Cum îți poți schimba radical gândirea. DECALOG

-


Dale Carnegie propune, în cea mai de succes carte a sa – Lasă grijile, începe să trăiești, un „program” zilnic de bună-dispoziție și de gândire constructivă. Programul este intitulat „Astăzi” și fost scris de Sibyl F. Partridge în 1925.

 

„Dacă și dvs. și eu îl vom urma, vom elimina mare parte din griji și ne vom spori incomensurabil porția din ceea ce francezii numesc la joie de vivre”, promitea în cartea sa, Dale Carnegie.

Doar pentru Astăzi

1.Astăzi voi fi fericit. Aceasta presupune că spusele lui Abraham Lincoln sunt adevărate: „cei mai mulți oameni sunt tot atât de fericiți pe cât își propun să fie”. Fericirea vine dinăntru. Nu ține de exterior.

2.Astăzi voi încerca să mă adaptez la ceea ce este și nu voi încerca să adaptez totul la propriile mele dorințe.

3.Astăzi mă voi îngriji de trupul meu. Voi face exerciții fizice, îi voi da atenție, îl voi hrăni, nu voi abuza de el și nu-l voi neglija ca să fie o mașinărie perfectă în slujba mea. 

4.Astăzi voi încerca să îmi fortific mintea. Voi învăța ceva folositor. Nu voi fi un trândav. Voi citi ceva care pretinde efort, gândire și concentrare.

5.Astăzi îmi voi exersa sufletul în trei feluri: voi face un bine cuiva, fără a face caz de asta.  Voi face cel puțin două lucruri pe care nu vreau să le fac, doar ca exercițiu.

6.Astăzi voi fi agreabil. Voi arăta cât mai bine, mă voi îmbrăca așa cum se cuvine, voi vorbi fără să ridic tonul, mă voi purta curtenitor, voi fi darnic cu laudele, nu voi critica deloc, nu voi căuta nimănui defecte, și nu voi încerca să schimb sau să îmbunătățesc pe nimeni.

7.Astăzi voi încerca să trăiesc deplin această zi, nu să mă apuc să îmi rezolv toate problemele vieții. În 12 h pot face lucruri care altfel m-ar înspăimânta dacă ar trebui să le continui toată viața.

8.Astăzi voi avea un program. Voi scrie ceea ce am de făcut în fiecare oră. Poate că nu îl voi urma exact, dar îl voi avea. Va elimina două calamități: graba și nehotărârea.

9.Astăzi îmi voi rezerva o întreagă jumătate de oră doar pentru mine și mă voi relaxa. Mă voi gândi la Dumnezeu, pentru a căpăta o perspectivă ceva mai largă asupra vieții mele.

10.Astăzi nu mă voi teme, îndeosebi nu-mi va fi teamă să fiu fericit , să mă bucur de ce este frumos, să iubesc, și să cred că aceia pe care îi iubesc mă iubesc.

„Dacă vrem să ne formăm o atitudine mentală care să ne aducă pace și fericire, iată Regula numărul 1: Gândiți și acționați cu voie bună și vă veți simți voioși”, este sfatul simplu al lui Dale Carnegie.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.