Criza economică nu a trecut, ci abia începe

-


Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, a afirmat vineri într-o conferință de presă că perioada cea mai grea a crizei economice provocate de epidemia de coronavirus ,,probabil’’ a trecut de zona euro. ,,Probabil’’ și că în fișa postului doamnei care se ocupă cu finanțele Europei este trecută și diseminarea periodică de optimism, însă de această dată este evident că a sărit calul. Pretutindeni oamenii își pierd joburile, oamenii de afaceri sunt din ce în ce mai atenți la cheltuieli, criza nu a trecut nici pe departe. Dimpotrivă.

Perspectivele pentru o redresare economică globală rapidă de la pandemia COVID-19 sunt de fapt inexistente, toate instituțiile financiare internaționale majore prognozând pierderi cumulate enorme și o ascensiune din cea mai abruptă a celei mai incisive recesiuni din lumea ultimilor 80 de ani, în fața căreia modelele economice actuale se vor dovedi incapabile să-i facă față.

Nu este nici greu de imaginat că, pe măsură ce țările au pus în aplicare carantine și practici de distanțare socială necesare pentru a contracara pandemia, economia lumii practic s-a închis. Și este evident că aceasta nu mai este o criză ca oricare alta, ci există o incertitudine substanțială cu privire la impactul ei asupra vieții și a mijloacelor de trai ale oamenilor viitorului.

Deocamdată, tot ceea ce putem spune e că depindem foarte mult de epidemiologia virusului, de eficacitatea măsurilor de retenție și de dezvoltare a vaccinurilor, toate acestea fiind greu de prevăzut.

În plus, multe țări se confruntă azi cu crize multiple – o criză de sănătate, o criză financiară, dar și o prăbușire a prețurilor mărfurilor, toate acestea fiind realități ce interacționează în moduri complexe. Iar guvernele încearcă într-adevăr să furnizeze sprijin fără precedent gospodăriilor, firmelor și piețelor financiare și, deși acest lucru este crucial pentru o redresare puternică, există și aici o incertitudine dacă acest lucru va ajuta foarte mult.

Chiar și presupunând că eliminarea pandemiei în a doua jumătate a anului 2020 devine un fapt și că acțiunile politice întreprinse în întreaga lume se vor dovedi eficiente pentru prevenirea falimentelor, a pierderii locurilor de muncă șamd, este nevoie de o creștere globală accentuată în 2021 pentru ca economia lumii să se stabilizeze. Și, evident, acest lucru e și mai puțin probabil. Același lucru spus cu alte cuvinte: pierderea cumulată la PIB-ul global în perioada 2020 și 2021 ar putea fi mai mare decât economiile Japoniei și Germaniei la un loc.

Trebuie totuși menționat că țările care se bazează pe turism, călătorii, ospitalitate și divertisment se vor confrunta în următorii ani cu perturbări și mai mari. De asemenea, economiile în curs de dezvoltare – cum este și cazul României – se vor confrunta cu provocări suplimentare, cu inversări fără precedent ale fluxurilor de capital, pe măsură ce pofta de risc devine scăzută în rândul investitorilor strategici.

Mai mult, numeroase economii ale lumii au intrat în această criză cu niveluri foarte ridicate ale datoriei. Suntem așadar martorii unui fapt unic: pentru prima dată de la Marea Depresiune, atât economiile avansate, cât și piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare sunt în recesiune, estimându-se că veniturile pe cap de locuitor vor scădea în peste 170 de țări.

Pandemia s-ar putea de altfel nici să nu regreseze în a doua jumătate a acestui an, ceea ce va duce mult la agravarea condițiilor financiare, în astfel de cazuri PIB-ul global putând scădea și mai mult: 3% suplimentar în 2020, în timp ce, dacă pandemia continuă și în 2021, poate scădea cu încă 8%.

Evident, în timp ce economia este aproape oprită, factorii de decizie vor fi nevoiţi să se asigure că oamenii sunt capabili să-și satisfacă nevoile și că firmele pot reporni odată ce trec etapele acute ale pandemiei. Politicile fiscale, monetare și financiare, inclusiv garanții de credit, facilități de lichiditate, asigurare extinsă pentru șomaj și scutiri fiscale – vor deveni vitale pentru firme și angajați. Aceste politici ar trebui să continue pe tot parcursul fazei de pandemie, pentru a reduce la minimum problemele care ar putea să rezulte din investițiile reduse și pierderile de locuri de muncă în această criză severă.

De menționat că o cooperare multilaterală este și ea vitală pentru sănătatea redresării globale.

Pentru a sprijini cheltuielile necesare în țările în curs de dezvoltare, creditorii bilaterali și instituțiile financiare internaționale ar trebui să ofere în continuare finanțări, subvenții, ori chiar scutiri de datorii. Este nevoie de eforturi de colaborare pentru a se asigura că lumea nu se de-globalizează. Numai împreună, în sensul cel mai larg al acestei expresii, putem depăși această criză.

 Citeşte şi:

Andrzej Duda, câștigător în turul întâi al alegerilor prezidențiale din Polonia


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.