Cu ce tip de criză se va confrunta România în 2019? Explicațiile unui economist

-


România nu va intra în criză economică pentru că lipseşte boom-ul economic, ci într-o criză a statului în contextul în care banii au fost risipiţi pe cheltuieli publice şi stimularea excesivă a consumului, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, economistul Bogdan Glăvan.

„Situaţia economică este diferită decât a fost în 2009. Economic nu se va ajunge în criză, pentru că nu avem în momentul de faţă o perioadă de boom. România de astăzi este diferită de cea din anul 2004, când am avut boom economic şi o creştere a investiţiilor. Acum, noi avem numai o creştere a cheltuielilor publice şi o stimulare excesivă a consumului, fără a se înregistra boom economic. Vom ajunge să plătim cu toţii pentru politică excesivă a consumului. O politică de export a venitului naţional prin consum. Băgăm banii în consum şi cumpărăm din import”, a declarat Bogdan Glăvan, pentru Jurnaliştii.ro.

Potrivit acestuia, Guvernul consumă „mai mult decât îşi poate permite” şi această politică greşită va fi decontată sever de către cetăţeni.

„Prin acest consum excesiv, noi încurajăm producţia altora şi spun asta pentru că această chestiune nu se vede cu ochiul liber. Vom ajunge să plătim pentru politica greşită a Guvernului întrucât consumă mai mult decât îşi poate permite. Acum au început deja să îngheţe posturile în administraţie şi salariile bugetarilor. Vom avea o criză a Guvernului, a statului şi administraţiilor locale. Statul va ajunge curând în situaţia în care să facă corecţii”, a adăugat Bogdan Glăvan.

Acesta a mai spus că Guvernul ar putea aplica tăieri de salarii, după modelul Cabinetului Boc din 2009.

„Este posibil ca Guvernul să taie salariile aşa cum a făcut şi Boc în 2010. Deocamdată, nu vor să spună cum stau lucrurile şi sunt disperaţi că au dat-o în bară cu majorările de salarii şi pensii. Rămâne să vedem ce va fi. În Sănătate şi-n Educaţie se ştie deja că s-au îngheţat posturile şi salariile. Pe baza veniturilor obţinute din taxe şi impozite, statul nu mai poate continua aşa mult timp. Nu ai de unde să dai. Toţi aceşti oameni care astăzi au luat bani la salarii şi pensii vor da de greu în momentul în care incapacitatea de plată va fi evidentă pentru stat. Avem o criză a statului care nu poate justifica concret banii pe care i-a risipit în non- investiţii”, a adăugat Bogdan Glăvan.

Franţa şi Germania ar putea fi cel mai grav afectate de o încetinire globală a ritmului de creştere, din cauza protecţionismului american, precum şi a noilor dispute comeciale, potrivit unui raport al FMI, publicat în octombrie.

Astfel, războiul comercial al lui Donald Trump cu Beijingul şi cu Europa trage în jos creşterea globală în acest an şi va avea reverberaţii şi în 2019.

„Creşterea economică mondială este în continuare solidă în comparaţie cu ce a fost mai devreme în acest deceniu, dar pare să se fi plafonat. Politica comercială reflectă contextul politic şi contextul politic este incert în mai multe ţări, ceea ce reprezintă riscuri suplimentare“, a  subliniat Maurice Obstfeld, economistul şef al FMI.

Deocamdată, previziunile de creştere în 2018 ale Statelor Unite şi ale Chinei, primele două puteri economice ale lumii, au fost menţinute la +2,9% şi respectiv +6,6%, adică ritmuri încă foarte susţinute. Pentru Statele Unite, creşterea prevăzută se situează deasupra celei a ţărilor avansate (+2,4%), în vreme ce pentru China ea o depăşeşte uşor pe cea a regiunii Asiei în dezvoltare (+6,5%). Dar FMI estimează o încetinire a creşterii în 2019 la 2,5% pentru Statele Unite şi +6,2% pentru China.

„A evita reacţii protecţioniste şi a găsi soluţii susţinând cooperarea pentru promovarea creşterii comerţului cu bunuri şi servicii rămâne esenţial pentru a păstra şi a extinde creşterea mondială“, arăta FMI.

De asemenea, Fondul a scăzut de asemenea prognoza de creştere a zonei euro la 2% în acest an (-0,2 puncte), din care cea a Germaniei (+1,9%) şi a Franţei (+1,6%), ale căror exporturi suferă din cauza încetinirii economice în China.

Citeşte şi:

Cioloș explică cum poate Iohannis să-l oprească pe Dragnea din delirul său

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.