Cum a fost inspirată Ambasada Suediei de discursul fabulos în limba română al lui Donald Tusk

-


Discursul fabulos în limba română al președintelui Consiliului European Donald Tusk de la Ateneul Român a inspirat Ambasada Suediei la București care a publicat pe Facebook înregistrarea video a secvenței în care Helmuth Duckadam a apărat cele patru penalty-uri din finala Cupei campionilor europeni din 1986, aducând astfel victoria echipei Steaua.

Donald Tusk i-a îndemnat pe români să apere libertatea și statul de drept așa cum a făcut marele sportiv în finala cupei. 

Postarea, care nu e însoțită de niciun comentariu, a fost apreciată de peste 2.100 de internauți, distribuită de peste 1000 și are sute de comentarii, majoritatea celor care au reacționat mulțumind ambasadei pentru mesaj.

Într-un discurs susținut integral în limba română , Tusk i-a îndemnat pe români să apere valorile europene, libertatea, integritatea și statului de drept, la fel ca Duckadam, adăugând că, deși credea că este imposibil, acesta a reușit să aducă victoria echipei de fotbal.

„România are puterea de a fascina și de a încânta. În familia mea, prima mașină a fost Dacia o mie trei sute (1300) a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce și el o Dacie Duster. Totuși, mai mult decât mașinile românești mă fascinează intelectualii și sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toți eroi ai imaginației mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci și a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din 1986, când Steaua București a învins Barcelona. Și aș vrea să fac un apel la toți românii, să apere, în România și în Europa, fundamentele civilizației noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viața publică, statul de drept și constituția. Să le apere cu aceeași hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, și mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reușit. Și voi veți reuși. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu”, a spus Donald Tusk”.

Ambasada Suediei a avut de-a lungul timpului mai multe postări unele pline de umor precum cele față de afirmațiile liderului PSD Liviu Dragnea care avansa anul trecut scenariul conform cărui patru indivizi străini ar fi dorit asasinarea lui.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.