Copiii și soarele. Cum îi protejăm? Interviu cu doctorul dermatolog Oana Clătici

17 iulie 2017 - 8:59 -


Doctorul dermatolog Oana Clătici ne sfătuiește ce cremă de protecție să folosim vara, atât pentru noi, cât și pentru copii. Tot dermatologul Oana Clătici ne clarifică și anumite aspecte referitoare la legătura dintre fotoprotecție și cancerul de piele, precum și cum ne afectează ultravioletele ADN-ul.

Jurnalistii.ro: Potrivit dumneavoastră, circa 65% din cazurile de melanom malign sunt cauzate de expunerea la ultraviolete. Ce alte afecţiuni mai cauzează expunerea la soare şi cum le putem evita? Ce produse recomandaţi pentru protecţia de razele ultraviolete?

Dr. Oana Clătici: Expunerea la radiații ultraviolete este responsabilă, într-adevăr, de apariția cancerului de piele, cu forma sa cea mai agresivă, melanomul, și cu două forme mai favorabile ca evoluție – carcinomul scuamocelular și carcinomul bazocelular.

Radiațiile ultraviolete determină și arsurile solare, îmbătrânirea prematură a pielii, apariția keratozelor actinice – leziuni benigne,  dar care pot evolua spre carcinom scuamocelular, precum și afectare oculară, de la simple fotokeratite și fotoconjunctivite până la cataractă.

Poate fi agravată o patologie preexistentă – boli cardiovasculare, boli autoimune: lupus eritematos, diferite colagenoze, psoriazis, poliartrita reumatoidă sau apare reacție de fotosensibilizare dacă se urmează tratament cu anumite medicamente: antibiotice, contraceptive orale, antiinflamatorii, medicamente pentru scăderea colesterolului, pentru scăderea tensiunii arteriale sau antiacneice.

 Cum alegem crema de fotoprotecție?

Alegem întotdeauna cremele care au specificat *spectru larg* – acestea au protecție împotriva UVA și UVB.

SPF (Sun Protection Factor) reprezintă factorul de protecție la acțiunea razelor UVB! Numărul care însoțește FPS este o măsură a timpului necesar apariției eritemului (înroșirea pielii datorită expunerii la soare) pe pielea protejată de crema fotoprotectoare comparativ cu situația în care nu am aplica această cremă. Măsoară practic  timpul necesar apariției unei arsuri. De exemplu – dacă pielea noastră expusă la soare fără fotoprotecție s-ar înroși în 10 minute, folosind crema cu SPF 15  pielea se înroșește în 15 x 10  (150 de minute), iar cu SPF 50 în 50 x 10  (500 de minute). Folosirea unei creme cu FPS minim 15 asigură protecție satisfăcătoare pentru majoritatea dintre noi. În schimb,  la persoanele cu piele albă, care se bronzează greu (fototip 1 și 2), FPS minim 30 este indicat. Pentru persoanele care nu tolerează soarele, care au multe alunițe sau care au avut cancer de piele, se recomandă FPS 50. Copiii, de asemenea, au nevoie de fotoprotecție specială cu FPS minim 30.

În niciun caz să nu vă gândiți că SPF 50 vă protejează triplu față de SPF 15! Cifra se referă numai la timpul necesar apariției arsurii cu sau fără cremă. Așadar o cremă cu SPF 15 va trebui reaplicată mai des decât una cu SPF 50.

În ceea ce privește blocarea (absorbția) razelor UVB de către cremă, iată care ar fi valorile :

SPF 15 absoarbe 93% din UVB,  SPF 30 absoarbe 97% din radiații și SPF 50 absoarbe 98% din radiații.

Produsele cu filtru UVA sunt cele care conțin substanțe minerale cum ar fi oxidul de zinc sau de titan și compuși chimici –  avobenzona sau mexoryl.

Puteți alege între două tipuri de creme de fotoprotecție : chimice și minerale.

Cele chimice pătrund prin piele, în timp ce cremele de fotoprotecție minerale – care conțin de obicei zinc și dioxid de titan – rămân la suprafața pielii. Cremele minerale nu sunt nanoparticule, așadar sunt foarte sigure!

Dacă alegeți cremele chimice, evitați Retinyl Palmitate și Oxybenzone! Unele studii au arătat că Retinyl Palmitate (care este o formă de vitamina A) ar putea favoriza dezvoltarea unor tumori cutanate când vine în contact cu soarele (ceea ce evident se întâmplă, fiind chiar în compoziția cremelor de fotoprotecție). Oxybenzona trebuie evitată mai ales la copii, din cauza efectului de blocadă hormonală periferică.

Cantitatea de cremă de fotoprotecție aplicată este esențială! Dacă se aplică puțină cremă și se întinde pe o porțiune mare de corp, scade nivelul de protecție. Standardul de aplicare este de 2 mg/ cm² (adică 35 de grame de cremă pentru întreaga suprafață corporală – aproximativ două linguri de cremă). Nu uitați de zonele sensibile – nas, urechi, frunte, ceafă. Există balsam de buze cu filtru UV, care oferă protecție și pentru recidivele de herpes.

Aplicarea cremei se face cu 20 de minute înainte de expunerea la soare și se reaplică după 2 – 3 ore, după imersia în apă sau după efectuarea de exerciții fizice solicitante. Pentru produsele rezistente la apă trebuie să se specifice câte minute după contactul cu apa își mențin protecția.

Formele de prezentare sunt diferite: pentru față și corp, pentru ten acneic, ten sensibil, persoane cu alergii, pentru copii și pot fi creme, emulsii, loțiuni, spray, spumă.

Daca folosim loțiunile de pe piață, există un risc mai scăzut de a dezvolta cancer de piele?

Fotoprotecția la orice vârstă este esențială pentru a preveni efectele nocive pe termen scurt și lung ale soarelui, scăderea riscului de apariție a cancerului de piele. Prevenția cancerului de piele înseamnă fotoprotecție și monitorizarea regulată a pielii pentru a depista leziunile suspecte.

Să nu uităm că majoritatea timpului de expunere la soare se realizează în afara expunerii în scopul bronzării, astfel încât utilizarea zilnică a fotoprotecției trebuie încurajată. Persoanele la care arsurile solare se produc cu ușurință sau care prezintă afecțiuni fotosensibilizante ar trebui să utilizeze zilnic creme fotoprotectoare cu SPF ridicat.

Dependența de cremele solare poate avea efectul nedorit de a crește expunerea la soare, mai ales la cei care se ard repede și se bronzează puțin.

Evitarea soarelui rămâne cea mai de dorit formă de protecție solară.

Pentru a vă bucura de efectele benefice ale soarelui e important să cunoașteți și să respectați câteva reguli:

 • Evitați să vă expuneți la soare între orele 10 a.m. și 16 p.m. (Când umbra este mai mică decât dumneavoastră, soarele este foarte puternic!!)
 • Purtați haine care să acopere o parte cât mai mare din corpul dumneavoastră: bluze cu mânecă lungă, fuste și pantaloni lungi, pălărie, șapcă
 • Purtați ochelari de soare cu filtru pentru radiațiile solare, pentru a vă proteja atât ochii, cât și pielea sensibilă a pleoapelor
 • Folosiți crema de fotoprotecție cu spectru larg UVA și UVB de minim 15
 • Dacă urmați un tratament, întrebați medicul sau farmacistul dacă aveți voie să vă expuneți la soare, deoarece unele medicamente pot crește sensibilitatea pielii cu apariția de reacții alergice (antibiotice: tetraciclina, doxiciclina, sulfonamide, fluorochinolone: ciprofloxacin, ofloxacin, levofloxacin, antiinflamatorii nesteroidiene: ketoprofen, naproxen, ibuprofen, diuretice: furosemide, hidroclorotizida, retinoizi – isotretinoin, hipoglicemiante, neuroleptice – clorpromazina, antidepresive, antifungice – terbinafină, itraconazol
 • Beți minim 2 litri de apă pe zi (beți apă înainte de a vă fi sete)
 • Protejați-vă copiii de soare și evitați arsurile solare. Expunerea excesivă la soare în copilărie crește riscul apariției unui cancer de piele mai târziu. Învățați-i de mici să folosească crema de fotoprotecție.

Ce persoane prezintă o predispoziție genetică spre a dezvolta cancer de piele? Cum ne putem întări organismul pentru a preveni boala și eventual pentru a lupta împotriva ei și a câștiga bătălia?

Nu există un algoritm care să explice de ce unele persoane dezvoltă cancer de piele, iar altele nu. Studiile au demonstrat că persoanele expuse unor factori de risc dezvoltă mai frecvent cancer de piele.

  Care sunt factorii de risc?

 1. Istoric în familie de cancer de piele sau alte forme de cancer

Dacă unul dintre părinți sau o rudă apropiată au avut cancer de piele, atunci riscul ca dumneavoastră să dezvoltați o formă de cancer de piele este crescut.

La unele familii este descris Sindromul FAMMM (engleză: Familial Atypical Mole Malignant Melanoma). Este vorba despre persoane care au istoric de melanom în familie la una sau mai multe din rudele apropiate și prezintă peste 50 de alunițe (nevi), unele dintre ele atipice. Persoanele cu acest sindrom prezintă un risc extrem de ridicat de a dezvolta melanom și de aceea screening-ul frecvent efectuat de către medicul dermatolog pentru depistarea semnelor de cancer de piele este crucial.

 1. Istoric personal de cancer de piele

Dacă ați fost diagnosticat o dată cu cancer de piele, trebuie să știți că sunteți predispus riscului de a dezvolta din nou cancer de piele.

 1. Piele deschisă la culoare, păr blond sau roșcat, ochi deschiși la culoare (albaștri sau verzi), pistrui
 2. Istoric de arsuri solare – în special în copilărie (după o arsură solară, corpul face eforturi pentru a repara ceea ce a fost afectat). Expunere excesivă la soare – mai ales în copilărie. Profesii în aer liber: constructori, marinari, agricultori. Utilizare de aparate de bronzat artificiale (solar). Zone însorite sau climat cu altitudine ridicată.
 3. Numărul crescut de alunițe, prezența de nevi displazici, nevi congenitali (din naștere) cu dimensiuni mari – de peste 10 cm², keratozele actinice
 4. Sistemul imunitar deprimat – sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta cancer de piele (cele care au transplant de organ și se află sub tratament imunosupresor, leucemie, HIV), infecții cu tulpini oncogene HPV
 5. Expunere la arsenic la locul de muncă, tratament cu radiații (raze X)

Având în vedere că există o serie de efecte negative ale expunerii la soare, excesive sau nu, mai este recomandat să ne bronzăm?

Bronzul este considerat un semn al sănătății, al relaxării și bucuriei de a trăi, un simbol al atractivității.

În realitate, bronzul poate că e frumos, dar cu siguranță NU E SĂNĂTOS!! O piele bronzată este doar un semn al efectelor negative ale radiațiilor ultraviolete!

Atunci când ne expunem la soare, celulele pielii numite melanocite produc în cantitate mai mare un pigment brun, melanina, care se împrăștie în stratul superficial al pielii. Astfel apare culoarea maronie pe care noi o numim bronz.  Așa înțelege pielea să ne protejeze de o agresiune. Melanina are rolul protector de absorbire a ultravioletelor, este un fel de *umbrelă*. Așadar, bronzul reprezintă reacția de apărare a pielii față de o agresiune! Cu cât bronzul este mai intens, înseamnă că expunerea la soare a fost excesivă, riscul de apariție al efectelor negative ale UV crește mult și asta se va vedea în timp.

Este foarte greu să schimbăm mentalitatea oamenilor, de aceea e foarte importantă informarea și argumentarea. Cum să vii din vacanță de la mare fără a fi bronzat? Bronzul este adesea dovada noastră!

Cum ne afectează ultravioletele ADN-ul (chiar și după expunerea la soare – după 4 ore) ? În ce fel îl modifică?

Cercetările arată că supraexpunerea la ultraviolete determină o supresie a funcționării sistemului imun și a mecanismelor naturale de apărare ale pielii.

Expunerea la ultraviolete determină afectarea ADN-ului celulelor pielii. Celulele afectate mor sau se vindecă singure. Dacă însă afectarea este prea severă ca să mai fie reparată și au loc expuneri repetate ale pielii la cantități mari de ultraviolete, modificările ADN-ului se cumulează și determină transformarea celulelor pielii în celule canceroase.

Studii recente arată că deteriorarea ADN-ului continuă și după expunerea la radiații UV – adică la 3 – 4 ore de la expunere.  Explicația este că melanina, pigmentul care dă culoare pielii și părului, considerată o moleculă de protecție deoarece blochează radiațiile ultraviolete care distrug ADN-ul – poate produce ea însăși deteriorarea ADN-ului .

Prin ce se diferențiază cremele de protecție solară pentru copii de cele destinate adulților? Ce ingredient face diferența și de ce este acesta recomandat copiilor ?

Pentru bebeluși și copii, fotoprotecția trebuie să fie grija prioritară a părinților.

Copiii petrec mai mult timp în aer liber decât adulții și nu sunt conștienți de riscurile la care se expun.

Au pielea mult mai sensibilă la ultraviolete, iar expunerile intempestive la soare (mai ales arsurile solare) la aceste vârste sunt cele mai periculoase pentru sănătatea de mai târziu a pielii.

Produsele pentru copii trebuie să aibă protecție împotriva UVA și UVB și SPF minim 15. Pentru zilele petrecute la mare sau la piscine se va folosi cremă cu SPF 50, rezistenta la apă.

Pentru a preveni alergiile, au fost dezvoltate creme și loțiuni hipoalergice destinate pielii sensibile a copiilor. Cel mai recomandat este să alegeți pentru copiii dumneavoastră creme de fotoprotecție pe care le găsiți în farmacii și nu cele cumpărate de la supermarket sau de pe plajă.

Ingredientele bune dintr-o cremă de plajă sunt oxidul de zinc și dioxidul de titan.

Cercetătorii recomandă să se evite aplicarea la copii a cremelor ce conțin Oxybenzone, din cauza riscului de penetrare cutanată și a toxicității (determină tulburări hormonale).  În Uniunea Europeană, pentru produsele pielii care conțin peste 0,5% Oxybenzone, trebuie să existe mențiunea *conține Oxybenzone*!

Evitați și produsele ce conțin Retinyl Palmitate (un derivat de vitamina A).

Se recomandă cremele de protecție fără PABA (acid para-amino benzoic) care este posibil alergen și iritant.

Forma de prezentare spray vă poate expune riscului de a inhala nanoparticule în timpul aplicării, ceea ce nu se întâmpla în cazul cremei.

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebelușilor mai mici de 6 luni să nu le fie aplicată pe corp sau față crema de protecție solară și să nu fie expuși la soare. Pielea bebelușilor prezintă un nivel redus de melanină, pigmentul care conferă culoare pielii, părului, dar și protecție. Astfel, bebelușii sunt mult mai susceptibili la efectele nocive ale soarelui. Protejați-i prin evitarea expunerii la soare și îmbrăcămintea potrivită.

Citește și: UPDATE. Obiceiurile nesănătoase pe care le avem la mare. La ce riscuri ne expunem și cum putem evita neplăcerile. Unde este cea mai bună apă

Nivel periculos de radiații ultraviolete pe litoral

Soarele, prieten sau duşman? Asiguraţi-vă că aveţi un nivel optim de antioxidanţi

Cum să nu te arzi la soare


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *