Coronavirus în România. Rafila: „O să fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar şi cu aceste restricţii”

-


Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat, miercuri, la postul Digi 24, că numărul românilor infectaţi cu COVID-19 va creşte simultan cu sporirea capacităţii de testare şi diagnosticare în contextul în care vârful pandemiei s-ar putea produce la sfârşitul lunii aprilie. De asemenea, Rafila a mai subliniat faptul că este nevoie de o procedură clară pentru personalul medical, pentru a se evita infectarea acestora.

„Odată cu mărirea capacității de testare va crește și numărul de cazuri. Cred că o să fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar și cu aceste restricții. Important este dacă o să discutăm de sute de cazui zilnic sau de mii de cazuri noi zilnic. Probabil spre sfârșitul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic”, a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, situația de la Spitalul Suceava, unde a izbucnit un focar de infecții cu coronavirus și zeci de medici au fost infectați, s-ar putea repeta și în alte spitale.

„Situația de la Suceava care se va replica și în alte spitale mari. Trebuie să găsim soluții pentru că îngrijirea se face cu personal medical. Cred că trebuie să stabilim proceduri în care personalul medical asimptomatic să poată lucra în spital și eventual să fie cazați într-un hotel. Încă nu e implementată procedura.  Personalul va fi împărțit în două trei echipe care nu se intersectează între ele și riscul de transmitere de la o echipă la alta scade. Un sistem 12/24 ore ar fi cel mai aplicabil”, a adăugat Alexandru Rafila.

De asemenea, acesta a mai spus că situația României este asemnătoare cu cea a Italiei sau Franței, unde personalul medical a fost afectat de COVID-19.

„Deja suntem în situația Italiei sau Franței ca proces. Noi avem acum aproape 1000 de persoane confirmate și 100 de persoane din rândul personalului medical. Și în Franța și în Italia 10% din personalul medical este infectat. La noi ciferele sunt mai mici pentru că suntem cu două sau trei săptămâni decalaj față de ei. Și acolo a fost personal medical care s-a îmbolnăvit încă de la început”, a conchis Alexandru Rafila.

Miercuri, 30 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Arad sunt în autoizolare timp de 14 zile, după decesul pacientului de 64 de ani infectat cu coronavirus. În acest sens, liderul Sanitas Arad, Otinel Şandru, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, că aproximativ 30 de cadre medicale de la Spitalul Judeţean sunt în autoizolare timp de 14 zile, precizând că este vorba despre cadre medicale de la Unitatea de Primire Urgenţe şi ATI.

„Undeva la aproximativ 30 de persoane. Au fost prelevate teste, încă nu avem rezultatul pentru personalul medical, sperăm cu sufletul la gură că vor veni negative”, a spus Otinel Şandru.

Potrivit acestuia, activitatea spitalului nu este afectată prin faptul că aceşti angajaţi nu mai lucrează.

„Echipamente de protecţie avem la nivel de avarie, insuficient nevoilor unui spital judeţean în contextul unei crize privind coronavirusul. Echipamentul complet privind coronavirusul se distribuie cu greutate, de azi pe mâine, nu avem siguranţa că mâine avem. Problema cea mai mare este lipsa testării oamenilor, bolnavilor care se adresează spitalului şi implicit riscul de infectare în masă a cadrelor medicale”, a conchis liderul Sanitas Arad.

Citeşte şi:

Coronavirus în România. 906 români, infectaţi cu COVID-19. 13 pacienţi au decedat


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.