Cîțu: ”Deficitul bugetar va urca la 9,1% din PIB la rectificarea bugetară”

-


Deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut la rectificarea bugetară care va fi adoptată în perioada următoare, a anunțat ministrul de Finanţe, Florin Cîţu.

„Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară cu un deficit de 9,1% din Produsul Intern Brut şi o contracţie economică de 4,2%. Deficitul se majorează cu 5 miliarde lei. Nu vom mai încasa 2,4 miliarde lei în ultima parte a anului. Această neîncasare vin în urma faptului că cei care au acumulat datorii de la începutul stării de urgență până la sfârșitul lunii octombrie să poată să eșaloneze pe următoarele 12 luni”, a declarat ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

Potrivit acestuia, veniturile la finalul acestui an sunt estimate la 32,2% din PIB: 28,4% din PIB din economie și restul din fonduri nerambursabile.

”Se alocă 1,2 miliarde lei la fondul de rezervă al Guvernului: S-ar putea să avem aceste cheltuieli. Vedem că sunt cheltuieli care apar peste noapte. Sunt cheltuieli excepționale. Se suplimentează la Ministerul Dezvoltării cu 1 miliard de lei pentru facturi pe Programul Național de Dezvoltare Locală. Un miliard de lei la Ministerul Sănătății. Sunt mai multe ministere de unde vor exista economii. La Ministerul Finanțelor sunt economii de 134 milioane lei, de la cheltuieli de personal. Ministerul Transporturilor nu va pierde bani. A primit la rectificările anterioare. Are banii necesari pentru plata facturilor”, a adăugat ministrul de Finanțe.

Acesta a mai spus că PNL va avea un program de guvernare care va include și strategia fiscal-bugetară.

”Nu exista prioritate pentru angajații publici privind vaccinarea, așa cum au spus președintele și premierul. Ne vom uita sa vedem care sunt elementele principale. Vom avea un deficit mai mic anul viitor decât cel de anula cesta. Vom avea consolidare fiscală. Nu (în privința unei reveniri în W). Scenariul nostru de bază este cel corect și nu vedem alt scenariu. Prioritatea principală de anul viitor: informatizarea administrației publice. Anul viitor încercăm un deficit de 7% sau mai bun”, a adăugat Florin Cîțu.

Știre în curs de actualizare.

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.