UPDATE. Criză la Marea Azov. A început mobilizarea rezerviştilor şi a recruţilor ucraineni

-


UPDATE 15.30: Serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Apărării a transmis că începând cu data de luni, 3 decembrie, va începe chemarea rezerviștilor aflați în planul de mobilizare cât și a persoanelor care au datoria de a efectua serviciul militar.

„În parte, rezerviștii vor fi chemați la datorie pentru o perioadă de până la 15 zile pentru unitățile de comandă și până la 20 de zile pentru centrele de instruire. Prin urmare, se presupune că toate evenimentele vor fi finalizate înainte de începerea sărbătorilor de Anul Nou. Cu toate acestea, mobilizarea se va face numai în cazul agresiunii deschise. Într-o astfel de situație, nu numai cei aflați în serviciul activ, ci toți rezerviștii și cei ce au datoria de a efectua serviciul militar vor fi chemați la datorie în forțele armate ale Ucrainei „, potrivit textului comunicatului de presă, emis de oficialii Armatei Ucrainei.

UPDATE 13.51: Toţi cei 24 de marinari de pe cele trei nave ucrainene sechestrate de gărzile de coastă ruse la 25 noiembrie au fost puşi sub acuzare pentru trecerea ilegală a frontierei ruse, riscând până la şase ani de închisoare fiecare, a declarat luni avocatul acestora, Nikolai Polozov, scrie Ria Novosti.

 

Douăzeci şi unu dintre ei se află în prezent sub arest preventiv în închisoarea Lefortovo din Moscova, ceilalţi trei – care au fost răniţi în urma incidentului – în spitalul închisorii ”Matrosskaia tişina”, tot din Moscova. Imediat după capturarea lor, marinarii ucraineni au fost iniţial transportaţi în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, iar apoi transferaţi în capitala rusă.

Ştirea Iniţială:

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a solicitat din nou Rusiei returnarea celor trei nave militare sechestrate în largul Crimeii pe 25 noiembrie şi eliberarea membrilor echipajelor acestora (24 de marinari ucraineni) pe care i-a numit ”prizonieri de război”, într-un interviu acordat în weekend postului de televiziune France 24.

Preşedintele Petro Poroşenko a declarat în interviul acordat postului de televiziune France 24, că liderul Federaţiei Ruse Vladimir Putin refuză orice discuţie telefonică de la escaladarea tensiunilor ruso-ucrainene în Marea Neagră.

Potrivit acestuia, imediat după atacarea celor trei nave ucrainene de către ”forţe ale armatei ruse” la 25 noiembrie în apropiere de strâmtoarea Kerci, el a cerut să i se facă legătura telefonică cu Vladimir Putin.

”Din păcate, nici până acum Putin nu a răspuns solicitării mele privind o discuţie telefonică directă în orice format – bilaterală, în formatul Normandia, cu participarea partenerilor americani etc.”, a afirmat Petro Poroşenko, citat duminică de portalul RBC-Ukraina.

După o întâlnire în marja summitului G20 de la Buenos Aires, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au anunţat sâmbătă convocarea unei reuniuni în formatul ”Normandia” (Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina) pentru a discuta detensionarea situaţiei.

”Această propunere a făcut obiectul unui acord prealabil cu mine într-un interviu telefonic cu Angela Merkel”, a adăugat Petro Poroşenko, subliniind că la aceste discuţii Ucraina va cere Moscovei eliberarea imediată a marinarilor săi, deschiderea strâmtorii Kerci pentru navele ucrainene, pentru a se putea merge spre ”detensionare”.

La rândul său, Vladimir Putin a declarat că va adopta o poziţie în cazul incidentului de la Marea de Azov, după ce se va finaliza ancheta FSB.

”Este prea devreme să vorbim despre aceasta. În prezent, o anchetă este în curs de desfăşurare, noi trebuie să confirmăm natura provocatoare a acţiunilor autorităţilor ucrainene şi să fixăm toate acestea în documente juridice”, a declarat şeful statului rus, citat de postul de televiziune ucrainean TSN.

Moscova susţine că incidentul naval din Marea Neagră a fost o ”provocare” orchestrată de către preşedintele Poroşenko pentru acumulare de capital politic în vederea alegerilor prezidenţiale de anul viitor în Ucraina.

Conform presei ruse, cei 24 de marinari ucraineni sechestraţi, între care trei răniţi în cursul incidentului, au fost plasaţi în arest preventiv pentru 60 de zile, fiind transferaţi la sfârşitul săptămânii trecute din Crimeea în închisoarea Lefortovo din Moscova.

Ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a declarat anterior că la viitoarea reuniunea în „format Normandia” vor fi abordate agresiunea rusă în Marea Neagră, desfăşurarea unei misiuni de menţinere a păcii în Donbas şi eliberarea deţinuţilor politici.

Citeşte şi:

Iranul continuă testarea rachetelor balistice. Avertismentul SUA, trecut cu vederea

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.