Coreea + Coreea = Love?

-


Liderul nord-corean Kim Jong-un a ajuns zilele trecute cu delegația oficială de la Seul la un acord ,,satisfăcător’’ în privința organizării unui summit cu președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.

Deși nu au fost furnizate informații privind data exactă a întâlnirii între cei doi șefi de state, se preconizează că acest lucru se va întâmpla în următoarele luni.

”Ascultând despre intenţia preşedintelui Moon Jae-in de a organiza un summit, cele două părţi au ajuns la un acord satisfăcător. (…) Liderul nord-coreean a avut un dialog sincer cu trimişii sud-coreeni, le-a arătat voinţa sa fermă de a îmbunătăţi relaţiile Nord-Sud şi de a scrie o nouă istorie a reunificării şi a dat instrucţiuni pentru luarea de măsuri practice în vederea îmbunătăţirii relaţiei bilaterale”

Această stare de fapt vine să întărească și mai mult relațiile dintre Coreea de Nord și de Sud care s-au detensionat vizibil în perioada Jocurilor Olimpice de la Pyeongchang, pe fondul vizitei istorice efectuate de o delegație nord-coreeană din care a făcut parte şi sora lui Kim Jong-un – Kim Yo Jong.

Desigur, apropierea rapidă dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud este în primul rând meritul președintelui sud-coreean, Moon Jae-in, avocat pentru drepturile omului și un pacifist convins. Acesta, imediat cum a preluat conducerea țării, s-a opus strategiei diplomatice ,,dure’’ a guvernării conservatoare anterioare, pledând pentru dialog.

Moon Jae-in și-a dezvăluit propria strategie în privința abordării Coreei de Nord încă de la începutul lunii iulie a anului 2017 când, într-o conferință la Berlin, acesta a susținut ,,schimbarea prin apropiere’’ de regimul de la Phenian.

Evident, Berlinul nu a fost ales întâmplător de președintele sud-corean pentru a-și dezvălui intențiile, alegând în mod deliberat o capitală divizată pentru multă vreme. Totodată Moon Jae-in s-a pronunțat și ca un admirator al Ostpolitik-ului lui Willy Brandt (reorientare a politicii externe a Republicii Federale Germania caracterizată prin deschidere față de țările din blocul comunist, în special față de Republica Germania Democrată), politică ce până la urmă a dat roade și a dus la reunificarea Germaniei. Politică pe care Moon Jae-in vrea să o continuie în felul său, într-un alt context, pe un alt continent. Moon Jae-in a specificat astfel că nu aspiră la integrarea sau colapsul Coreei de Nord, ci la o apropiere în pași mici față de aceasta, pe baza unor măsuri care să ducă la dialog și încredere reciprocă. Rămâne de văzut care vor fi și părerile SUA și China față de acest demers corean.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.