoul pentru a-l reabilita, numai că nu a trecut mult până când construcţia a ajuns iar în administrarea autorităţii locale întrucât trecuse mai bine de un an de când fusese preluat de minister şi lucrările nu începuseră. În martie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a anunţat că a fost aprobată finanţarea pentru reabilitarea cazinoului, lucrările urmând să fie realizate cu fonduri europene (cca 10 milioane de euro).
Mazăre ar fi vrut să-l ducă în zona jocurilor de noroc, așa că a mers la Lugano (Elveţia) pentru a discuta modalităţi de colaborare cu reprezentanţii celui mai mare cazinou din Europa.

În 2014, consilierii locali au votat transmiterea lui în proprietatea Ministerului Lucrărilor Publice cu promisiunea că Guvernul va aloca cele 10 milioane euro necesare pentru renovare. Uluitor este faptul că s-a preferat ca tertip mutarea poverii renovării pe bugetul central doar pentru a zădărnici o restaurare pe bani europeni care le-ar însă era condiționată de transformarea Cazinoului în muzeu. Doar că interesele economice ale administrației Mazăre mizau pe o altă destinație a clădirii. Iar în prezent, cineva pesemnă că speră ca planul lui Mazăre de a face acolo un cazinou de lux să fie realizat, într-o administrație care să-i continue viziunea. Deși lucrurile se tergiversează, Decebal Făgădău nu-și asumă preluarea la municipalitate a problemei și, după cum a declarat, “merge pe mâna” celor de la CNI.

Citește și: DECLARAȚIE HALUCINANTĂ A UNUI PRIMAR. 8 milioane de euro cheltuiți de mântuială


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon