Cortina de Gaz a Europei

-


De la Marea Baltică la Marea Adriatică, o Cortină de Gaz s-a lăsat asupra continentului. Sub ea se află majoritatea statelor din Europa Centrală și de Est. Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Austria, Ungaria, România, Slovenia, Croația și Bulgaria.

Mi-am permis mai sus să parafrazez celebrul discurs al lui Churchill din anul 1946, care a marcat începutul Războiului Rece. Desigur, între Cortina de Fier de atunci și Cortina de Gaz de astăzi există diferențe majore. Noua cortină este ceva mai lungă, întinzându-se în nord mult mai departe de țărmurile Poloniei, cuprinzând toate Țările Baltice. A doua deosebire este că noua cortină este și cu mult mai lată, acest aspect fiind parcă datorat specificului ei: un gaz poate ocupa orice spațiu îi pui la
dispoziție! Iar Cortinei de Gaz a Europei i s-au pus la dispoziție teritoriile a 12 țări. 

Două sunt sursele de gaz ale acestei Cortine. Prima, țărmul polonez unde deja, încă din 2017, acostează petrolierele americane cu gaz lichefiat. „Anul trecut, Statele Unite au fost mândre să trimită primul lor export de GNL (gaz natural lichefiat N.N) în Polonia și, în curând, națiunile noastre vor lansa un schimb diplomatic la nivel înalt privind securitatea energetică.”, a afirmat săptămâna trecută Donald Trump, la importanta întâlnire de la Casă Albă cu președintele polonez, Andrzej Duda.

Acesta din urmă, într-un discurs politic de o rară sinceritate, lasă să se întrevadă și pe cine desparte această nouă cortină a Bătrânului Continent: „Fără îndoială, cea mai mare amenințare acum este reprezentată de construcția conductei de gaz Nord Stream II. […] Din nefericire, trebuie să fim clari și să spunem că atât din partea germană, cât și din partea rusă, această construcție a fost deja începută. […] De aceea am decis să construim un terminal de GNL. De aceea am decis să primim gazul GNL din Statele Unite. […] Companiile americane livrează în prezent GNL către Polonia. […] Și cred cu fermitate că, datorită terminalului de gaz GNL, datorită extinderii capacităților sale în ceea ce privește cantitățile anuale de gaz, nu numai că vom realiza și vom proteja propriile noastre nevoi energetice, dar sper că vom putea trimite gaz către vecinii noștri, prin dezvoltarea zonei din cadrul Inițiativei Trei Mări și prin construirea de interconexiuni”.

Așadar, Cortina de gaz a Europei este împotriva intereselor strategice ale Rusiei și Germaniei. Deci noua Cortină de Gaz nu mai desparte Europa de Vest de cea de Est, ci, pur și simplu, Europa de Vest de Rusia!

În mod evident, a doua sursă de gaz a cortinei provine din România. Este vorba, desigur, despre imensele resurse de gaz din zona offshore a Mării Negre, exploatate în principal tot de către SUA. Cu toate acestea, diplomația românească nu arată nici pe departe hotărârea și claritatea celei poloneze. Oare de ce?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.