Cum deosebim între gripă și o banală răceală

-


Este perioada infecţiilor respiratorii virale (gripale sau non-gripale) iar ele mai afectate sunt persoanele cu o slabă imunitate nespecifică, în special copiii din colectivităţi, şi persoanele cu afecţiuni cronice. Gripa a ucis deja două persoane, ambele nevaccinate.

Aceste viroze pot îmbraca diverse forme, de la cele mai simple şi benigne (rinită, rinofaringită) până la forme mai grave (gripă, traheobronșite, laringite, pneumonii).

Este important să deosebim o banală răceală, guturai, de o infecţie gripală (provocată de virusurile gripale).

Guturaiul are un debut progresiv moderat, apar strănutul, rinoreea (nas care curge) sau nas înfundat, dureri de gât, tuse. Starea generală este bună, iar febra, dacă apare, este moderată 37-38. Evoluţia este benignă, fără apariţia complicaţiilor.

În cazul gripei debutul este brusc, cu apariţia febrei (39-40 de grade) însoţită de modificarea stării generale, frisoane, dureri musculare, dureri de cap şi la nivel ocular, dureri gât, tuse, scăderea poftei de mâncare. Evoluţia este mai zgomotoasă, pot apărea complicaţii.

Este important să tratăm corect orice infecţie respiratorie care apare la copii, pentru a preveni apariţia complicaţiilor: amigdalită, pneumonie, traheobronșită, sinuzită.

Tratamentul corect constă în repaus la pat câteva zile, o alimentaţie uşoară (reduceţi consumul de lactate), hidratare cu apă, ceaiuri, sucuri naturale de fructe, antitermice, antiinflamatorii.

În paralel, folosiţi cu încredere plante ce cresc imunitatea organismului, scad febra, au efecte antiseptice şi antiinflamatorii la nivel respirator, stimulează expectoraţia şi calmează tusea: echinaceea, propolis, ghimbir, busuioc, cimbru, pătlagină, cimbrişor, lemn-dulce, scoarţă de salcie, muşeţel, tei, soc, muguri de plop, de pin, de brad. Acestea se administrează sub formă de ceaiuri (îndulcite cu miere), tincturi, siropuri.

Tratamentul cu antibiotice nu trebuie prescris decât în cazul apariţiei suprainfecţiei bacteriene şi recomandat de către un medic specialist; pe toată durata antibioterapiei şi încă 7 zile după este recomandat să se administreze şi un preparat cu probiotice, adică cu bacterii bune, pentru asigurarea unei bune imunităţi la nivel intestinal şi deci a unei imunităţi generale adecvate, pentru că imunitatea începe la nivel digestiv.

Există şi preparate naturale ce conţin uleiuri esenţiale (de lămâie, tea-tree, eucalipt, cimbru, mentă, pin, brad) care sunt adevărate antibiotice naturale deosebit de puternice, dar fără efecte adverse dacă sunt recomandate corect de către un medic apifitoterapeut. În special la copii, se pot utiliza siropuri ce conţin un amestec de plante imunostimulatoare în combinaţie cu propolis sau cu uleiuri esenţiale cu acţiune antibiotică şi antiseptică deosebit de puternică.
Preparatele ce conţin argint coloidal ajută la creşterea imunităţii, au acţiune antibiotică şi antivirală.

Gemoterapia (tratamentul cu ajutorul mugurilor şi părţilor tinere din plante) are efecte deosebit de benefice deoarece stimulează în mod natural imunitatea, favorizează o creştere şi dezvoltare corespunzătoare a copiilor: se administrează extract din muguri de coacăz negru, din muguri de brad, din mlădiţe de măceş, din muguri de călin şi carpen, în cure periodice de 2-3 luni.

Atenţie!  Este bine ca aceste produse imunostimulatoare să fie administrate la recomandarea unui medic fitoterapeut. Ele nu se administrează concomitent cu vaccinurile, fiind necesar un interval de aproximativ 30 zile între administrări.

Dr Ruxandra Constantina 
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie, reflexoterapie
Centrul terapii naturiste SANAVIT CONSULT
Tel.: 0729.927. 458
Facebook: SanavitConsult


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.