UPDATE. Alexandru Rafila: „Nu avem nici un caz de infectare cu coronavirus pe teritoriul României”

-


UPDATE 13.26: „Nu există teste rapide pentru coronavirus. Nu avem niciun caz pe teritoriul României, dar avem gripă”, a declarat medicul Alexandru Rafila, şeful Disciplinei de Microbiologie al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” şi al Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

UPDATE 13.17: „Majoritatea sunt forme uşoare de îmbolnăvire. Am studiat modul cum acest virus crează îmbolnăvirea. În primele zile, pacientul nu face febră şi schimbă modul de depistare în aeroporturi a bolii. Riscul ca un caz din China să ajungă în România este redus. Institutul Matei Balş are toate capabilităţile de internare şi tratament pentru posibilele cazuri”, a declarat managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, medicul Adrian Streinu – Cercel.

Ştirea Iniţială:

Astăzi, de la ora 12.00, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, va convoca Comitetul interminesterial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, pentru analiza ultimelor evoluţii.

Pe 22 ianuarie a fost constituit Comitetul interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus, format din specialişti, sub coordonarea miniştrilor Sănătăţii, Afacerilor Externe, Afacerilor Interne şi Transporturilor.

De asemenea, şi  primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a convocat pentru luni, la ora 11,00, un Comandament de urgenţă, având în vedere cazurile de gripă înregistrate în Bucureşti. În schimb, întreaga circulaţie a persoanelor care vin spre România din aria geografică a Chinei a fost monitorizată pe criterii epidemiologice şi au apărut alerte la Cluj, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti, dar toate au fost infirmate, potrivit buletinului informativ al Comitetului interministerial pentru monitorizarea şi managementul potenţialelor infecţii cu noul coronavirus dat publicităţii duminică.

„Se iau măsuri speciale pentru ansamblul folcloric din Mioveni, format din 25 de persoane, care în acest moment se află în Beijing-China şi va sosi pe aeroportul din Otopeni marţi, ora 15,00. Deja oficialii români ai ambasadei au luat legătura cu aceştia. Cât priveşte situaţia instrumentiştilor care au fost pentru o perioadă de 40 de zile într-un turneu în China, DSP judeţean verifică starea lor de sănătate zilnic. Până în prezent nu există suspiciuni de pneumonie cu noul coronavirus la niciuna din persoanele din acest grup”, se arată în raport.

Potrivit situaţiei la zi a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus, la nivel global există 2.061 de cazuri confirmare, din care 2.019 cazuri numai în China continentală. S-au înregistrat 56 de decese, toate în China.

Pentru aeroporturi s-a recomandat instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea persoanele a căror temperatură corporală este mai mare de 38 de grade. Implementarea acestei măsuri se va decide luni, cu toţi factorii implicaţi. Alte recomandări sunt: asigurarea distribuirii de pliante de informare pentru aeroporturi (pregătite de INSP – CNSCBT la porţile îmbarcare/sosire, control paşapoarte, zone de aşteptare etc.); expunerea la loc vizibil pe fluxurile de pasageri a unor afişe informative; asigurarea permanenţei de asistenţă medicală (24/24 – 7/7) în cadrul cabinetelor medicale din aeroporturi, către care vor fi îndrumaţi pasagerii care prezintă simptomatologie respiratorie/febră; asigurarea cabinetelor medicale din incinta aeroporturilor cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie pentru personal; asigurarea personalului aeroporturilor care vine în contact nemijlocit cu pasagerii, cu cantităţi suficiente de materiale de protecţie.

Citeşte şi:

Grindeanu, despre PSD: ”Am avut un adversar, pe Klaus Iohannis, dar asta nu justifică această cădere”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.