UPDATE: Kovesi se întoarce la Sibiu

-


UPDATE: CSM a decis miercuri că Laura Codruța Kovesi va lucra la DIICOT Sibiu.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ar urma să discute miercuri, începând cu ora 10.00, unde îşi va continua activitatea Laura Codruţa Kovesi, revocată luni din funcţia de procuror şef al DNA.

La şedinţă sunt aşteptaţi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general Augustin Lazăr. Tot miercuri, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM este aşteptată să pronunţe o decizie în dosarul în care fosta şefă a DNA este cercetată de Inspecţia Judiciară pentru că a refuzat să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009.

Pronunţarea a fost amânată până acum de trei ori.

În acest caz, acţiunea disciplinară împotriva Laurei Codruţa Kovesi a fost declanşată în 18 aprilie de către Inspecţia Judiciară, care îi impută că a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009. Inspectorii spun că prin neprezentarea la Comisie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat.

Fostul procurorul şef al DNA mai este vizat de două acţiuni disciplinare ale Inspecţiei Judiciare.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

Kovesi a spus, în declaraţia de presă care a durat câteva minute, că începând de luni nu va mai lucra în DNA şi va rămâne procuror: „De astăzi nu voi mai lucra în DNA, voi rămâne procuror”.

Laura Codruţa Kovesi – care a condus DNA timp de peste cinci ani – a spus că decretul de revocare semnat luni de către preşedintele Klaus Iohannis privind revocarea sa din funcţie „lasă un mare semn de întrebare” – dacă va exista o subordonare discreţionară a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei. „Nu comentez decizia CCR, dar motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonaţi ministrului Justiţiei”, a afirmat Kovesi.

De asemenea, ea a afirmat că DNA a demonstrat că legea este egală pentru toţi şi nimeni nu e prea puternic pentru a se sustrage din faţa legii, a contribuit la conştientizarea societăţii cu privire la gravitatea fenomenului corupţiei şi a arătat că poate fi înfrântă corupţia. Kovesi a afirmat că voinţa politică acum este pentru blocarea justiţiei şi că modul brutal în care se forţează modificarea legilor penale arată că vor protecţie pentru trecut, pentru prezent şi pentru viitor şi şi-a îndemnat colegii procurori să nu abandoneze lupta.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.