Cum este onorată memoria Reginei Maria la Ashford

-


Astăzi, la Elwick Place (Ashford-comitatul Kent) va fi dezvelită o statuie în memoria Reginei Maria a României, în cadrul proiectului Centenar al Institutului Cultural Român din Marea Britanie.

Statuia este creată din bronz de tânărul sculptor Valentin Duicu, absolvent al Universității Naționale de Arte București, în urma unui proiect al ICR cu finanţare din partea Guvernului României şi al Consiliului Local din Ashford, potrivit siteului oficial al icr-london.co.uk.

Regina Maria a României (29 octombrie 1875 – 18 iulie 1938) s-a născut în Eastwell Park, în vecinătatea oraşului Ashford, iar aici statul român prin intermediul ICR Londra a decis să amplaseze monumentul în memoria Reginei.

Viitoarea Regină Maria s-a născut la 29 octombrie 1875, pe proprietatea familiei sale din Kent, ca fiica lui Alfred Ernest Albert de Saxe-Coburg și Gotha, ducele de Edinburgh și al doilea fiu al reginei Victoria. Mama acesteia, Maria Alexandrovna Romanova, marea ducesă a Rusiei, a fost singura fiică supraviețuitoare a țarului Alexandru al II-lea și Mariei Alexandrovna din Hesse.

Pe 15 decembrie 1875, în prezența bunicii sale regale, Maria a fost botezată în Biserica Anglicană  de la Castelul Windsor. În 1889, după trei ani petrecuți în Malta, tatăl Mariei a devenit ducele de Saxe-Coburg și Gotha și s-a mutat cu întreaga sa familie la Coburg.  Pe 10 ianuarie 1893 la Sigmaringen, după un scurt angajament, Maria s-a căsătorit cu Ferdinand de Hohenzollern-Sigmaringen, moștenitorul tronului României.

În 1914, după moartea regelui Carol I, Ferdinand și Maria au devenit monarhi ai României. În vara anului 1916, România a intrat în Primul Război Mondial ca parte a Antantei.

În prima zi a războiului, Regina Maria a avut un rol activ, devenind un model prin implicarea acesteia în acţiuni caritabile şi-n sprijinirea răniţilor de pe front. La Conferinţa de Pace de la Paris a militat pentru recunoaşterea hotarelor României Mari.

Citeşte şi:

Cine se scuză se acuză? Cum încearcă să dreagă busuiocul rapsodul Grigore Leșe

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.