Cristian Roșu (ASF): Piața asigurărilor este stabilă și sigură. Amenzi usturătoare pentru nouă societăți de asigurare și UNSAR

-


Vicepreședintele ASF Cristian Roșu susține că Autoritatea a luat act de sancțiunea acordată de către Consiliul Concurenței unui număr de nouă societăți de asigurare ce activează sau au activat pe piață de asigurări din România, precum și Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR).

„Ca urmare a promovării unei noi legislații care guvernează piață asigurărilor, ulterior perioadei de referință luate în considerare de Consiliul Concurenței în acordarea sancțiunilor, au fost introduse o serie de mecanisme noi, care au contribuit la stabilizarea și bunul mers al pieței RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară va continua să analizeze necesitatea modificării cadrului legislativ aplicabil pentru a se asigura că acesta răspunde nevoilor sectorului de asigurări și a consumatorilor de produse de asigurare”, spune vicepreședintele ASF Cristian Roșu printr-un comunicat de presă.

Din datele și analizele ASF, toate societățile de asigurare care dețin la această dată autorizație de funcționare, supuse sancțiunilor Consiliului Concurenței, au valori ale ratelor de solvabilitate (SCR) cu mult peste valorile minime necesare.

De asemenea, în cazul acestor asigurători, cerință minimă de capital (MCR) este îndeplinită, fiind de aproape patru ori peste limita minimă impusă de lege, potrivit ASF.

„La 30.09.2018, la nivelul întregii piețe, nivelul ratei de acoperire a SCR a fost de 1,73 iar cel al MCR a fost de 3,99, ambele raportate la o cerință minimă de 1.

Valoarea excedentului fondurilor proprii eligibile să acopere SCR era de 2,1 miliarde lei, iar valoare excedentului fondurilor proprii eligibile să acopere MCR era de 3,5 miliarde lei.

Toate aceste elemente arată că piață este stabilă iar previziunile nu indică o înrăutățire în persepectivă perioadei următoare”, potrivit sursei citate.

Consiliul Concurenţei a sancţionat marți nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu amenzi totale de 246.739.195,6 lei (aprox. 53 milioane euro). Autoritatea de concurență precizează printr-un comunicat de presă că sancțiunile au fost acordate pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

UNSAR și Uniqa Asigurări au anunțat că vor contesta în instanță decizia Consiliului Concurenței, considerând acuzațiile ca fiind nefondate.

Citește și: Lovitură pe piaţa asigurărilor din România. Amendă record


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.