Coronavirusul chinezesc se răspândește și prin sistemul digestiv

-


Noul coronavirus (2019-nCoV), care a provocat peste 300 de decese în China, s-ar putea răspândi de la persoană la persoană prin sistemul digestiv, au declarat experţi chinezi în domeniul sănătăţii, citaţi duminică de agenția de știri Xinhua.

Experţi de la Spitalul Renminbi al Universităţii Wuhan şi de la Institutul Wuhan de Virologie al Academiei Chineze de Ştiinţă şi-au prezentat descoperirile după studierea unor probe de materii fecale recoltate de la pacienţi infectaţi cu noul coronavirus.

Astfel, Xinhua a relatat că mulţi pacienţi cu coronavirus au manifestat doar diaree, în locul simptome virale clasice, precum febra. Simptomele diareei ar putea face mai probabilă răspândirea fecal-orală a virusului, mai ales în cazul unei spălări inadecvate a mâinilor sau a lipsei facilităţilor sanitare.

Pe de altă parte, un expert din cadrul Spitalului de Pediatrie al Universităţii Zhejiang a declarat că există un potenţial risc de transmitere de la mamă la făt a noului coronavirus.

Dacă o mamă însărcinată este infectată cu noul coronavirus, bebeluşul este de asemenea în pericol de a fi infectat, a declarat Chen Zhimin în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit acestuia, imunitatea şi traiectul respirator ale copiilor nu sunt la fel de dezvoltate ca cele ale adulţilor şi, prin urmare, sunt mai predispuse la probleme sistemice şi obstrucţii ale căilor respiratorii.

Infecţiile cu coronavirus au o gamă largă de simptome, printre acestea numărându-se febră, tuse, dispnee şi dificultăţi de respiraţie. Cazurile severe pot cauza pneumonie, Sindrom Acut Respirator Sever (SARS), insuficienţă renală şi deces.  La fel ca alte coronavirusuri, noul coronavirus recent identificat în China se transmite de la om la om prin picături expulzate atunci când persoana infectată respiră, tuşeşte sau strănută. Totodată, se poate răspândi prin suprafeţe contaminate, precum mânerele uşilor sau balustrade.

Infecţia cu virusul recent identificat are o perioadă de incubaţie cuprinsă între una şi 14 zile şi există unele relatări limitate potrivit cărora se poate transmite şi înainte de apariţia simptomelor. De asemenea, specialiştii în boli infecţioase şi virusuri susţin că amploarea focarului actual indică spre ”autosusţinere”, prin transmitere de la om la om. Ei estimează că fiecare persoană infectată poate infecta la rândul său, în medie, alte două-trei persoane.

Citește și:

 Borell, așteptat luni la Teheran, pentru noi discuții legate de dosarul nuclear iranian


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.