Cum ne minte frumos guvernarea PSD în privinţa creşterii economice

-


Creşterea PIB-ului în primul trimestru din 2019, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 5%, nu este relevantă întrucât deficitul bugetar şi comercial se accentuează ca urmare a creşterii consumului. De asemenea, datoria externă totală a României a crescut cu 397 milioane euro în primele trei luni, la 99,814 miliarde euro, potrivit datelor publicate marţi de BNR.

 

 

„Este cumva ciudată această creştere economică a PIB-ului când datoria externă a ţării se adânceşte, iar toate lucrurile se scumpesc de la o zi la alta. Dacă producem mai mult de ce atunci se scumpesc toate? Aici, totul ţine de indicatorilor economici. PIB-ul este o măsură a eficienţei economice şi superevaluează consumul. În România, consumul este alert, iar creşterea PIB-ului nu înseamnă automat şi o creştere a bunăstării populaţiei. De asemenea, dezechilibrele se adâncesc, avem deficite comerciale şi bugetare mari ori lucrurile acestea arată că România are o creştere economică nesănătoasă. Pe de altă parte am putea avea deficite mari dacă s-ar face multe investiţii. Între 2004-2008, am avut deficituri mari, dar am avut investiţii în infrastructură. Nici atunci nu erau bune. De ce se scumpesc toate lucrurile dacă avem creştere economică?”, a declarat, pentru Jurnaliştii.ro, economistul Bogdan Glăvan.

Potrivit acestuia, dinamica creşterii economice va încetinii în contextul în care producţia agricolă va fi slabă din cauza vremii.

„Sunt sceptic în privinţa acestei creşteri economice. Este bine să mai aşteptăm să vedem şi alte cifre şi de la alţii. Dinamica creşterii economice va încetinii în contextul în care producţia agricolă va fi slabă. Vom vedea ce va fi în trimestrul 3, prin iarnă când vom vedea mai bine cifrele. În momentul de faţă, creşterea PIB-ului din primul trimestru este o cifră parţială care nu surprinde corect tot ceea ce se întâmplă în economie”, a adăugat Bogdan Glăvan.

La rândul său, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, susţine, după anunţul INS privind creşterea economică pe primul trimestru al acestui an, că prognoza pe care s-a fundamentat bugetul din acest an a fost corectă.

„Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii datele privind creşterea economică înregistrată în primul trimestru. Creşterea economică este de 5%! Deci prognoza noastră pe care s-a fundamentat bugetul din acest an a fost corectă. Cât a tunat şi a fulgerat Iohannis că e o tragedie, că sunt doar cifre pe hârtie şi că bugetul nu e realist. Fără să prezinte argumente serioase şi motivaţii. Realitatea este cea publicată astăzi de către INS”, a scris Liviu Dragnea, pe Facebook.

Potrivit acestuia, principala contribuţie la această creştere economică o au construcţiile şi investiţiile.

„Încă o dovada că măsurile pe care le-am luat pentru cei din domeniul construcţiilor au fost corecte. Conform datelor publicate astăzi de INS, în trimestrul I 2019, volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de trimestrul I 2018 cu 12,5%, cea mai mare creştere după criza economică din 2009. Ce o să mai spună propaganda acum? Un lucru e cert, programul de guvernare îşi arată în continuare eficienţa, iar România merge înainte pe acest drum, în ciuda celor care fac tot posibilul să ne pună piedici”, a adăugat Liviu Dragnea.

Datoria externă a România pe termen scurt a crescut cu 3% în primul trimestru din 2019

Economia românească a crescut în primul trimestru, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 5%, serie brută, arată primele estimări publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Guvernul mizează în acest an pe o creştere economică de 5,5%, scrie News.ro. De asemenea, economiștii avertizează însă că este o creștere bazată pe consum.

Din total, datoria externă pe termen lung a însumat 67,427 miliarde euro la 31 martie 2019 (67,6% din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,8% faţă de 31 decembrie 2018. Totodată, datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 martie 2019 nivelul de 32,387 miliarde euro (32,4% din totalul datoriei externe), în creştere cu 3% faţă de 31 decembrie 2018.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung a fost 15,6% în perioada ianuarie – martie 2019, comparativ cu 21,2% în anul 2018. Gradul de acoperire a importurilor de bunuri şi servicii la 31 martie 2019 a fost de 4,6 luni, în comparaţie cu 4,9 luni la 31 decembrie 2018. Gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală, cu rezervele valutare la BNR la 31 martie 2019 a fost de 70%, comparativ cu 74,3% la 31 decembrie 2018.

Citeşte şi:

Un nou virus hepatic ameninţă România. Cine este în pericol

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.