Posibile efecte ale pandemiei de COVID-19 asupra economiei globale

-


Dacă în articolul anterior am discutat despre impactul economic al coronavirusului la nivel european, astăzi, propun să privim situația de ansamblu, cu alte cuvinte să ne imaginăm posibilele efecte ale pandemiei asupra economiei globale. Având în vedere că încă nu se cunoaște când și dacă se va găsi un medicament/vaccin pentru coronavirus, just este să dezvoltăm trei direcții ipotetice, în funcție de gravitatea situației.

Prima direcție reprezintă cel mai bun caz posibil. În această situație, răspândirea noului virus va urma de azi înainte un model doar puțin mai agresiv decât cel observat la începutul anilor 2000 cu sindromul respirator acut sever (SARS), răspunsul timpuriu al autorităților de pretutindeni reducând treptat efectele bolii.

Astfel, numărul de cazuri confirmate cu coronavirus va continua să scadă în următoarele luni (mai-iunie). Autoritățile vor începe să ridice o parte din restricții, iar virusul se va stinge treptat până la mijlocul verii, descoperindu-se chiar și un antidot pentru această boală. În acest caz este limpede că efectele economice vor fi minime, cele mai afectate rămânând în principiu industria turismului și transporturile.

A doua direcție prevede o pandemie care nu poate fi oprită de venirea anotimpului călduros sau devine recurentă (virusul repornește din China sau alte părți, chiar cu o tulpină modificată a acestuia, rezistentă la un eventual tratament deja descoperit). Cu toate acestea – singura veste bună! – rata de deces rămâne scăzută. Aceasta nu va fi deci o criză care va putea fi rezolvată peste noapte, restricțiile de circulație fiind ridicate treptat abia într-un timp ce poate fi estimat chiar până la sfârșitul lui 2020.

În acest caz, efectele economice ale restricțiilor preventive se vor dovedi destul de perturbatoare pentru majoritatea industiilor. Carantină impusă de oficialități și auto-carantină sub forma unor alegeri de a nu merge în concedii sau de a reduce la minim activitatea în afara locuinței va duce la o recesiune accentuată, asemănătoare cu Marea Recesiune din secolul trecut. Acest lucru înseamnă că, în ciuda eforturilor susținute de stimulare financiară, activitatea economică va reîncepe foarte lent, deoarece episoadele de reinfectare vor genera perturbații importante în transportul de mărfuri și politici și comportamente tipice de carantină.

În mod evident, tările dezvoltate vor fi ceva mai bine înzestrate pentru a ține sub control economia, dar țările în curs de dezvoltare, cum este de altfel și România, vor avea probleme, mai ales sociale, majore.

A treia direcție, cea mai gravă, presupune că numărul de decese va crește în mod alarmant pe tot cuprinsul anului, ba chiar temperaturile scăzute ale sfârșitului lui 2020 ne va duce spre un An Nou marcat tot de pandemie. Pentru a rezolva dificila problemă, autoritățile vor începe să pună în aplicare restricții deosebit de dure, cu efecte greu de prevăzut asupra economiei. Costul economic va fi de neimaginat, fiind girat de productivitatea pierdută și costul uriaș al resurselor necesare pentru efortul medical.

Orice reluare a activităților comerciale normale va genera temeri noi legate de pandemie. Catastrofa va continua să evolueze, deoarece impulsionările băncilor centrale ale statelor nu vor avea influență asupra înteprinderilor mici și mijlocii, care vor fi obligate să reducă sau chiar să înceteze operațiunile.

Cunoscuții și colegii își vor pierde locul de muncă, problemele sociale vor fi din ce în ce mai grave, semnele de redresare nu vor apărea pe deplin decât undeva prin 2022. Mai mult, va fi posibil ca autoritățile să fie nevoite să lupte împotriva tulburărilor sociale care ar putea izbucni oriunde, odată cu creșterea frustrării publice. Iar pe acest fond de nemulțumire este posibil să apară și mișcări de extremă stânga de tip marxist, care să găsească în această situație oportunitatea ideală de a prelua puterea.

Evident, aceste mișcări politice, – care de altfel se pot dezvolta și în celelalte două direcții ipotetice de care am discutat mai sus – vor fi sprijinite pe plan internațional de către cele două ,,faruri ale stângii’’: Moscova și Beijing.

Rămânând în sfera politicii, este posibil ca în următoarea perioadă și în România anumite partide de stânga să preia inițiativa politică, anunțându-se drept sprijinitoare ale maselor, șamd. Este limpede că dacă și PSD va fi lăsat să abuzeze de agenda publică în acest fel, procentele electorale ale acestui partid vor crește din nou, cu atât mai mult cu cât acest partid pare a fi sprijinit inclusiv de anumite elemente din partidul de guvernământ, a se vedea cazul senatoarei PNL care era la un pas să treacă prin Parlament o lege ce prevedea executarea la domiciliu a pedepselor de până la șapte ani de închisoare.

PNL trebuie să găsească rapid o strategie de comunicare astfel încât să determine nu doar pe cetățeni să stea în carantină, ci și PSD-ul.

Citește și:

Dai bani să te transformi în cel mai enervant om


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.