Confederația Transportatorilor trage un semnal de alarmă asupra majorării prețurilor la carburanți

-


Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) crede că mărirea prețurilor carburanților, anunțată săptămâna trecută, va duce la alimentarea în afara țării și la falimentul firmelor de transport.

Astfel, COTAR atrage atenţia că măsura de creştere a accizei la motorină şi benzină îi va determina pe şoferii profesionişti să alimenteze din afara ţării.

„Rugăm Guvernul să refacă toate calculele, referitor la impactul pe care îl va avea această măsură asupra economiei României, deoarece s-ar putea crea probleme grave în toate sectoarele economiei, dar şi scăderi semnificative la vânzările de carburant în ţară, deci şi scăderi ale sumelor încasate la bugetul statului, deoarece există posibilitatea de a alimenta din ţările vecine. Există precedent în acest sens, iar experienţa recentă a demonstrat că o astfel de creştere a preţurilor gerenează scăderi şi nu creşteri la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat al COTAR, citat de Mediafax.

Potrivit confederaţiei patronale, creşterea accizei la motorină şi benzină cu 45,22 bani (acciza + TVA) pentru fiecare litru „îi va determina pe transportatorii care efectuează curse internaţionale, atât pentru transporturile de marfă, cât şi de persoane, să alimenteze din afara ţării, aşa cum s-a mai întâmplat în perioadele în care carburantul a fost mai scump în România”.

Pe de altă parte, atenţionează COTAR, transporturile de marfă sau de persoane de pe teritoriul României se vor scumpi, astfel încât vor genera creşteri ale preţurilor mărfurilor, produselor finite şi materiei prime, de unde vor fi generate şi creşteri ale preţurilor de producţie şi creşteri de preţuri ale mărfurilor la raft.

Astfel, „puterea de cumpărare va înregistra o scădere, ceea ce va duce la scăderea nivelului de trai al românilor, scădere economică pe termen mediu şi lung, falimente în lanţ pentru producători, distribuitori şi micii întreprinzători”.

În acelaşi timp, „vor fi afectaţi de această măsură şi românii care călătoresc în ţară cu autocare şi microbuze, deoarece firmele care fac transport rutier de persoane vor fi obligate să majoreze preţurile biletelor”.

Consumul anual de carburant este, în România, de aproximativ 7 miliarde de litri, din care 5 miliarde de litri de motorină şi două miliarde de litri de benzină.

Proiectul de modificare a Codului Fiscal a fost pus în dezbatere publică de Ministerul de Finanțe. Acest lucru ar însemna o creștere a accizei la benzină cu 22% și cu 14% a accizei pentru motorină.

În termeni absoluți, acciza la benzină va crește de la 1.600 de lei/ 1.000 de litri la peste 2.000 de lei, iar cea la motorină de la 1.500 de lei la aproape 1.900/ 1.000 de litri.

Citește și: UPDATE. Guvernul scumpește carburanții. „Impact nesemnificativ”. Amenințări din partea transportatorilor

„Majorarea accizelor la carburanţi nu va creşte preţul benzinei şi al motorinei”

Premieră. România are cei mai ieftini carburanți


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *