Criză profundă a guvernării PSD-ALDE. Politolog: „Politica nu are nicio legătură cu aritmetica”

-


Analistul politic Cristian Pârvulescu a comentat la Digi24 pe seama incertitudinii din jurul coaliției PSD-ALDE în ceea ce privește soarta guvernării. Pe surse, se vehiculează că liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a decis să nu mai candideze la prezidențiale, iar de la 16.00 a stabilit o ședință. De asemenea, de la ora 17.00, liderii PSD se reunesc în cadrul unei ședințe CExN.

 

„Există foarte multe întrebări care vor primi răspuns în câteva ore. Una dintre ele este aceea dacă ieșirea ALDE de la Guvernare înseamnă și retragerea sprijinului în Parlament. Vor sprijini un guvern minoritar? A doua chestiune este dacă ALDE va renunța și la sprijinirea persoanelor din deconcentrate care distribuie resursele către aleșii ALDE. Dacă o va face, atunci va fi o problemă. În acest moment, Pro România nu poate asigura acces la resurse. Au existat negocieri cu președintele Iohannis și majoritatea pentru formarea unei noi majorități astfel încât ALDE și Pro România să aibă acces la resurse? ”, a explicat analistul politic, la Digi24.

În opinia sa, situația liderului ALDE este deosebit de complicată, deoarece acesta renunță la o candidatură la prezidențiale, care oricum nu avea nicio șansă fără sprijinul PSD și „găsește o alternativă confortabilă, candidatura domnului Diaconu, care rămâne o candidatură independentă și ar putea fi sprijinită de cele două partide”. „Dar politica nu are nicio legătură cu aritmetica. Nu se adună niciodată voturile pe care sondajele de opinie le pune în dreptul lui Tăriceanu și Ponta pentru a da voturile lui Diaconu. Acesta pornește de la zero, dar nimic nu garantează că Mircea Diaconu va fi un candidat de turul II. În schimb, doamna Dăncilă are în spate un partid care, dacă nu reușește s-o trimită în turul II, face dovada dispariție sale ca om politic”, a mai explicat Pârvulescu.

Întrebat dacă Mircea Diaconu mai poate face figura din 2014, când un număr impresionat de români s-au mobilizat în strângerea de semnături, analistul politic a răspuns: „Atunci a contat enorm sprijinul unor televiziuni. Atunci însă a fost vorba de numărul de semnături și de puțin peste 3% din voturi pentru a intra în PE. Acum vorbim de peste 20% din voturile celor care se vor prezenta la vot pentru a avea o garanție că poate ajunge în turul al II”.

În opinia sa, candidatura lui Diaconu este mai degrabă o „chestiune tactică”. „Domnul Diaconu crede că are o șansă serioasă, dar motivațiile partidelor politice care îl vor sprijini sunt serioase. Vor dori să susțină ceva pentru turul II și pentru susținerea guvernării după alegeri. Nu avem nimic cu cel compara acum pe domnul Diaconu față de 2014”, a mai afirmat Cristian Pârvulescu.

Negocierile dintre preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi premierul Viorica Dăncilă au eşuat, au declarat surse politice, în contextul în care premierul nu a venit cu o propunere de restructurare a guvernului sau cu un nou program de guvernare.

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu ar fi decis retragerea din cursa pentru prezidenţiale, iar anunţul va fi făcut în şedinţa Biroului Politc Central, de la ora 16.00.

În acest context, spun reprezentanţi ai partidului, ultimatumul dat PSD privind guvernarea şi restructurarea guvernului este cu atât mai serios, deoarece nu mai există discuţii cu privire la faptul că ALDE încearcă un şantaj pentru a obţine susţinerea liderului formaţiunii la Cotroceni.

Citește și:

UPDATE. Ziua Z pentru alianța PSD-ALDE

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.