De ce ne atacă ungurii din nou? Un fost ministru de Externe explică

-


Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu a declarat, vineri, pentru  jurnalistii.ro, că gestul Ungariei de a provoca un scandal diplomatic cu România, sub pretextul suspendării cursurilor liceului catolic de la Târgu, este anormal şi demonstrează că Budapesta urmăreşte să “escaladeze o stare conflictuală inexistentă”.

Este o practică (n.r. a Ungariei) pe care eu credeam că au renunţat la ea după ce am semnat Parteneriatul Strategic în 2002, după ce am intrat în NATO, în UE. Să preia un conflict şi să încerce să îl internaţionalizeze mi se pare o manieră nefericită. Indiferent ce se întâmplă în România, se rezolvă în România. Ideea că te legi de un vot la OECD(Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică)  şi faci o problemă din România este anormal. Votul la OECD nu are nicio legătură cu zone identitare şi culturale care ţin de administraţiile locale”, a declarat Cristian Diaconescu.

Potrivit acestuia, Ungaria desfăşoară o ofensivă diplomatică împotriva României  în baza unei strategii  atent pregătite când condiţionează susţinerea României la OECD de suspendarea cursurilor liceului catolic de la Târgu Mureş.

“A lega cele două subiecte( scandalul liceului catolic de la Târgu Mureş şi votul de susţinere al candidaturii României la OECD) înseamnă o pedepsire a unui stat şi nu este deloc normal. Nu se face aşa ceva în relaţiile diplomatice. Sigur că prima regulă este să nu escaladeze  o stare conflictuală dar Ungaria a făcut un gest diplomatic exceptional când l-a chemat pe şeful misiunii noastre diplomatice, la ministerul de Externe ungar. Este o formă ofensivă în atitudinea diplomatică a autorităţilor ungare. Este un demers politic  statal al Ungariei”, a adăugat fostul şef al diplomaţiei române.

El a mai spus că oficialii MAE de la Bucureşti trebuie să se folosească de toate mijloacele, pentru a reaşeza relaţiile cu Ungaria în “logica normală”.

“Această problemă trebuie clarificată prin folosirea tuturor mijloacelor de care dispune diplomaţia noastră pentru a reaşeza lucrurile în logica normal. O discuţie, poate să fie chemat ambasadorul Ungariei de la Bucureşti la MAE sau  să folosim pârghiile pe care le avem în UE pentru a clarifica poziţia României. Deja în presa internatională au apărut ştiri unde se precizează problemele Bisericii Catolice din România şi sincer nu aş neglija acest impact. Este de văzut dacă Ungaria nu are o strategie bine pusă la punct în relaţia cu România. De  ce acest gest brutal cu un stat cu care ai un parteneriat strategic?”, a conchis Cristian Diaconescu.

Guvernul maghiar a decis, miercuri, să îşi retragă sprijinul faţă de admiterea României în diverse organizaţii internaţionale, inclusiv OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), sub pretextul că autorităţile române ar fi decis suspendarea cursurilor “Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş”.

Citeşte şi: Macron se amestecă în scandalul dintre Ankara şi Berlin

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.