Purtătorul de cuvânt al Maternității Giulești: „Sincer, nu prea văd pentru ce ar putea să dea în judecată spitalul”. 11 dintre colegii săi au fost depistați cu stafilococ auriu

-


Începând de astăzi, maternitatea Giulești nu va mai face nicio internare din cauza infecțiilor nosocomiale. Purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti, Doru Pană, a declarat că părinţii bebeluşilor depistaţi cu stafilococ auriu ar trebui să dea în judecată personalul medical numai dacă are dovezi clare pentru a-şi susţine acuzaţiile, subliniind că nu vede, totuşi, motivul unui astfel de demers.

 

El a mai preziat că, dintre cei 11 angajaţi depistaţi cu stafilococ auriu, „unu sau doi” sunt medici şi nouă asistente şi că există protocoale privind dezinfecţia, iar „în majoritatea cazurilor” acestea se respectă.

„Angajaţii respectivi au fost scoşi din tură, s-au dispus măsuri de igienizare, zona în care au lucrat angajaţii repsectivi a fost eliberată şi dezinfectată nu o dată, ci de mai multe ori, tocmai ca să nu existe niciun fel de problemă şi ulterior, împreună cu DSP s-au creat nişte protocoale, în aşa fel încât să se limiteze cât se poate o eventuală infectare a altor copilaşi”, a explicat el.

Medicul a comentat și cu privire la responsabilitatea la locul de muncă:

„Nu vreau să iau apărarea nimănui, ideea este că fiecare este responsabil la locul de muncă de ceea ce face şi cum face lucrurile, e foarte important ca fiecare om să-şi înţeleagă importanţa muncii chiar dacă nu pare extraordinară, din nefericire, noi nu suntem o ţară în care oamenii să fie foarte conştienţi de importanţa muncii pe care o fac şi de cât de importante sunt nişte măsuri minime. Nu pot să spun că există vreun vinovat pentru că nu am depistat încă vreun vinovat şi nu avem rezultate definitive la probele luate. În orice caz, personalul care a fost depistat cu stafilococ – niciunul nu este bolnav, nu am avut niciun caz clinic de îmbolnăvire cu stafilococ, pentru că dacă am fi avut poate că lucrurile ar fi fost mai uşor de rezolvat – dar aşa… s-au depistat, li s-a spus să ia tratament, urmau să primească probe de control”.

Întrebat cum comentează faptul că un părinte vrea să da în judecată spitalul, el a precizat că „este opţiunea fiecăruia să dea în judecată”.  „Sincer, nu prea văd pentru ce ar putea să dea în judecată, dar este opţiunea fiecăruia. Numai că părinţii şi pacienţii din România ar trebui să fie atenţi cu acest dat în judecată. Ei, dacă vor da în judecată personalul tot timpul, personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi. Legea în România nu apără personalul medical, are doar obligaţii. Nu există dreptul personalului medical, ci numai dreptul pacientului. Omul acela, chiar dacă nu este vinovat, şi a fost reclamat, este dus la Colegiul Medicilor, la Procuratură, Ministerul Sănătăţii. (…) Părinţii trebuie să-şi caute dreptatea în momentul în care există ceva clar. În momentul în care avem dovadă certă”, a declarat Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti), potrivit Mediafax.

Directia de Sănătate Publică Bucureşti a solicitat ieri Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sârbu” Bucureşti să sisteze internările.

„Conducerea DSPMB consideră necesare instituirea unor măsuri mai severe de combatere şi limitare a infecţiei cu Stafilococ Auriu MRSA. Astfel, începând cu dată 30.11.2018 se sistează toate internările în unitatea spitalicească”, transmite Ministerul Sănătăţii.

Pe măsură ce spaţiile vor fi eliberate prin externarea pacienţilor, acestea vor fi închise şi se vor aplica procedurile de curăţenie şi dezinfecţie terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol.

„Întreg personalul medico-sanitar depistat ca purtător de Stafilococ Auriu MRSA va fi scos din activitate până când va finaliza tratamentul specific şi probele de recontrol ale exudatelor nazale vor fi negative. Se va efectua exudatul nazal pentru întreg personalul unităţii sanitare, precum şi pentru toţi pacienţii internaţi în unitatea sanitară. În cazul rezultatelor pozitive pentru pacienţii internaţi vor fi consemnate în biletul de externare inclusiv în scrisoarea medicală către medicul de familie în vederea instituirii tratamentului adecvat”, potrivit sursei citate.

Reprezentanţii Maternităţii Giuleşti spun că nu au probe că bacteria stafilococ auriu, depistată în cazul a 12 bebeluşi născuţi la unitatea spitalicească, provine din cadrul spitalului, precizând că cei 11 angajaţii depistaţi cu infecţia respectivă urmează tratament şi activează în continuare.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.