Cum poate o asociație să construiască un spital în doar 4 ani când Primăria Capitalei promite unul în 20. Interviu cu Carmen Uscatu

-


Primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România va fi construit de Asociația ”Dăruiește viață” fondată de Carmen Uscatu împreună cu Oana Gheorghiu. Cele două luptă de mai bine de 6 ani ca să le faciliteze românilor accesul la servicii medicale comparabile cu cele din afară. Adică face ceea ce, într-o țară dezvoltată, ține de competența autorităților.

Pentru că la noi sistemul sanitar este mai bolnav decât bolnavii de care ar trebui să aibă grijă, Asociația ”Dăruiește Viață” a renovat, în ultimii ani, și continuă să renoveze, cu bani din sponsorizări și din donații, secții de oncologie din diferite spitale din țară. În paralel, tot cu fonduri exclusiv private, Asociația va construi primul spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, care va avea șase niveluri. Tot ceea ce face Asociația ”Dăruiește Viață” demonstrează nimic altceva decât că SE POATE și la noi. Între timp, autoritățile se chinuie să construiască un spital Metropolitan care, din primele estimări, va fi gata în 20 de ani. Până atunci însă, românilor li s-au promis 3 spitale regionale.

Foto: perfecte.ro

Aveți un plan ambițios și anume să construiți un spital de la zero. În ce stadiu vă aflați în acest moment?

Nouă ne place să credem că ceea ce facem reprezintă normalitatea, pentru că în zilele noastre de normalitate nu se mai ocupă nimeni și atunci o construiește ”statul paralel”, adică noi, societatea civilă.

Noi, din 2015, strângem bani pentru a construi un spital. Inițial, am dorit să renovăm clinica de oncologie de la Spitalul Marie Curie, dar, tehnic, nu s-a putut renova și atunci ne-am propus să facem o clinică de la zero. În secția de oncologie de la ”Marie Curie” există 30 de paturi, iar copiii sunt internați, cum e și firesc, împreună cu mamele lor. Din păcate, există o singură toaletă pentru toată lumea.

Inițial, ne-am propus să ne ocupăm de secțiile de radioterapie și de oncoterapie, dar apoi am aflat că blocul operator al spitalului nu a fost renovat niciodată. Nu cred că un părinte și-ar mai trimite copilul acolo dacă ar vedea cum arată. În acel bloc operator sunt operați toți copiii care vin la ”Marie Curie” și care au nevoie de o intervenție chirurgicală.

Acest bloc operator este un dezastru. Și nu sunt expert, dar e vizibil cu ochiul liber.

Consultanții care au venit din Franța pentru a face planurile pentru construirea noului spital au avut un șoc după ce au vizitat blocul operator despre care au spus că e mai rău decât în Africa.

De exemplu, nu este normal ca în anul 2018 să existe într-un bloc operator aparate de aer condiționat precum cele folosite în locuințele personale.

Faptul că blocul operator nu a fost renovat niciodată v-a determinat să luați decizia de a construi unul nou..

Când am văzut dezastrul din blocul operator ne-am spus că degeaba facem noi un spital pentru că un copil va fi mutat ”populat” deja de bacterii. Și se cunoaște fobia de bacteriile intraspitalicești care există în România. Și ne-am propus să renovăm blocul operator, dar nu s-a putut pentru că presupunea existența acelor camere sterile. Însă blocul operator nu poate funcționa fără secția de terapie intensivă și atunci ne-am angajat să construim și terapia intensivă, deci încă un etaj.

Dar ne-am decis să facem și secție de neurochirurgie. Și ne mai asumăm și o parte din chirurgie. Așa se face că am ajuns să proiectăm o clădire de șase etaje.

E drept că atunci când am luat certificatul de urbanism am fost prevăzătoare și l-am luat cu maximum de întălțime. Și vom construi un spital cu subsolul unde se va afla radioterapia, parter și primele două etaje cu oncologia și apoi urmează neurochirurgia, chirurgia, terapia intensivă și blocul operator. Acest spital va fi construit pe 12.000 de metri pătrați adică pe aceeași suprafață precum cea pe care e construit acum Spitalul Marie Curie.

Apropo, știați că spitalul Marie Curie nu a fost construit de români? A fost un cadou al statului polonez pentru români după cutremul din 1977. Și toate investițiile făcute ulterior nu sunt făcute cu banii statului, ci cu banii fundațiilor și asociațiilor. Iar acum se mai construiește încă o clădire de aceleași dimensiuni cu bani de la donatori și sponsori.

De ce sumă aveți nevoie?

Din 2015, am strâns 8 milioane de euro, fiind suma estimată inițial pentru prima parte a proiectului, dar nu avem niciun dubiu că vom strânge și restul banilor. Însă după aceea este nevoie de bani pentru partea de instalații. Dar cum spuneam, nu avem nici un dubiu că vom strânge bani, pentru că oamenii au venit până acum alături de noi pentru că le-am arătat că se poate.

Spitalul construit de noi este primul spital care se construiește la norme europene. Tot ce s-a construit la noi s-a construit după norme românești care nu au mai fost revizuite de vreo 30 de ani.

Fiecare salon va fi amenajat după normele din vest și, în plus, va exista un spațiu de joacă, un cinematograf, o bibliotecă etc.

Nu va fi simplu, dar ce ne dorim este ca atunci când un părinte află că copilul său are cancer primul lucru la care se gândește să nu fie țara în care va pleca la tratament. El trebuie să știe că își poate trata copilul și aici la standarde înalte.

Pe lângă construcția în sine, este nevoie și de personal…

Este nevoie de foarte multe alte lucruri. Este nevoie de medici foarte bine pregătiți, de asistente medicale, de infirmiere. Sistemul nostru medical este într-un colaps total. De exemplu, pe partea de radioterapie nu mai avem specialiști pentru că MS nu a mai investit în aparate de radioterapie. Specializarea de oncologie pediatrică nu a mai existat mult timp. Acum s-a introdus din nou.

Mai avem și problema medicamentelor. Și infecțiile intraspitalicești sunt o problemă.

Când facem campanii prin care vrem să atragem atenția că lucrurile nu sunt așa cum ar trebui întâmpinăm probleme. Managerii se feresc să vorbească despre problemele cu care se confruntă pentru că ei sunt puși politic în funcții. Însă cu managerul de la ”Marie Curie”, dl doctor Daniel Buzatu, am avut o colaborare foarte bună.

S-a turnat fundația spitalului?

Se fac încă săpături pentru a termina de turnat fundația. Este o etapă care a durat ceva timp pentru că spitalul nu avea planurile actualizate. La început, am dat peste niște rezervoare cu păcură care nu erau pe plan, apoi am dat peste niște cabluri electrice care nu respectau planul inițial și s-au oprit săpăturile pentru că riscam să lăsăm spitalul în beznă. Și s-a săpat aproape manual. Apoi canalul tehnic cu utilitățile a trebuit deviat pentru că acolo va trebui pus spitalul.

Cum putem dona?

Avem platforma bursadefericire.ro. Este singura platforma care asigură trasabilitatea banilor donați. Adică se poate vedea unde și când sunt folosiți banii. Există o secțiune numită Acțiunile tale în care îți introduci numele și vezi câți bani ai donat. Pe bursadefericire.ro se poate dona cu cardul sau prin Paypal. De asemenea, orice companie își poate descărca contractul de sponsorizare foarte simplu.

Asociațiile, în general, au o problemă privind trasparența, iar noi, ONG-urile, din cauza acestei transparențe suntem atacați.

Însă pentru că noi suntem transparenți, oamenii cred în noi, investesc și rămân alături de noi. Vrem ca oamenii să rămână alături de noi și după ce fac o donație. Un commitement pe termen lung este foarte important pentru că proiectele noastre presupun acest lucru. Nu poți face un spital și apoi să-l lași, așa cum a făcut statul.

Se poate dona și prin telefon cu mesajul spital la 8844. Astfel, se pot dona 2 euro. Am strâns până acum din donațiile prin SMS 1,8 milioane de euro. Avem peste 145 de mii de donatori unici. Cu acești bani se poate construi un etaj al spitalului.

Și avem în prezent și campania pentru donare de 4 euro lunar prin mesajul spital la 8864.

Am mai creat o modalitate prin care oamenii se pot implica și anume se poate dona ziua de naștere. Pe bursadefericire.ro, sărbătoritul își poate face o scurtă campanie în doar 2 minute, pe care o share-uiești pe Facebook , iar prietenii lui se pot implica.

Bursadefericire.ro este singura platformă de strângere de fonduri care asigură transparența. Și pentru campania de SMS avem un asemenea mecanism, dar care nu este încă implementat. Concret, la 5 SMS-uri, donatorul va primi un certificat de investitor la bursadefericire.ro.

Pe cei care fac donații consistente îi veți implica în proiect?

Pentru acest spital, pentru că am vrut să fim transparenți, în momentul în care am desemnat constructorul, am chemat într-o comisie principalii sponsori mari care au departamente de achiziții. Pe noi ne-a avantajat pentru că așa am avut și experți în investiții și transparență totală. Deci nu noi am decis cine este constructorul, ci o comisie formată din principalii sponsori.

De ce crezi că sistemul sanitar este atât de disfuncțional?

La noi sistemul nu este construit în jurul pacientului, ci al profesorului. Și din această cauză noi nu avem spitale eficiente. Când ne-am dus la un manager și i-am spus că vrem să mărim secția de oncologie, pentru că pacienții fac chimioterapie opt ore pe zi pe un scaun de lemn, ne-a spus că nu poate să facă extinderea pentru că ar însemna să îl mute pe un coleg al lui în altă zonă a spitalului.

Ce alte proiecte mai aveți în plan?

Avem un proiect ambițios despre comunicarea medic-pacient. În România, în facultate, la rezidențiat nu există alocată măcar o oră acestei comunicări. Și atunci medicul oncolog se află pus în stuația de a comunica diagnosticul de cancer unei mămici fără să aibă nicio pregătire în acest sens.

În țările civilizate, aceste lucruri se învață în facultate. Iar acolo există și un actor. Adică în timpul unui examen acest actor primește un rol privind o anumită boală pe care trebuie s-o joace. Și studentul primește de la actor o notă a empatiei lui, a modului în care a comunicat.

Ne-am mai dori să se schimbe curricula în facultate, dar până atunci vrem ca în clinicile pe care noi le renovăm să existe cursuri de comunicare. Până acum am făcut aceste cursuri doar cu medicii care și-au dorit. Dar dacă le știe doar el și se întoarce într-o secție unde nimeni nu le știe nu le va putea aplica. Noi am pornit de la o nevoie a pacientului și am descoperit o mare nevoie a medicilor.

Și mai vrem să formăm și o echipă de psihologi. Suntem într-o colaborare cu psihologul Gyorgy Gaspar.

Ducem psihologi în fiecare săptămână la ”Marie Curie” pentru a-i ajuta și pe părinți. Copilul privește boala într-un mod mai detașat. Părintele are însă acea încărcătură de care nu poate scăpa decât prin terapie.

Și mai dorim ca un psiholog să însoțească întotdeauna un medic astfel încât lucrurile pe care le comunică să fie făcute cât mai în folosul micuților.

Nu pot să nu te întreb cum vezi tu reformarea sistemului sanitar…

Totul ar trebui pornit de la zero. Ministerul Sănătății cred că ar trebui desființat. Nimic nu este construit în folosul pacientului. Sunt oameni care nu înțeleg lumea asta. Sunt niște oameni total neperformanți sau cu foarte mari interese materiale. Este un sistem înțepenit în timp, care trebuie îngropat și luat totul de la zero pe model european. Dar pentru asta este nevoie să existe o legislație corepunzătoare. Și cel mai important lucru este să mergem la vot pentru a vota o clasă politică care să schimbe sistemul în bine.

Citește și:

Nu mai înțeleg nimic…


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.