Cum ar trebui să fie administrate probioticele?

-


Probioticele nu ar trebui să fie recomandate sub forma unui ”supliment universal” benefic tuturor, iar administrarea acestora pentru eliminarea efectelor adverse ale antibioticelor ar putea întârzia revenirea la normal a florei bacteriene intestinale.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel au contrazis prin cercetările efectuate ideea potrivit căreia bacteriile probiotice fortifică sistemul imunitar şi corectează efectele adverse ale antibioticelor asupra intestinelor.

Unul dintre studiile efectuate de specialiştii israelieni a demonstrat că efectul a unsprezece tulpini dintre cele mai frecvente familii de bacterii probiotice variază de la un individ la altul şi poate chiar dăuna în cazul unor persoane.

În cadrul cercetării, voluntarii au fost împărţiţi în două grupuri, doar cei din primul eşantion primind un preparat probiotic. Rezultatele au demonstrat că gradul de colonizare a tulpinilor probiotice a variat semnificativ de la o persoană la alta.

La unii voluntari, bacteriile probiotice s-au stabilit în intestinul gros, iar în cazul altora bacteriile au fost „expulzate” în totalitate.

Echipa de oameni de ştiinţă a demonstrat că este posibil să se prevadă ceea ce se va întâmpla cu bacteriile probiotice la fiecare pacient în parte, în funcţie de activitatea genelor din sistemul digestiv.

Cercetătorii au subliniat faptul că probioticele nu sunt indicate să fie oferite pe scară largă oamenilor, ci tratamentul ar trebui să fie personalizat în funcţie de pacient.

„În mod surprinzător, am observat că mulţi voluntari sănătoşi erau de fapt rezistenţi prin faptul că probioticele nu au putut coloniza tractul lor intestinal. Acest lucru sugerează că probioticele nu ar trebui sa fie oferite sub forma unui supliment universal”, a declarat Eran Elinav, specialist în imunologie la Institutul Weizmann, unul dintre autorii cercetării.

De asemenea, într-un alt studiu efectuat de cercetătorii israelieni s-a descoperit că tratamentul cu probiotice a împiedicat reintroducerea micro-organismelor în corpul uman în forma lor originală de dinainte de administrarea tratamentului cu antibiotice.

”Contrar actualei dogme potrivit căreia probioticele sunt inofensive şi sunt benefice pentru toată lumea, aceste rezultate dezvăluie un nou potenţial efect secundar advers al utilizării probioticelor împreună cu antibioticele, care ar putea avea chiar şi consecinţe pe termen lung”, a conchis Eran Elinav.

Citeşte şi:

Republica Moldova, încotro?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.