Creşterea economică pe datorie a guvernării PSD-ALDE se apropie de final? Noua criză economică, o realitatea din ce în ce mai apăsătoare

-


Guvernarea pe datorie a coaliţiei PSD-ALDE se apropie de final în contextul lipsei acute de cash şi a continuării măsurilor populiste în economie în defavoarea stimulării investiţiilor. Primele sincope s-au văzut încă din iarnă odată cu întârzierea bugetului de stat pe anul în curs şi-n momentul efectuării primei rectificări bugetare negative, dar apropierea alegerilor prezidenţiale din toamnă şi al celor locale şi parlamentare de anul viitor condamnă România la recesiune economică.

 

„Aşa cum am spus şi data trecută este o rectificare pozitivă prin care asigurăm sumele necesare pentru plata salariilor, pensiilor şi tuturor indemnizaţiilor sociale, pentru buna funcţionare a tuturor instituţiilor, cât şi pentru continuarea investiţiilor în domeniile prioritare. Bugetul ministerului Sănătăţii rămâne la nivelul alocat la începutul anului. Fondurile vor fi utilizate în continuare pentru dotarea şi reabilitarea tuturor unităţilor sanitare din ţară, precum şi pentru continuarea programelor naţionale de sănătate, asigurarea medicamentelor compensate şi plata majorată a salariilor pentru cadrele militare”, declara premierul Viorica Dăncilă, luni, în deschiderea şedinţei săptămânale de Guvern.

În fond, aşa zisa rectificare bugetară demonstrează falimentul măsurilor populiste ale Epocii Dragnea care au sporit datoria publică, iar politicile fiscale au alungat potenţialii investitori. Aceste derapaje au fost evidenţiate şi de agenţia Scope Ratings din Berlin care prin intermediul unui raport care ne arată adevărată dezvoltare economică din ultimii ani.

Astfel, deficitul bugetar al României a crescut la o valoare anuală de 5,5% din PIB în primul trimestru al anului, printre cele mai mari din UE, în ciuda creşterii economice reale de aproximativ 5%, bazate numai pe consum.

Potrivit agenţiei Scope Ratings, încercarea Guvernului de a se încadra, în următoarele șase luni, în limita auto-impusă de deficit bugetar de 2,76% va fi o provocare.

”Colectare fiscală mai bună, taxe suplimentare pe consum şi un control al costurilor mai bun sunt măsurile cheie pentru un buget sustenabil”, a adăugat Bernhard Bartels, analistul şef pentru România al Scope Ratings, potrivit Mediafax.

În momentul de faţă, Guvernul Dăncilă are două dificultăţi structurale pe termen mediu în contextul ciclului electoral care se apropie: creşterea eficienţei colectării şi păstrarea salariilor şi pensiilor sub control. Veniturile fiscale sunt printre cele mai mici din ţările din Europa Centrală şi de Est, reprezentând aproximativ 32% din PIB, cu o tendință negativă, în timp ce cheltuielile au crescut puternic, pe baza majorării salariilor din sectorul public cu 24% faţă de anul trecut.

Adoptarea noii legi a pensiilor, care va intra în vigoare în septembrie, va creşte de asemenea cheltuielile cu aproximativ 0,8% din PIB. Consiliul Fiscal estimează un deficit bugetar de aproximativ 4% în 2020 şi 5% în 2021, dacă politicile fiscale nu se schimbă. Astfel, Scope Ratings estimează că datoria publică, care în prezent este la 36% din PIB, va crește la 40% până în 2020.

Pe de altă parte, Guvernul Dăncilă în Epoca Dragnea s-a bucurat de o creştere economică mare graţie politicilor monetare şi costurilor scăzute la refinanţare, care au ajutat la păstrarea sub control a deficitului bugetar. În schimb, lipsa investiţiilor majore şi sporirea importurilor au distrus deficitul de cont al României, care a atins cel mai mare nivel din 2012, când a preluat Guvernarea defuncta alianţa USL- 9,4 miliarde de euro în 2018.

Inflaţia distruge mitul creşterii economice sustenabile a Cabinetului Dăncilă

Deşi Guvernul continuă să se laude cu aşa zisa creştere economică record, de 4,4% în primul trimestru din 2019, Institutul Naţional de Statistică a arătat în raportul din iulie că scumpirile continuă să afecteze veniturile cetăţenilor, iar rata inflaţiei a urcat luna trecută la 4,1 la sută după ce în iunie coborâse la 3,8 procente.

„Preţurile de consum în luna iulie 2019 comparativ cu luna iulie 2018 au crescut cu 4,1%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,1%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2018 – iulie 2019) faţă de precedentele 12 luni (august 2017 – iulie 2018), calculată pe baza IPC, este 4,0%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 4,0%”, arăta INS.

Astfel, în luna iulie faţă de luna precedentă, preţurile de consum au scăzut uşor, cu 0,2%, în condiţiile în care alimentele s-au ieftinit cu 0,66%, mărfurile nealimentare cu 0,02% iar serviciile au fost mai scumpe cu 0,1%.  Cartofii şi citricele sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în primele şapte luni ale acestui an, creşterile de preţuri fiind de peste 20%, iar în ceea ce priveşte mărfurile nealimentare un avans considerabil de preţ a fost consemnat la tutun şi combustibili, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate luni.

În rândul mărfurilor alimentare, faţă de sfârşitul anului trecut (decembrie 2018), cele mai importante scumpiri au fost consemnate la cartofi, al căror preţ a urcat cu 21,71% şi la citrice – plus 20,01%, iar preţuri mai mici au fost la ouă (minus 7,71%) şi fasole boabe (minus 2,18%).

Pe de altă parte, în iulie 2019 faţă de iunie 2019, ouăle, carnea de porc şi telemeaua de vacă sunt produsele alimentare care s-au scumpit cel mai mult, în timp ce, cartofii şi fructele s-au ieftinit. Faţă de iunie 2019, preţurile la ouă au crescut cu 0,64% în iulie, carnea de porc a fost mai scumpă cu 0,58% iar telemeaua da vacă a avut un preţ mai mare cu 0,55%.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, faţă de sfârşitul anului trecut, scumpiri importante au fost consemnate la tutun (plus 6,18%), combustibili (plus 4,79%) şi energie termică (plus 4,79%) iar preţuri în scădere au înregistrat gazele naturale (minus 4,93%) şi energia electrică (minus 0,61%).

În iulie faţă de iunie, cel mai mult au crescut preţurile la tutun şi ţigări (plus 1,44%) şi la cărţi, ziare şi reviste (plus 0,53%). Gazele au fost mai ieftine cu 5,53% iar energia electrică a avut un preţ mai mic cu 1,64%. La servicii, în iulie faţă de iunie, cel mai mult s-a scumpit transportul aerian (9,26%) în timp ce serviciile de telefonie au consemnat preţuri mai mici cu 0,45%. Faţă de sfârşitul anului trecut, serviciile de telefonie au fost mai scumpe cu 5,66%, cele de apă, canal salubritate cu 4,77% iar abonamentele la televiziune cu 3,18%.

Singurul care pare că s-a trezit din acest boom economic este chiar liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu care ar vrea cu orice preţ să iasă de la guvernare nu din cauza eşecului unui populism agresiv, ci din măsuri electorale întrucât riscă din toamnă să se pensioneze politic din toamnă cu tot „partiduleţul” său de 4%.

„Dacă vrem nu să ne mulţumim, aşa cum mi se pare mie în cazul PSD că performanţa pe care vor să o atingă -participarea la turul unu al alegerilor şi eventual intrarea în turul doi şi cu siguranţă pierderea alegerilor prezidenţiale – şi vor mai mult decât atât, câştigarea prezidenţialelor, sigur că şi în perspectiva alegerilor care urmează la anul este nevoie de un gest puternic, de forţă, care să arate hotărârea premierului, capacitatea de a fi liderul acestui partid şi de a fi liderul Guvernului, de a impune o linie de guvernare. Senzaţia mea este că în momentul de faţă Guvernul funcţionează, poate nu numai guvernul, instituţiile care ţin de administraţia centrală, funcţionează din inerţie. Nu există o direcţie clară care să se fi dat”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Chiar dacă pe 20 august Tăriceanu decide ca ALDE să iasă de la guvernare, Cabinetul Dăncilă va continua să guverneze minoritar cu sprijinul UDMR şi al Minorităţilor până când se va decide Klaus Iohannis să contruiască o altă majoritate parlamentară, după alegerile din noiembrie. Dar până atunci România se va afunda tot mai mult în criză…

Citeşte şi:

Iohannis participă joi la ceremoniile dedicate Zilei Marinei la Constanţa

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.