Ctr+Alt+URSS

-


Rușii au fost dintotdeauna așii acțiunilor neortodoxe. Poate că aplecarea lor spre manipulare, servicii de informații și alte finețuri ale războiului nu e altceva decât răspunsul lor asimetric – că tot e la modă expresia – la secolele de asuprire la care au fost supuși căci da, cel puțin până prin 1574, când pe tronul Cnezatului Moscovei a urcat  Ivan cel Groaznic, nici istoria lor nu a fost roz.

 

În secolul XX, Rusia a uimit lumea prin eficiența celor două servicii ale sale de informații, KGB și GRU – serviciul de informații al Armatei Roșii, mai puțin cunoscut publicului larg, dar încă și mai de temut. Totodată, în același interval de timp, propaganda sovietică s-a dovedit cea mai eficientă, depășind cu mult inclusiv mașinăria de zgomote a nazistului Goebbels. Foarte mulți oameni din Vest, inclusiv intelectuali, au crezut în existența ,,raiului comunist’’. Unii dintre ei au și ajuns să-l slujească…

Prima parte a secolului XXI pare a duce la o adevărată explozie a acestor procedee utilizate de ruși pentru a-și asigura un ascendent asupra restului lumii. De notat că începutul acestui secol este totodată și începutul domniei lui Putin, precum și al dezvoltării mijloacelor moderne de comunicații.

A devenit azi limpede că Rusia privește internetul ca pe Sfântul Graal al manipulării, un soi de coloana a cincea formată din display-urile tuturor telefoanelor, tabletelor și calculatoarelor de pe Pământ. La fel de limpede este și că, în acest câmp de luptă al secolului XXI, Rusia a realizat surprinderea, ceea ce din punct de vedere militar înseamnă destul de mult.

De partea cealaltă a terenului de joc, contraofensiva occidentului abia acum se înfiripă. Recentele avertismente ale Marii Britanii, Spaniei, Olandei, Germaniei și Franței asupra Rusiei par a indica o repoziționare a lumii în față unei Rusii căreia i-a năpârlit Uniunea Sovietică, dar și-a păstrat moravul.

Dintre toate aceste avertismente, cel al Marii Britanii, prin însăși vocea primului ministru Theresa May, poate fi caracterizat ca unul dintre cele mai violente atacuri împotriva Rusiei din ultimii zeci de ani. Cuvintele premierului britanic spun totul și au, după părerea mea, o mare doză de adevăr: ,,Știm ce faceți. Și nu veți reuși. Pentru că subestimați rezistența la șocuri a democrațiilor noastre, atracția durabilă a societăților libere și deschise.’’

Mai puteți citi și:

De ce întârzie adoptarea Statutului personalului feroviar


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.