Criza penitenciarelor paralizează Brazilia. „Statul a pierdut controlul în închisori în faţa crimei organizate”

-


Închisorile din Brazilia sunt vechi şi supraaglomerate, revoltele deţinuţilor sunt aproape zilnice, iar statul a pierdut demult controlul asupra acestora, în favoarea crimei organizate. Rapoartele ministerului Justiţiei de la Brasilia subliniază că statul sud-american înregistrează cea de-a treia populație din penitenciare din lume de circa 726.712 deținuți .

Marcos Fuchs, directorul Conectas, un ONG  pentru drepturile omului, estimează că 75% din penitenciarele braziliene sunt controlate de liderii  crimei organizată, scrie AFP.

„De vreme ce statul nu are grijă de deținuți și îi blochează în închisori supraaglomerate, acesta și-a pierdut controlul și când pierzi controlul, promovezi apariția puterii paralele. Agenții nu sunt bine pregătiți, există probleme de corupție, droguri, alcool și telefoane mobile. Consecința directă este că deţinuţii brazilieni filmează şi postează aproape tot ce se petrece acolo”, a declarat Marcos Fuchs pentru AFP.

În 2017, armata  a confiscat în timpul operațiunilor speciale din penitenciarele braziliene nu mai puțin de 10.882 de arme, din 31 de închisori federale, unde sunt îşi ispăşesc pedepsele circa 22.910 deținuți.

sursa foto: AFP.com

„Jumătate din populația închisorii este înarmată, este o situație absurdă și de neînțeles pentru mine”, declara ministrul apărării, Raul Jungmann, la sfârșitul lunii decembrie.

În ianuarie 2017, masacrul de la puşcăria de la Manaus a fost urmat de revolte mult  mai sângeroase, care au dus la peste 100 de decese într-o lună.

Un an mai târziu, noi scene de barbarism au șocat Brazilia, dar situația pare să fie sub control, după trei revolte înăbuşite, într-o săptămână în cadrul  aceleaşi unitate de deţinere.

În acest context, președintele Curții Supreme, Carmen Lucia, a trebuit să îşi anuleze o vizită la o închisoare de maximă securitate din motive de securitate.

„Mai multe masacre vor avea loc, atât în ​​interiorul, cât și-n exteriorul puşcăriilor, deoarece criza de securitate se extinde mult dincolo de închisori”, a spus Julio Waiselfiz, un sociolog care coordonează un program de studii privind violența, la Facultatea de Ştiinţe Sociale din Brasilia (n.r. capitala Braziliei).

Brazilia a înregistrat un record de circa  61.619 de omucideri în 2016, în medie de șapte pe oră, potrivit unui raport publicat la sfârșitul lunii octombrie, de către ONG-ul Forum pentru siguranță publică.

„Statul nu are nici un răspuns, nu pune în practică politicile necesare pentru a contracara acest val de violență”, a adăugat  Julio Waiselfiz.

În timpul revoltelor sângeroase din ianuarie 2017, președintele Michel Temer a prezentat un plan de securitate publică prin construcţia de noi închisori în întreaga țară, dar efectele se vor vedea abia peste câţiva ani.

sursa foto: AFP.com

Noile penitenciare trebuie să separe deținuții condamnați pentru delicte minore de  infractorii periculoși, ceea ce este imposibil  acum în închisorilor braziliene.

„Judecătorii consideră că soluția este aceea de a  priva oamenii de libertate, dar ar trebui să fie mai creativi, de exemplu, să recurgă din ce în ce mai mult la brățări electronice pentru a reduce aceste detenții temporare. Problema este că aceste măsuri nu sunt foarte populare, iar niciun lider politic nu va primi mai multe voturi numai că promite să se ocupe de sistemul penitenciar”, a conchis  Marcos Fuchs.

Mai puteţi citi şi: UDMR și logica pașilor mărunți pentru autonomie

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.