Coronavirusul și propaganda tip Sputnik

-


Pe măsură ce coronavirusul se răspândește, Uniunea Europeană demonstrează că nu are capacitatea de a se mobiliza într-o criză, transformându-se într-o țintă ușoară pentru critici, dar și, după cum vom vedea, pentru propaganda Rusiei.

Problema vine din faptul că UE s-a autointitulat încă de la început drept o formă superioară de organizare, capabilă de sarcini pe care statele membre nu le-ar putea face niciodată. Și iată că în timp de criză plătește cu vârf și îndesat pentru proiectarea unei astfel de imagini, netrecând o zi fără să-și demonstreze deficiențele.

UE a muncit într-adevar din greu pentru marginalizarea statului național, iar acesta este motivul pentru care Bruxelles-ul nu ar trebui să se mire că astăzi oamenii compară eficacitatea instituțiilor UE cu cele ale statelor naționale. Iar UE nu iese deloc bine din această comparație, nici măcar în circumstanțele în care este comparată cu un stat care nu a reușit să gestioneze corect această urgență, cum ar fi Italia. Aceasta nu este însă cea mai mare problemă pe care o are acum UE!

Acțiunea recentă a Rusiei de a trimite în Italia nouă aeronave de transport greu încărcate cu ajutoare și opt brigăzi mobile de medici militari, vehicule de dezinfectare şi utilaje medicale pentru a ajuta la combaterea coronavirusului, este o lovitură imagologică masivă pentru structurile occidentale, inclusiv Uniunea Europeană și NATO.

De menționat faptul că avioanele rusești au părăsit duminică aeroportul militar Chkalovsky și au călătorit la baza italiană Pratica di Mare de lângă Roma, decizia de a trimite echipament și sprijin fiind luată imediat, după ce premierul italian Giuseppe Conte a discutat cu președintele rus Vladimir Putin și a solicitat ajutorul.

Există pe această bază voci care afirmă că organizarea transportului într-o perioadă atât de scurtă, chiar și având în vedere eficiența structurilor militare rusești, sugerează că această operațiune era deja pregătită în avans. Această presupunere este susținută și de stickerele atașate pe ajutoarele rusești, pe care scrie „Din Rusia cu dragoste”, o referință destul de clară la faimosul film James Bond cu același nume.

Problema este că ajutorul Rusiei vizează, printre altele, și relaxarea sancțiunilor impuse Rusiei după invazia din Ucraina. Italia era deja o țară care a contestat sancțiunile în trecut, premierul Conte solicitând deseori desființarea lor. Acum este greu de imaginat că Italia va susține în viitor o extensie a sancțiunilor. Amănunt interesant, ajutorul rusesc nu a fost organizat nici de Ministerul rus pentru Situații de Urgență, ci direct de Ministerul Apărării.

Asistența este coordonată direct de ministrul Sergey Shoygu, care a comandat acțiunile militare ruse în Ucraina. De altfel chiar Rusia subliniază că avioanele utilizate pentru transportul în Italia sunt aeronave militare și nu cele aparținând Ministerului pentru Situații de Urgență. Mai mult, influentul analist politic Sergey Markov a sugerat pe social media inclusiv oferta de a trimite în Italia, un membru NATO, trupe rusești obișnuite pentru a ajuta la „patrularea străzilor”.

Nervii sunt de altfel întinși la maxim în zona a ceea ce am putea numi azi ,,nucleul dur’’ al NATO, adică partea centrală și de est a Europei, în frunte cu Polonia. Există în aceste zile un război mediatic foarte interesant între Varșovia și Moscova. Parte a acestuia a fost ,,bătălia tranzitului avioanelor’’, subiect ce ar merita dezvoltat măcar pentru a înțelege forțele pe care Rusia le aruncă în luptă atunci când este vorba de propagandă.

Pe scurt, totul a început când un important politician rus a făcut afirmații pe Twitter că Polonia nu a permis tranzitul avioanelor ruse cu ajutoare pentru Italia. „Polonia nu a permis zborul aeronavelor ruse cu asistență pentru Italia prin spațiul său aerian”, a declarat senatorul rus Aleksey Pușkov pe Twitter, politicianul adăugând că presupusele acțiuni ale Poloniei reprezintă „răutate la nivelul politicii publice’’.

Știrea a fost intens discutată în mass-media rusească, iar agenția de presă Sputnik a tradus-o în mai multe limbi și a distribuit-o în întreaga lume. Autoritățile poloneze spun însă că informațiile sunt în întregime false. Ministerul de Externe polonez a făcut referire și la această situație, negând cu tărie pretențiile părții ruse.

Purtătorul de cuvânt al Agenției Poloneze de Navigație Aeriană (PANSĂ), Paweł Łukaszewicz, a subliniat faptul că spațiul aerian al Poloniei este deschis și că afirmațiile din partea rusă că Polonia nu voia să lase avioanele să treacă au fost „o minciună”, la PANSĂ nefiind trimis niciun plan de zbor al aeronavelor rusești, document care este elementul de bază al solicitării permisiunii pentru un zbor de tranzit.

Hotărât lucru, oamenii de la Kremlin nu se plictisesc niciodată!

 

Citește și:

E momentul s-o dăm parte-n parte: Știință versus Religie


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.