Criza din Sănătate, un prim test pentru Cabinetul Orban. Pintea: „Rectificarea este un proces firesc”

-


Criza financiară din Sănătate întregeşte tabloul sumbru al unei „grele moşteniri toxice psd-iste” care necesită soluţii urgente, pentru a nu se intra într-un colaps prognozat încă din 2017. În fond, guvernarea psd-istă a încercat un artificiu în Sănătate, pe jumătate legitim, mărind considerabil salariilor personalului medical, dar neglijind modernizarea şi construcţia de noi unităţi spitaliceşti. Miniştrii psd-işti ai Sănătăţii s-au mulţumit numai să pună în scenă campanii agresive de PR sub forma unor bătălii de faţadă cu corupţia şi managementul defectuos din spitale.

 

În faţa acestor discrepanţe, Cabinetul Orban este obligat să vină cu soluţii şi corecţii într-un domeniu în care zilnic pierdem medici valoroşi, care nu mai pleacă din cauza banilor, ci din lipsa unor condiţii pe termen mediu şi lung de dezvoltare profesională. În plus, deficitul bugetar pentru primele nouă luni ale anului a ajuns la peste 2,6%, iar temerea noului Cabinet este că nu va reuși să închidă anul 2019 în limita impusă de Comisia Europeană – de 3%.

„Evident rezultatul la rectificare va fi o evaluare a necesităților care vor fi identificate de domnul ministru împreună cu echipa. Încă nu vă putem spune care este cifra. Cert este că nu sunt bani suficienți pentru a încheia anul nici pentru programe de sănătate, nici în ceea ce privește bugetul Casei”, a declarat Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, nu mai sunt bani suficienţi pentru plata salariilor şi programele de sănătate.

Soluţia imediată va veni prin prisma unei rectificări bugetare, dar pe termen lung va fi dificil să se menţină nivelul salarial impus de PSD, din dorinţa explicită a lui Dragnea de a-şi fideliza un sector bugetar important, fără a se lua în calcul sustenabilitatea măsurii. În principiu, majorările substanţiale din Sănătate trebuiau făcute pentru a opri hemoragia de medici care au plecat peste hotare, dar nimeni din guvernarea social-democrată nu şi-a pus problema unui studiu de impact pe termen mediu şi lung. Vâlcov şi Socol, cei doi corifei ai politicilor economice ale lui Dragnea, nu au gândit strategic, pentru că nu poţi naşte peste noapte o clasă de mijloc pe bani virtuali,  luaţi numai din împrumuturi.

Epoca „socialismului cu faţă umană” a fost un proiect eşuat de salvarea a URSS-ului în 1980, iniţiat de grupul de economişti ai KGB-ului, pe care PSD-ul lui Dragnea i-a descoperit în 2018, întrucât acesta dorea să fidelizeze anumite categorii de bugetari, după modelul lui Viktor Orban. Doar că liderul de la Budapesta şi-a permis tot felul de scheme sociale în contextul în care are investiţii şi bani cu care să îşi acopere sustenabil politicile economice şi sociale.

În contextul ciclului electoral de anul viitor, Cabinetul Orban va fi obligat să se împrumute pentru a plăti pensii şi salarii, dar problema se va pune din 2021 când deficitul va fi de circa 9% din PIB. Dar până atunci mai este timp de reflecţie şi de rectificări bugetare:

„Fiţi liniştit, domnule ministru, că deja am vorbit cu ministrul Finanţelor (despre rectificarea bugetară)”, i-a spus Ludovic Orban noului ministru al Sănătății.

La rândul său, vicepremierul Raluca Turcan a spus că deficitul la Fondul Naţional Unic de Sănătate este, la nouă luni, de 3 miliarde de lei.

„Cea mai descurajantă veste este cea legată de finanţare şi nu vrem să speriem pe nimeni, dar deficitul la Fondul Naţional Unic de Sănătate este, la nouă luni, de trei miliarde de lei şi prima provocare a mandatului domnului Victor Costache va fi să asigure servicii de calitate în acest context financiar extrem de dificil. Apoi evident că problemele nerezolvate de ani de zile trebuie să primească rezolvări şi sunt convinsă că aceste rezolvări vor fi temeinice şi vor crea în timp un sistem predictiv şi de calitate.”

Pintea: „Rectificarea bugetară, un proces firesc”

Pentru Sorina Pintea, criza finanţării din Sănătate pare a fi un lucru firesc şi chiar banal, dar pare că uită că ne afectează pe noi toţi (medici şi pacienţi) care nu avem bani să ne tratăm în clinicile exclusiviste din Occident.

”Sistemul de sănătate are o particularitate. În sensul că banii din sistemul de sănătate nu asigură doar plata salariilor. Ci şi plata programelor naţionale de sănătate, asigură plata medicilor de familie. Rectificarea este un proces firesc. Pentru că bugetul anual este unul estimativ. Să ne aducem aminte că au fost introduse noi molecule, au fost create noi programe de sănătate, au intrat noi pacienți. De aceea, în fiecare an, rectificarea echilibrează aceste sume. Din păcate, criza politică a blocat ceea ce trebuia sa se întâmple firesc și eu sper că acest Guvern și domnul Orban e conștient că sistemul nu are sume fixe, asta pentru că oamenii se îmbolnăvesc. Intră în programe, se introduc molecule noi”, a declarat Sorina Pintea, la Antena 3.

Potrivit acesteia, declaraţiile premierului despre criza din Sănătate sunt hazardate.

”E o declarație hazardată. Nu e cazul să inducem panică în sistem. Asta se întâmplă de ani de zile. Tocmai pentru că nu există o predictibilitate cu privire la câţi bolnavi avem în plus în fiecare an”, a adăugat fostul ministru al Sănătăţii, la postul Antena 3.

Până se vor găsi soluţii de finanţare a salariilor şi programelor din sistem, deja au apărut primele lipsuri de consumabile la unităţile spitaliceşti din ţară, de la dezinfectanţi până la seringi şi pansamente.  De asemenea, este posibil că anul viitor să se vadă primele roade ale politicilor populiste, cu iz de socialism cu faţă umană promovate de PSD, dacă în Europa va izbucni o recesiune economică severă.

După cum se văd indicii economici, anul viitor vom simţi din plin efectele războiului economic dintre SUA şi China, iar repetarea unui scenariu similar cu cel din 2009 este mai mult decât evident.

„Se vede clar că nu a fost îndeplinit planul la încasări în materie de colectare, unde avem un minus de 11 miliarde de lei”, a spus premierul Ludovic Orban.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.