Cum cureți perfect un ou fiert (în câteva secunde!)

31 martie 2016 - 14:24 -


Oul fiert tare este un preparat preferat de multă lume mai ales pentru micul dejun, dar curățarea lui este descurajantă de obicei, din cauza cojii care nu se desprinde ușor de albuș. Iată câteva trucuri care te scapă de această problemă.

În primul rând, este foarte important felul în care fierbi oul. Americaʼs Test Kitchen a testat cinci metode: la aburi, fiert (introdus în apă fiartă de la început), fiert (introdus în apă rece la început), într-un vas sub presiune și copt la cuptor.

Ei au ajuns la concluzia că cel mai bine se curăță oul introdus de la început în apă fierbinte și cel preparat la aburi. Cel mai greu se curăță cel copt.

În al doilea rând, gradul de prospețime al oului contează și el: dacă oul nu este foarte proaspăt (dar totuși în termenul de 4-5 săptămâni păstrat la frigider), el se va curăța mult mai ușor. Explicația este, desigur, științifică: oul devine mai alcalin pe măsură ce „îmbătrânește”, lucru ce face ca proteinele din albuș să se lipească între ele, nu de coajă, cum se întâmplă la oul proaspăt.

Și acum, iată cea mai simplă metodă de a face coaja oului fiert tare să se desprindă cât ai zice „mic dejun” – pune puțină apă rece într-o cutie cu capac (din aceea în care depozitezi diverse alimente în frigider), introdu oul (sau ouăle, pentru că poți curăța mai multe în același timp), pune capacul și agită câteva secunde. Nu-ți mai rămâne decât să scoți oul și să-l decojești… perfect! (vezi și acest video de la thedoctorstv.com)

Cât se fierbe un ou ca să fie…

*moale – 2 minute

*mediu/cleios – 4-5 minute

*tare – 8 minute

Atenție! Începe cronometrarea din momentul în care apa începe să clocotească.

 

Foto: melskitchencafe.com

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon