Coronavirusul și politica internațională

-


Actuala pandemie Covid-19 este folosită cu succes în războiul informațional. Iar deocamdată, aparatul propagandistic al Chinei a ieșit cel mai mult în evidență. Titluri precum ,,China a învins coronavirusul’’ sau ,,China ajută Europa în lupta cu virsusul’’ sunt intens mediatizate, semn că Beijingul știe cum să își facă publicitate în secolul XXI. Și ciudat lucru, acest gen de știri, chiar dacă ridică în slăvi un guvern comunist, nu sunt la fel de combătute pe plan mondial, precum cele distribuite de Moscova. Această lipsă de vigilență, cândva, ne va costa.

E bine de știut că toată această luptă a declarațiilor de presă ține de războiul informațional și ajută statul emitent să obțină cât mai multă influență într-un moment în care umanitatea este la un pas de anarhie. ,,Avem nevoie de un salvator’’, strigă acum întreaga planetă și iată, China se anunță a fi acela, cunoscând bine că ascendentul obținut cu ocazia acestei situații va putea fi păstrat și după criză.

Adică atunci când vor începe din nou să se facă afaceri și să se împartă sferele de influență. Cine știe, poate China gândește chiar că această criză va urgenta accederea ei la statutul de primă putere a lumii, fapt ce anumiți analiști estimează că se va întâmpla în al treilea deceniu al acestui secol. Întrebarea însă e: își dorește cineva ca ,,jandarmul lumii’’ să fie China? Pentru că SUA, de bine de rău, cât a avut această sarcina a știut să împacheteze tot ce exporta în poleiala democrației sale.

Cum se va simți planeta când va fi condusă de regimul totalitar al Partidului Comunist Chinez? Cu siguranță, nu foarte bine.

Până acolo însă, va mai trece timp. De fapt, după părerea noastră, acest fapt nu se va întâmpla niciodată. Efortul Chinei pentru a ajunge în această postura este remarcabil, cu atât mai mult cu cât îi reușește să ascundă atât de bine că până la urmă vinovatul pentru ceea ce se întâmplă în întreagă lume este ea. La fel de bine încearcă să ascundă faptul că știa, din învățăturile trase după fosta epidemie SARS, că bizareriile alimentare (șerpi, șobolani, lilieci, șamd) din piețele ei mizere pot produce catastrofe și cu toate acestea nu a făcut nimic aproape două decenii.

Iar mai presus de toate, trebuie să înțelegem cu toții, cu atât mai mult cu cât am simțit pe propia noastră piele un asemenea regim: comunismul, fie el spoit cu oarece capitalism, înseamnă întotdeauna, dar întotdeauna minciună.

Pe de altă parte, dacă situația nu ar fi atât de gravă, ne-am amuza la gândul celor mai înalte culmi ale minciunii pe care un alt stat nedemocratic, Rusia, trebuie să le susțină în această perioadă. Coronavirusul trebuie să se răspândească în Rusia ca în orice alt stat, însă se pare că guvernul ascunde datele reale, întocmai ca în vremurile Cernobîlului.

Statistica oficială a Moscovei anunță 199 de cazuri și o persoană decedată la o populație de 145 de milioane de locuitori. Ori până și Luxemburg are mai multe cazuri pozitive anunțate! Rusia avea până azi toate motivele să ascundă adevărul, deoarece la sfârșitul lui aprilie ar fi trebuit să aibă loc așa-zisul referendum prin care Putin devenea președinte pe viață.

Trebuie menționat că actualul mandat prezidenţial al lui Putin expiră în 2024, președintele rus lansând în ianuarie o reformă constituţională la care a adăugat în martie un amendament conform căruia ar putea rămâne preşedinte încă două mandate. Reforma, contestată de opoziţie, ar trebui validată printr-un „referendum”, care fusese programat pe 22 aprilie.

Astăzi, însă Putin a decis amânarea din cauza epidemiei de coronavirus a referendumului pentru modificarea Constituţiei, cel mai probabil dându-și seama că, indiferent de cât de mult s-ar ascunde adevărul, în Rusia următoarelor săptămâni starea societății va fi aproape explozivă. Cu atât mai mult cu cât oricum, tensiunile sociale generate de lipsa de încredere a oamenilor în Putin, cresc.

Amânarea nu face de fapt altceva decât să certifice la nivel oficial pericolul generat de subfinanțarea sistemului medical rusesc. Cel mai probabil rușii vor descoperi că au sute de spitale precum îl avem noi pe cel de pomină, de la Suceava. Și cine știe, poate că la sfârșitul acestui an rușii își vor da seama că e mai bine să aibă un președinte care să învârtă deasupra capului proiecte de spitale, decât rachete nucleare și vor forma o masă critică suficientă pentru o schimbare socială atât de necesară.

Până atunci, să ne amuzăm cu o mostră de propagandă neocomunistă, venită tocmai de pe buzele unui deputat din Parlamentul Rusiei: “Coronavirusul este o pedeapsă divină contra Vestului pentru persecutarea Rusiei”.

Citește și:

Scriitorul Paul Goma a murit la Paris din cauza infecției cu COVID-19


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.