Cum ne poate ucide, la propriu, trecerea la ora de vară

-


Ritualul anual în care renunțăm la o oră de lumină de dimineață pentru una de seară poate părea o schimbare inofensivă în program. Cu toate acestea, în fiecare an, imediat după trecerea la ora de vară spitalele din SUA raportează o creștere de 24% în numărul cazurilor de atac de cord.

Medicii observă o tendință opusă în toamnă: în ziua trecerii la ora de iarnă, numărul cazurilor de atacuri de cord scade cu 21%, deoarece oamenii se bucură de puțin mai mult somn.

Motivul pentru care ora dată înainte ne poate ucide se reduce la întreruperea somnului. Cercetătorii estimează că ni se ”fură”, astfel, 40 de minute de odihnă. Atât de fragil și de sensibil este corpul uman, încât poate reacționa chiar și la doar o oră de somn pierdut, spun experții.

Potrivit lor, acest „experiment global” pe care îl realizăm de două ori pe an este un semn al sensibilității corpurilor noastre față de capriciile schimbării programului: în toamnă, schimbarea este benefică organismului, însă în primăvară este catastrofală pentru sănătate.

Creșterea dramatică în numărul cazurilor de atac de cord durează doar o zi, dar corpul nostru nu se poate recupera complet timp de câteva săptămâni. Suntem, de asemenea, predispuși să facem mai multe greșeli mortale la volan. Cercetătorii estimează că accidentele de mașină din SUA provocate de șoferii somnoroși din cauza schimbării de oră au ”costat” viața a încă 30 de persoane într-o perioadă de nouă ani, între 2002 și 2011.

Problemele nu se opresc aici. Ora de vară vine, de asemenea, la pachet cu un număr mai mare de cazuri de vătămare la locul de muncă, cu mai multe accidente vasculare cerebrale și poate duce la o creștere temporară a sinuciderilor în acest moment al anului.

Citește și: 

Patru sfaturi de carieră pe care să ți le amintești toată viața

Cinci semne surprinzătoare care îți arată când cineva minte

În fiecare noapte ne supunem riscului de depresie. Ce obicei ar trebui să eliminăm

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.