UPDATE. Cîţu: „Perioada până la care poate fi solicitată amânarea ratelor a fost prelungită până în 15 iunie”

-


Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu a declarat, vineri, că programul IMM Invest este un succes, iar cifrele arată că sistemul bancar şi-a mobilizat toate resursele disponibile pentru a putea face faţă solicitărilor. De asemenea, acesta a mai spus că până în momentul de faţă 152.000 de clienţi ai băncilor au beneficiat de amânarea ratelor cu până la 9 luni, însumând credite în valoare de 3,3 miliarde de lei.

”În acest moment, în baza OUG 37/ 2020, au beneficiat 152.000 de clienţi a sistemului financiar-bancar, însumând 3,3 miliarde de lei, totalul creditelor amânate până la nouă luni de zile. Este un program care a funcţionat foarte rapid, sistemul financiar-bancar s-a mobilizat şi foarte rapid a procesat toate cererile”, a declarat Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, perioada până la care poate fi solicitată amânarea ratelor a fost prelungită până în 15 iunie, iar o mare parte dintre programele care vor fi implementate de autorităţi depind de buna funcţionare a parteneriatului cu sistemul financiar-bancar şi de sănătatea acestuia din urmă.

„Am discutat, în al treilea rând, despre programul de relansare a economiei pentru că ştim că relansarea economică se face prin intermediul parteneriatului cu sistemul financiar bancar. Banii în economie ajung nu doar de la Guvern. Modul în care Guvernul transmite bani în economie se face şi prin intermediul sistemului financiar-bancar. Iar sistemul bancar are expertiza şi are şi canalele de a transfera aceşti bani către sectoarele performante. De aceea, o mare parte din programele pe care le vom implementa în viitor depind de funcţionarea acestui parteneriat şi de sănătatea sistemului financiar-bancar. Programul pentru companiile mari, care a fost aseară într-o primă citire în şedinţa de Guvern, va avea nevoie de susţinerea sistemului financiar bancar. O întâlnire foarte bună şi care nu a mai avut loc până acum la acest nivel”, a subliniat Florin Cîţu.

În acest moment pe fluxul băncilor partenere proiectului au fost aprobate peste 5.000 de credite, care urmează a fi transmise către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). De asemenea, alte 451 de credite în valoare de peste 300 de milioane de lei au fost deja redirecţionate către Fond pentru acordarea garanţiei în nume şi cont, precum şi a ajutorului de stat.

„Peste 58.525 de întreprinderi mici şi mijlocii sunt înscrise în programul IMM Invest, iar un prim efect benefic este că, în primă fază vor fi susţinute aproximativ 733.301 locuri de muncă. În perioada imediat următoare Guvernul României va lansa o nouă schemă de garantare care va susţine creditul comercial prin folosirea unor instrumente de tip factoring cu regres (cu recurs), credit de scont, produs de garantare-leasing”, a subliniat Dumintru Nancu, direcotrul general al FNGCIMM.

Programul IMM Invest şi viitoarea schemă de garantare pentru susţinerea creditului comercial vor fi cei doi piloni de relansare a economiei româneşti, a mai adăugat acesta. Pe parcursul procesului de aprobare fiecare bancă, conform normelor proprii de creditare, s-a asigurat că IMM-urile sunt viabile din punct de vedere economic.

IMM Invest este un program dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii care pot beneficia de credite date de bănci cu garanţii de stat.

 

Ştire în curs de actualizare.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.