Clădirile istorice din România, o mină de aur. Interviu cu CEO-ul Artmark Historical Estate, Constantin Prisecaru

-


În noianul modernismului, într-un București „acaparat” de dezvoltatori imobiliari care „plantează” edificii care mai de care mai futuriste, unele dintre ele mândrele deținătoare, pe bună dreptate, de premii în arhitectură, un business care a prins contur relativ recent este în plină ascensiune. Lupta nu este una ușoară, însă divizia Artmark destinată clădirilor istorice – Artmark Historical Estate – se bucură, încă de la lansarea din urmă cu aproape trei ani, de o creștere spectaculoasă.

CEO-ul Artmark Historical Estate, Constantin Prisecaru, ne dezvăluie mai multe despre afacerea pe care o conduce cu succes, despre realizările în materie de vânzări și celelalte rezultate obținute.

Jurnalistii.ro: Cum funcționează divizia Artmark Historical Estate? Ce procent din fonduri provine de la statul român și ce procent de la Uniunea Europeană?

Constantin Prisecaru: Artmark Historical Estate funcţionează pe principiul unei case de licitaţii, respectiv contractăm de la proprietari imobile istorice şi artistice reprezentative, în regim de exclusivitate, pe care le promovăm, cu bugete semnificative, prin canale specifice spre vânzare sau parteneriate în vederea restaurării (unde este cazul) şi valorizării lor, noii proprietari dându-le diverse utilizări, private sau de business. Facem şi propuneri, primim şi oferte de preluare în portofoliu, spre vânzare.

În privinţa fondurilor pe axa 5.1., de finanţare cu fonduri UE a monumentelor istorice, 80% din finanţare per proiect provenea de la UE şi 18% din fonduri guvernamentale. Perioada de depunere a proiectelor pe această axă s-a încheiat însă, e posibil să se relanseze, în funcţie de procentul de absorbţie.

Care este investiția în clădiri (între ce valori se situează) și care este profitul? 

Reabilitarea unui imobil istoric poate costă între 200 şi 1.000 euro/mp, în funcţie de nivelul de degradare şi tipologia monumentului.

Profitul depinde de business-ul care se va desfăşura în imobil sau dacă se va reabilita spre a fi închiriată sau vândută, iar dacă este pentru reşedinţă, nu se poate vorbi de profit.

Ca şi investiţie, pot asigura un randament între 4 şi 10%/an, depinde însă de mulţi factori.

Clădirile sunt doar de vânzare? Cum merg vânzările?

Clădirile sunt în principiu doar de vânzare, dar lucrăm şi pe diverse parteneriate cu unele dintre ele.

Ca şi vânzări, am lansat divizia Artmark Historical Estate la sfârşitul anului 2014 cu un portofoliu de 25 imobile, din care în primul an am vândut 8.

În prezent suntem în proces de vânzare cu 9 imobile, procedurile premergătoare fiind complexe, asupra monumentelor istorice având şi Statul drept de preemţiune, fără răspunsul autorităţilor centrale şi locale nefiind posibilă vânzarea.

În prezent avem în portofoliu aproape 60 de imobile, unele în lucru cu materialele de marketing, se pot vedea aici şi toate se vor regăsi în Catalogul Artmark Historical Estate 2017-2018, pe care îl vom lansa din luna septembrie. Catalogul 2016-2017, aici.

Legea permite administratorilor clădirilor să ceară autorităților autorizații în regim de urgență pentru renovarea rapidă a clădirilor periculoase. Ați făcut uz și dacă da, în ce cazuri?

Nu ne ocupăm de autorizaţii de construire, dar avem clienţi care au cumpărat şi au solicitat eliberarea lor în regim de urgenţă.

Portofoliul Artmark Historical Estate a crescut considerabil de la lansarea diviziei, în ianuarie 2015. Cărui fapt se datorează creșterea spectaculoasă?

Creşterea spectaculoasă a portofoliului Artmark Historical Estate se datorează mai multor factori, printre care:

– piaţa imobilelor istorice este o piaţă relativ nouă, apetitul investitorilor în creştere, atât din România cât şi din străinătate, ceea ce stimulează oferta;

– profesionalismul cu care tratăm partenerii noştrii, cu atât mai necesar cu cât procedurile de vânzare a imobilelor istorice sunt mult mai complexe decât în cazul imobilelor noi, presupun un volum de muncă specializată mult mai mare, pe care nu oricine este capabil sau dispus să-l facă;

– valorile de vânzare a imobilelor vândute au fost majoritatea semnificativ mai mari decât preţurile de pornire, ceea ce a stimulat, de asemenea, oferta;

– suntem singurii din România specializaţi în vânzarea monumentelor istorice şi artistice de patrimoniu.

Citește și: Firea aduce kitsch-ul din casă în București. Clădiri-monument vopsite ilegal

Vrei să ai propriul tău castel? Italia oferă gratuit peste 100 de clădiri medievale

Ministrul Culturii vrea exproprierea clădirilor monument lăsate în paragină

Noi descinderi la Timișoara în dosarul samsarilor de clădiri istorice

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.