Noul coronavirus, pe agenda OMS. Ministerul Sănătăţii a pregătit un set de măsuri

-


Organizaţia Mondială a Sanatăţii (OMS) va analiza miercuri la Geneva ultimele evoluţii ale celui mai recent coronavirus descoperit la Wuhan (China) pentru a declara „starea de urgenţă internaţională”, după ce autorităţile chineze au precizat că acest tip de virus suferă mutaţii şi se transmite rapid de la om la om. În schimb, autorităţile statului român susţin că sunt şanse mici ca acest virus să ajungă în ţara noastră, însă au pregătit un set de măsuri dacă vor apărea cazuri de persoane infectate cu coronavirusul chinezesc.

 

Pacienţii ar urma să fie trataţi într-o unitate specială, iar ministrul Sănătăţii, Victor Costache le-a cerut specialiştilor să elaboreze un set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus. În acest sens, a efectuat o vizită la Institutul „Matei Balș” din București, unde a declarat că există o unitate modernă ce poate primi pacienți infectați cu coronavirus sau alte boli infecțioase grave, cum este Ebola.

„Structura este pregătită să primească până la patru pacienți cu astfel de patologii infecțioase. De asemenea, vor merge pe terapie, procedurile le-am verificat, avem un comitet de acțiune la nivelul Ministerului Sănătății, care lucrează împreună cu Ministerul de Interne și cu Ministerul Educației în parteneriat, iar colegii noștri de la institutele de referință din țară, coordonate de domnul profesor Streinu Cercel, de la „Matei Balș”, sunt pregătiți”, a declarat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

Coronavirusul, asemănător cu virusul gripal, dar mai agresiv

Un medic chinez, care investiga epidemia declanşată de un nou virus mortal în centrul Chinei, a anunţat marţi seara, că este la rândul său infectat cu acest agent patogen, scrie Reuters.

Wang Guangfa, care conduce Departamentul de medicină pulmonară în cadrul Spitalului Universitar Peking din Beijing, a făcut parte dintr-o echipă de experţi care au vizitat la începutul acestei luni oraşul Wuhan, unde noul coronavirus a fost detectat pentru prima dată.

Bilanţul deceselor provocate de noua tulpină de coronavirus, asemănătoare virusului gripal, a cărei transmitere de la om la om a fost confirmată de oamenii de ştiinţă, a crescut marţi la şase victime, iar numărul cazurilor de îmbolnăviri a trecut de 300. Cincisprezece membri ai personalului medical se află printre pacienţii infectaţi.

Wang, care a condus cercetări asupra virusului SARS (Sindrom Acut Respirator Sever) în 2003, spune că primeşte tratament medical şi, în curând, îi va fi administrată o injecţie. El nu a oferit detalii despre modul în care a fost infectat.

De asemenea, acesta declarase pentru media controlată de statul chinez, pe 10 ianuarie, că epidemia părea să fie ţinută sub control, cei mai mulţi dintre pacienţi prezentând simptome moderate, iar unii dintre ei fiind deja externaţi.

Citeşte şi:

Grevă în Justiţie pentru pensii speciale


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.