STUDIU. Maimuţele dezvoltă o imunitate protectoare împotriva COVID-19

-


Maimuţele infectate cu noul coronavirus au dezvoltat anticorpi care le-au permis să fie protejate împotriva unei noi infectări, arată concluziilor care se desprind din două studii considerate promiţătoare, în pofida unor diferenţe uriaşe  dintre primate şi oameni, scrie revista Science, potrivit AFP.

„Descoperirile noastre cresc optimismul că va fi posibil să dezvoltăm vaccinuri împotriva COVID-19”, a declarat Dan H. Barouch, coordonatorul celor două studii clinice efectuate la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) din Boston.

Potrivit acestuia, „noi cercetări vor fi necesare pentru a răspunde întrebărilor importante despre durata de protecţie şi despre specificităţile vaccinurilor împotriva SARS-CoV-2 dezvoltate pentru oameni”.

Aceste studii, „printre primele din lume care demonstrează că primatele non-umane pot să dezvolte o imunitate protectoare împotriva SARS-CoV-2, sunt promiţătoare”, se arată în revista Science.

În primul studiu, 9 macaci adulţi au fost infectaţi cu SARS-CoV-2. După ce s-au însănătoşit, ei au fost supuşi unei a doua infectări, 35 de zile mai târziu. Toate cele nouă animale au prezentat atunci „puţine sau zero simptome”. „Aceste date arată că infectarea cu SARS-CoV-2 a provocat o imunitate protectoare” la macaci, au concluzionat autorii cercetării, subliniind totuşi „diferenţele importante” dintre contagierea cu coronavirus la macaci şi cea de la oameni.

În al doilea studiu, cercetătorii au injectat vaccinuri experimentale unui grup de 35 de macaci adulţi. Atunci când maimuţele au fost infectate pe cale nazală cu SARS-CoV-2 şase săptămâni mai târziu, „ele prezentau niveluri de anticorpi în sânge suficient de mari pentru a neutraliza virusul în două săptămâni”.

Aceste niveluri erau asemănătoare celor detectate la oamenii aflaţi pe cale de însănătoşire după ce au fost infectaţi cu noul coronavirus, conform autorilor studiului.

„Sunt studii foarte încurajatoare”, a subliniat Lawrence Young, un cercetător la Universitatea Warwick care nu a participat la aceste cercetări.

Acesta a mai spus că infecţiile cu noul coronavirus „ar fi diferite la oameni, mai ales capacitatea virusului de a infecta numeroase alte ţesuturi şi celule la oameni. Reacţiile imunitare ar fi şi ele foarte diferite”.

Citeşte şi:

Un vaccin experimental anti-COVID 19 a determinat anticorpi protectori pe şoareci


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.