Cum pot fi protejați copiii de un abuz sexual. Semnele care ar trebui să dea de gândit

-


„Îmi este ruşine de ceea ce urmează să vă povestesc. Tatăl meu a început să mă agreseze sexual. Mă sperie ce face, îmi spune că vrea să îmi atingă zona intimă, că doar el m-a făcut, deci corpul meu îi aparţine. Despre mama… nu ştiu ce să spun, ea nu intervine niciodată, îmi spune că astea sunt prostii, probabil nu mă crede” – Aceasta este mărturia unui băiat de 14 ani înspăimântat, care a cerut ajutorul Asociaţiei Telefonul Copilului, pentru că nici măcar mama nu-l credea că este abuzat. A trăit acest coşmar ani de zile în propria casă, potrivit ProTV.

Dacă ești minor și victima unui abuz sexual, sună de urgență la 112 dacă nu ai încredere sau nu ești crezut de niciun adult din preajma ta. De asemenea, POȚI suna și la numărul de telefon 116.111, Telefonul Copilului, unde vei găsi tot suportul de care ai nevoie, fără să fii judecat, ci doar îndrumat pentru a-ți fi bine.

Mii de copii sunt abuzați sexual în România, iar cei mai mulți dintre ei nu ajung în cifrele statistice, deoarece acest lucru extrem de grav nu este semnalat nici de copil, din cauza fricii, nici de un adult din preajma acestuia, pentru că nu vrea să vadă realitatea. Însă un adult aflat în permanență în preajma copilului poate fi un bun psiholog și să observe câteva aspecte care sunt, de fapt, semnale de alarmă, precum schimbări în desenele celor mici, schimbarea bruscă a atitudinii în mai puţin de 24 de ore, coşmaruri, refuzul de hrană și de a ieși la joacă.

Abuzul sexual a înregistrat o nouă tendinţă în ceea ce priveşte tipul agresorului, potrivit unei statistici a Asociației Telefonul Copilului din 2017. Astfel, 53,73% din agresori sunt adulţi din afara mediului social al copilului.

Ce trebuie învățați copiii

Un copil trebuie să știe încă de mic faptul că nu are voie să vorbească cu un străin, să se ducă cu el ca să-i cumpere ceva ce-și dorește, să se urce în mașina unui străin. Însă, toate acestea nu contează atunci când abuzatorul este o persoană apropiată copilului. În astfel de cazuri, dascălul joacă un rol important, fiind singurul care petrece suficient timp cu copilul astfel încât să observe schimbările de comportament.

Este foarte important să-i spunem copilului că nimeni nu are voie să-i atingă părțile intime. Nici cineva foarte apropiat nu are voie să îl forțeze la o apropiere fizică nepotrivită. Copilul trebuie încurajat să vină rapid și să le spună părinților sau unui adult care-l îngrijește despre un astfel de gest foarte grav și cu repercursiuni asupra psihicului copilului, pe termen lung.

În momentul în care copilul vine și le spune părinților că a fost victima unui abuz sexual, el trebuie ascultat cu calm. Orice gest de furie din partea părinților în acel moment va fi interpretat de copil drept un gest de furie față de el. Copilul trebuie făcut să se simtă confortabil psihic, repetându-i-se că nu este vina lui și că a procedat corect.

În străinătate, părinţii și profesorii sunt instruiţi să fie atenţi la semnele unui abuz sexual.

  • Potrivit helpguide.org, printre acestea se numără:
  • Apariția bruscă a episoadelor violente (în special la copiii mici)
  • Eforturi puternice pentru a evita o anumită persoană.
  • Incontinența urinară nocturnă
  • Tulburări de alimentație
  • Insomnii
  • Sensibilitate în zona genitală
  • Folosirea de expresii cu tentă sexuală, fără să le fi auzit în familie.
  • Copilul devine anormal de retras. Petrece mult prea mult timp singur fără să facă ceva concret.
  • Se rănește singur.

Dacă nu se acționează la timp…

…un abuz sexual poate duce la anxietate, degradarea imaginii de sine, flashback-uri (amintiri) ale evenimentului sau evenimentelor traumatizante, depresie si chiar tentative de suicid.

…la nivel somatic, apar tulburari de ordin digestiv, dureri de cap, coșmaruri.

…pe termen lung se poate ajunge la tulburări emoționale, fuga de acasa, consum de alcool sau droguri, tulburări sexuale, tulburări alimentare, etc.

…se poate dezvolta intoleranță la intimitate sau o dorință exagerată de intimitate.

În România, cele mai multe dintre victime sunt fete, iar mediul de provenienţă este preponderent cel rural..

Grupele de vârstă şi gen ale copiilor abuzaţi sexual sunt următoarele: băiat 6 – 12 ani (20,89%), băiat 13 – 16 ani (13,43%), fată 6 – 12 ani (32,83%), fată 13 – 16 ani (32,85%). Statistica este de la nivelul anului 2017.

Trebuie reținut că abuzul sexual poate fi depășit cu ajutor de specialitate, dar asta numai dacă se ACȚIONEAZĂ.

Surse: (stirileprotv.ro, agerpres.ro, telefonulcopilului.ro, iosifszenasi.com, helpguide.org)


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.