Cum au fost discriminaţi foştii militari la concursurile de reangajare în Armată. Umilințe pe toată linia

-


După ce au fost disponibilizaţi din motive neimputabile acestora, așa cum Jurnalistii.ro a scris aici, foştii militari şi gradaţi angajaţi pe bază de contract sunt ignorați de oficialii de la Apărare, fără să le pese că au în spate misiuni externe în teatrele de operaţii. La concursurile de reangajare au fost discriminaţi în primul rând prin condiţiile impuse la probele sportive. Așa se face că, dintre militarii disponibilizaţi în intervalul 2006-2009, foarte puţini au reuşit să se reangajeze în Armată.

 

În anul 2010, în vremea ministrului Gabriel Oprea s-au orgnizat o serie de angajări în Armată pentru ocuparea unor posturi rămase vacante, dar condiţiile impuse foştilor militari disponibilizaţi au fost discriminatorii, în sensul că nu s-a ținut cont de funcţiile şi specialitatea acestora. Astfel, în unele garnizoane din ţară s-au scos posturi puţine comparativ cu numărul militarilor disponibilizaţi în contextul în care se ajunsese să fie scose trei posturi (Garnizoana din Vrancea) la arma Infanterie pentru 40 de militari disponibilizaţi. În schimb, în alte garnizoane (Constanţa) au fost scose mai multe posturi la concurs şi nu au putut fi ocupate.

“Astăzi, mulţi dintre noi, cei dispobilizaţi la grămadă, suntem înjuraţi şi blamaţi că nu am profitat de oportunităţile oferite de Minister pentru a ne reangaja pe funcţii în 2010 întrucât salariile erau tăiate iar noi câştigăm mai mult în străinătate. O minciună grosolană! De ce nu să fi dorit să reintrăm în sistem când pentru noi Armata este totul? Avem fiecare dintre noi câte trei-patru misiuni externe în Angola, Afganistan sau Irak. Adevărul este că oficialii de la ministerul Apărării ne-au discriminat şi ne discriminează în continuare. Când spun toate acestea mă refer în primul rând la pensie şi la concursurile organizate în 2010. Pe lângă faptul că au fost scose posturi puţine şi au prelungit vârsta  de angajare în sistemul militar până la vârsta de 50 de ani cu aceleaşi bareme sportive pentru toţi candidaţii, indiferent de vârstă”, a declarat, pentru Jurnalistii.ro, un fost militar angajat pe bază de contract.

Potrivit acestuia, prin baremele impuse de Minister la probele sportive era imposibil ca fost militar disponibilizat să obţină un punctaj foarte mare în raport cu candidaţii tineri de 20-25 de ani.

“Dar cum  puteam  eu, şi alţii ca mine, să concureze şi să obţină un punctaj mai mare faţă de un alt candidat cu 25-30 ani  mai tânăr din moment ce trebuia să îndeplinim aceleaşi bareme sportive. Totodată, noi nu aveam certitudinea că odată cu reangajarea în sistem  vom ieşi la pensie din sistemul militar, atât timp cât vârsta maximă până la care puteam activa era de aceasta dată de 45 de ani, iar majoritatea dintre noi ar fi însemnat să ne reangajăm pentru o perioadă de maxim 3-4 ani, după care urma să fim din nou disponibilizaţi”, a adăugat fostul militar angajat pe bază de contract.

El a mai spus că pensia militară este în momentul de faţă un alt element de discriminare între militarii disponibilizaţi şi cei aflaţi în activitate care la vechimi egale în armată şi-n viaţa civilă beneficiază de scăderea grupei de muncă.

“Cu toate că cei din MApN invocă mereu faptul că nu ne-am reangajat pe puţinele locuri scoase de ei la concurs, eu cred că acesta nu reprezintă un criteriu de a ne discrimina în raport cu militarii aflaţi în activitate care la vechimi egale în armată și-n viața civilă, beneficiază de scăderea grupei de muncă (conform legii 223/2015, art. 21), iar noi, cei disponibilizaţi, nu. De exemplu: un militar în activitate cu doar 25 de ani efectivi (10 ani în viaţa civilă + 15 ani în armată) poate beneficia de pensie cu scăderea grupei de muncă din vârsta standard de pensionare, iar unul ca mine cu 32 de ani vechime efectivă la ora actuală, din care 19 ani în armată, nu poate beneficia de acest drept, trebuind să aştepte până la vârsta de 60 de ani pentru a primi pensie militară, numai pe anii lucraţi în armată, iar pe restul de ani lucraţi în viaţa civilă, să primesc pensie din viaţa civilă, rezultând astfel, după zeci de ani de muncă, o pensie totală mizeră alcatuită dintr-o pensie militară pe un stagiu minim de cotizare şi dintr-o pensie civilă care, la fel, abia atinge stagiul minim de cotizare”, a conchis fostul militar angajat pe bază de contract.

La rândul său, la bilanţul Ministerului din 2012, Gabriel Oprea susţinea că cei care luptă pentru apărarea ţării trebuie să primească din partea societăţii recunoşterea pe care o merită.

 

”Cei care luptă pentru apărarea ţării trebuie să primească din partea societăţii recunoaşterea pe care o merită. Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti face dreptate celor care erau până anul trecut încadraţi ca voluntari. Această categorie nu doar a primit o altă denumire, ci un statut modern şi necesar. Soldaţii şi gradaţii profesionişti au garanţia că Armata nu îi discriminează şi nu îi abandonează la vârsta la care alţii abia ating apogeul carierei. Ei se vor putea bucura de o serie de înlesniri şi facilităţi similare camarazilor lor şi vor simţi cu adevărat că reprezintă o instituţie de elită a societăţii româneşti”, declara Gabriel Oprea.

Citeşte şi:

UPDATE. Cum îşi bat joc aleşii de foştii militari angajaţi pe bază de contract

Cât de simplu ar putea rezolva ministrul Apărării problemele foştilor militari. ”Mulţi dintre noi sunt mai bine pregătiți decât ofiţerii şi acest lucru deranjează”

Cum vede MApN situaţia foştilor militari privaţi de dreptul la pensie

Scrisoare deschisă ministrului Apărării Naționale

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.