Cu cât ne scurtează viața fiecare pahar cu alcool în plus

-


Consumul de alcool peste limitele recomandate de medici ne-ar putea scurta viața cu câțiva ani, potrivit noilor cercetări efectuate la Universitatea Cambridge. Cu fiecare pahar în plus crește riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și deces.

Constatările contrastează cu ipoteza conform căreia consumul moderat de alcool ar fi benefic pentru sănătatea inimii.

Studiul a comparat obiceiurile de sănătate și de consum de alcool a peste 600.000 de persoane din 19 țări, ținându-se cont și de factori precum vârsta, istoricul medical – în special cel legat de diabet -, nivelul de educație, calitatea de fumători sau nefumători și ocupația subiecților.

Limita superioară a consumului de alcool a fost de aproximativ cinci băuturi pe săptămână (100 g de alcool pur – sau cinci pahare de vin a câte 175 ml, cu 13% alcool).

Consumul peste acest prag a fost asociat cu o speranță de viață mai mică. De exemplu, dacă bem zece sau mai multe pahare cu alcool pe săptămână speranța de viață se reduce cu doi ani. Dacă vorbim de 18 sau mai multe băuturi pe săptămână, aceasta scade chiar și cu patru-cinci ani. Fiecare unitate britanică de alcool (10 ml/8 g de alcool) în plus scurtează viața cu circa 15 minute, sugerează cercetarea.

Riscul pe care consumul peste limita recomandată îl prezintă pentru o persoană de 40 de ani este comparabil cu cel al fumatului, spun medicii.

Oamenii de știință au analizat, de asemenea, corelația dintre consumul de alcool și diferitele tipuri de boli cardiovasculare. Băuturile au fost asociate cu un risc mai mare de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, anevrism aortic fatale și hipertensiune.

Totodată, consumul de alcool a fost asociat cu un risc ușor mai scăzut de atacuri de cord non-fatale.

Autorii studiului observă că diferitele relații dintre consumul de alcool și bolile cardiovasculare pot fi bazate și pe efectul acestuia asupra tensiunii arteriale și asupra factorilor legați de creșterea colesterolului. Ei subliniază faptul că riscul mai scăzut de atac de cord non-fatal trebuie luat în considerare în contextul creșterii riscului de apariție a altor afecțiuni cardiovasculare grave și adesea fatale.

Citește și: 

Limbajul ne trădează! Cum poate dezvălui nivelul nostru moral, social și cognitiv

Angajații care au înregistrat eșecuri la fostul job, cei mai buni pentru afacerea ta! Iată de ce

Cinci decizii greșite pe care le iei zilnic fără să-ți dai seama

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.