EXCLUSIV. Coarnă (SNPPC): „Bine aţi venit în MAI! Iarna nu-i ca vara!”

-


Circa 1600 de poliţişti din promoţia septembrie 2019 nu au primit echipamentul de iarnă, şi îşi desfăşoară activităţile curente în ţinute de vară, deşi este luna decembrie, susţine Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC. În schimb, IGPR-ul se află în proceduri complexe de achiziţii, iar ministrul de Interne Marcel Vela anunţă investiţii masive în 2020, pentru agenţii de poliţie care lucrează în stradă direct cu cetăţenii.

 

sursa foto: Antena 3

„Oamenii sunt acum în stradă cu ţinuta de vară. Mă refer aici la întreaga promoţie 2019 care au terminat în septembrie şi nu au primit încă căciuli, bocanci, bluzoane şi geci de iarnă. Suntem deja în luna decembrie şi oamenii aceştia execută misiunile curente, atât pe timp de zi cât şi de noapte în ţinută de vară. La televizor, domnul ministru (Marcel Vela) a spus că totul este bine la MAI. Am sesizat IGPR-ul în acest caz şi ne-au transmis că sunt în proceduri de achizaţie. Până vor primi echipamentul de iarnă se face deja luna martie şi deja un sfert din aceşti poliţişti s-au îmbolnăvit. Unii şi-au cumpărat ţinuta de iarna din banii lor, pentru că nu au primit nimic. Toată promoţia 2019 (circa 1600 de oameni) nu a fost echipată de iarnă. În momentul de faţă, îşi îndeplinesc misiunile curente în ţinuta de vară. Nu au echipament de iarnă, deşi IGPR avea obligaţia să îi echipeze până în momentul de faţă. Problema am sesizat-o încă din septembrie când aceştia tineri poliţişti au terminat cursurile, iar generalul Vasilescu de la IGPR a spus atunci că se va rezolva şi nimic. De asemenea, le-au mai spus că vor primi ţinuta de iarnă la inspectoratele din ţară şi nu au primit-o”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC.

Potrivit Regulamentului Portului uniformelor de Poliţie, în funcție de sezon se pot constitui:

a) uniforma de vară – perioada sezonului cald: de la 1 mai până la 31 octombrie;

b) uniforma de iarnă – perioada sezonului rece: de la 1 noiembrie până la 30 aprilie.

De asemenea, schimbarea uniformelor de sezon – vară sau iarnă – și portul unor articole de echipament din compunerea unei uniforme se fac în funcție de condițiile climaterice și de zona geografică, prin dispoziții ale șefilor de unități.

Vela continuă reforma MAI-ului

În schimb, ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, marți seară, la postul Realitatea Plus, că încrederea oamenilor în instituția pe care o conduce a scăzut de la 55% la 30%, după cazurile Colectiv și Caracal.

Potrivit acestuia, 1.700 din cele 2.400 de posturi de poliție rurală au toaletele în curte.

”După ce a trecut moțiunea de cenzură, aproape toate prefecturile au demarat foarte multe concursuri, ceea ce nu s-a întâmplat înainte. Explicația e simplă: au vrut să-și cimenteze acoliții, prietenii, relațiile. Peste 60% erau cu dedicație. Nu mi se pare corect pentru ceilalți. Așa că am decis să blochez aceste proceduri. Dacă facem aceste restructurări, eficientizări, nu vrem să dăm afară pe nimeni, dimpotrivă, mai avem nevoie de oameni… să știți că sunt foarte mulți oameni de calitate, trebuie doar să punem umărul la eficientizarea acestui minister. Exodul polițiștilor în afara ministerului a creat un gol. Încrederea MAI a scăzut de la 55% la 40% și la 30% după cazul Caracal și celelalte dinainte”, a transmis ministrul Marcel Vela.

De asemenea, acesta a mai declarat că are în plan achiziționarea unei infrastructuri uriașe pentru anul 2020, atunci când fiecare agent de poliție care interacționează cu cetățenii, dar și fiecare mașină de poliție care patrulează, să fie dotați cu aparatură de înregistrare pentru a responsabiliza atât polițiștii, cât și cetățenii:

”Pentru anul 2020 vom achiziționa aparatură de înregistrare pentru fiecare mașină care patrulează și pentru fiecare agent care va interacționa cu cetățeanul, ca să vedem și cum vorbește polițistul cu oamenii și cum vorbesc oamenii cu polițiștii, ca să responsabilizăm ambele părți”, a subliniat Marcel Vela.

Citeşte şi:

Cum arată un test PISA care „i-a încurcat” pe elevii români. Expert educaţional: „Şcoala românească preuniversitară, paralelă cu lumea de astăzi”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.