Cum poate starea noastră emoțională să influențeze ceea ce vedem

-


Starea noastră emoțională de la un moment dat poate influența ceea ce vedem, potrivit noilor descoperiri. În două experimente, cercetătorii au descoperit că participanții au văzut o persoană neutră ca zâmbind mai des atunci când fotografia ei era alăturată uneia care înfățișa o persoană veselă.

„Nu detectăm pasiv informații în lume și apoi reacționăm la ele – construim percepții ale lumii ca arhitecți ai propriei noastre experiențe. Sentimentele noastre sunt un determinant important al experienței pe care o creăm”, explică cercetătorii. Asta înseamnă, spun ei, că nu ajungem să cunoaștem lumea doar prin simțurile noastre – vedem lumea diferit când ne simțim bine sau mai puțin bine.

În studiile anterioare, oamenii de știință au descoperit că influențarea stării emoționale a oamenilor fără ca ei să fie conștienți de asta a schimbat primele impresii asupra chipurilor neutre – acestea au apărut fie mai mult, fie mai puțin plăcute, ori mai demne de încredere. În această nouă cercetare, au dorit să vadă dacă schimbarea stării emoționale a subiecților fără ca ei să-și dea seama de asta ar putea modifica, de fapt, modul în care văd chipurile neutre.

Cercetătorii au prezentat stimuli participanților fără ca aceștia să observe. La  experiment au participat 43 de persoane. Acestea au vizionat o serie de imagini intermitente greu sesizabile conștient, alternând între o imagine pixelată și un chip neutru, prezentate ochiului lor dominant. În același timp, o imagine cu contrast scăzut a unei fețe zâmbitoare sau neutre a fost prezentată ochiului lor nondominant – de obicei, această imagine urma a fi suprimată de stimulul prezentat ochiului dominant, iar participanții nu urmau să o observe conștient.

La sfârșitul fiecărui proces, a apărut un set de cinci chipuri, iar participanții au ales cel care se potrivea cel mai bine chipului pe care l-au văzut în timpul procesului.

Fața prezentată ochiului dominant al participanților a fost întotdeauna neutră. Dar aceștia aveau tendința de a selecta mai mult chipuri care zâmbeau dacă imaginea care le fusese prezentată fără ca ei să fie conștienți a înfățișat o persoană care zâmbea.

Într-un al doilea experiment, cercetătorii au inclus o măsură obiectivă de conștientizare, cerând participanților să ghicească dacă în imaginea prezentată în dreptul celuilalt ochi era zâmbitoare sau neutră. Din nou, rezultatele au arătat că fețele nevăzute au schimbat percepția participanților asupra feței neutre vizibile.

Având în vedere că studiile adesea indică faptul că stimulii negativi au o influență mai mare asupra comportamentului și luării deciziilor, efectul chipurilor pozitive în această cercetare este interesant pentru explorarea viitoare, spun cercetătorii. Aceștia sunt de părere că rezultatele lor ar putea avea implicații numeroase în lumea reală, care se extind de la interacțiunile sociale de zi cu zi la situații cu consecințe mai grave, cum ar fi atunci când judecătorii trebuie să evalueze dacă un inculpat simte sau nu remușcare.

Citește și: 

Limbajul ne trădează! Cum poate dezvălui nivelul nostru moral, social și cognitiv

Angajații care au înregistrat eșecuri la fostul job, cei mai buni pentru afacerea ta! Iată de ce

Cinci decizii greșite pe care le iei zilnic fără să-ți dai seama

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.