UPDATE. Criza R.Moldova se acutizează. Ambasadorul României la Chişinău se va întâlni cu Vladimir Plahotniuc. Meleşcanu merge pe varianta anticipatelor

-


UPDATE 16.23: Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, luni, că ambasadorul României la Chişinău a fost prezent la întâlnirea preşedintelui Igor Dodon cu ambasadorii statelor membre UE şi că el i-a spus să se întâlnească şi cu liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, conform News.ro.

 

Războiul pentru preluarea puterii politice la Chişinău între Guvernul condus de Maia Sandu şi oamenii oligarhului Vladimir Plahotniuc din instituţiile cheie ale statului moldav continuă şi pare că se transformă într-o confruntare de tipul Venezuelei, o ţară cu două guverne şi un preşedinte suspendat de o Curte Constituţională, ultrapolitizată de PDM.

 

După întreg circul politic de ieri în care protagonişti au fost liderii PDM-ului în frunte cu Vladimir Plahotniuc, debandata instituţională pare că cuprinde întreg statul moldovean, dar cheia se află în curtea instituţiilor de forţă. Dacă acestea vor alege să „lepede de Vladimir Plahotniuc” tranziţia va fi lină spre Guvernul condus de Maia Sandu, în contextul în care soluţia alegerilor anticipate din 6 septembrie rămâne în momentul de faţă cea mai sănătoasă politic şi electoral.

Astăzi, în prima şedinţă a noului Executiv moldovean condus de Maia Sandu a început cu paşi demiterea oamenilor lui Plahotniuc din instituţiile de forţă ale R.Moldova. Astfel, şeful Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pânzari a fost destituit din funcţie de către ministrul de Interne, Andrei Năstase.

„Acționează cu o moralitate precară, a fost plenar implicat în evenimentele din 7 aprilie 2009, a demonstrat că slujește unui regim criminal, vin cu propunerea să-l demitem din funcția de șef al IGP, Alexandru Pânzari”, a subliniat Andrei Năstase.

De asemenea, președinții raioanelor Criuleni, Dondușeni, Edineț, Glodeni, primarii localităților din aceste raioane, dar și cei ai mai multor sate din raionul Ocnița, condamnă votul deputaților din Alianța Kozak (PSRM și ACUM) din 8 iunie ca fiind contrar Constituției, scrie hotnews.md

«Condamnăm orice act sau acțiune care poate conduce la instabilitatea țării și cerem trădătorilor de țară – Igor Dodon, Maia Sandu și Andrei Năstase – să se retragă și să nu ducă Republica Moldova în haos. Tentativele de uzurpare a puterii de stat ale trădătorilor Dodon, Sandu și Năstase, din data de 8 iunie 2019, au fost stopate de către Partidul Democrat din Moldova», potrivit textului comunicatului de presă.

În schimb, administraţiile locale contralate de oamenii lui Plahotniuc susţin că  votul din Parlament al PSRM-ACUM este unul ilegal, încălcând toate dispozițiile Constituției Republicii Moldova

„Noi, primarii și președinții de raioane, semnatari ai prezentei Declarații, recunoaștem ca fiind legitim guvernul actual, condus de prim-ministrul Pavel Filip. Votul din Parlament al PSRM – ACUM este unul ilegal, încălcând toate dispozițiile Constituției Republicii Moldova, ale legilor țării i încălcând voința poporului. Noi, primarii și președinții de raioane luăm act de Decretul privind stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate, respectiv, 6 septembrie 2019. Republica Moldova nu este de vânzare!”, se arată în textul declaraţiei comune semnate de primarii PDM.

Maia Sandu şi Comisia de la Veneţia…..

În faţa ofensivei instituţionale coordonate de oamenii PDM-ului şi implicit ai lui Plahotniuc, Maia Sandu pare decisă să joace pe cartea Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția în legătură cu deciziile Curții Constituționale a R.Moldova, deşi varianta alegerilor anticipate este imposibil de evitat.

„Există multe speculații în presă, reitereze că obiectivul de dezoligarhizare a țării a stat la baza votului comun ACUM-PSRM. RM devenise un stat izolat din cauza unui dictator ieșit din minți. Votul din parlament nu a fost vreodată despre federalizare, Vă rog să înceteze toate speculațiile. Voi expedia Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția o scrisoare privin opinia cu privire la deciziile Curții Constituționale. Le calificăm arbitrare și ilegale”, a subliniat Maia Sandu.

În contextul situaţiei delicate de la Chişinău, şansele Guvernului condus de Maia Sandu sunt infime să reziste chiar şi-n contextul unei tranziţii line întrucât liniile directoare vor fi atent monitorizate de Kremlin. Cea mai mare problemă internă le-o crează chiar preşedintele de mucava al statului moldovean, Igor Dodon care din înregistrările de la vila lui Plahotniuc recunoaşte senin cum a fost stipendiat de Kremlin.

Ori acest lucru este încă un argument în plus pentru Plahotniuc să se victimizeze în faţa electoratului său şi al celor nehotărâţi în a poza în patriotul „care s-a opus din răsputeri destructurării R.Moldova”. Iar din ceea ce a susţinut public Sandu arată că aceasta ar lua în calcul şi varianta presiunii străzii, ceea ce ar aduce confruntări de stradă, cu posibile victime.

„E mai bine pentru toți ca ei să înceteze să îndeplinească ordinele ilegale și totul să intre în normalitate. Este presiune externă, nu vrem să mergem la confruntări. Dar dacă nu va fi suficient, atunci vom chema oamenii la proteste”, a declarat Maia Sandu.

Potrivit acesteia, Guvernul și noii miniștri nu se vor deplasa în clădirile instituțiilor pe care le conduc, întrucât acestea sunt înconjurate de corturi și cetățeni mobilizați de Partidul Democrat.

Aceasta și-a mai exprimat însă speranța că cei din PD vor renunța cât mai rapid la încercările de uzurpare a puterii și că noul Executiv își va prelua atribuțiile în deplinătatea lor. Până la noi evoluţii la Chişinău, Kremlinul şi-a reiterat încă odată sprijinul pentru coaliţia PSRM-Blocul ACUM, arătându-se dispus să colaboreze cu autoritățile alese în mod democratic ale Republicii Moldova pentru a restabili relațiile reciproc avantajoase ruso-moldovenești în diverse domenii, în conformitate cu prevederile Tratatului de prietenie și cooperare din 2001.

„Ne bazăm pe cea mai rapidă normalizare a situației din Chișinău în interesul tuturor cetățenilor moldoveni și în dezvoltarea progresivă a țării. Singura modalitate posibilă de a rezolva criza politică internă din Moldova este dialogul tuturor forțelor politice responsabile, în conformitate cu principiile democratice general acceptate”, se arată în textul comunicatului de presă, emis de MAE rus.

Citeşte şi:

UPDATE. Republica Moldova, un stat eşuat la limesul dintre EST şi VEST. Încă o victorie de etapă a Kremlinului?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.