Cum pot vota prin corespondență românii din diaspora. Înscrierea on-line pas cu pas

-


Românii care doresc să voteze în străinătate la alegerile prezidențiale din noiembrie se pot înregistra ca alegători în străinătate prin intermediul unui formular on-line, până cel târziu la data de 11 septembrie, ora 23:59:59.

Declic a lansat site-ul vot.declic.ro, unde sunt prezentați pașii pe care trebuie să îi urmeze românii din diaspora pentru a vota fără să mai stea la coadă.

Deși la alegerile din 26 mai au votat peste 360 de mii de români, până astăzi, 9 august, s-au înscris pentru votul prin corespondență din toamnă puțin peste 4700 de alegători. Iar pentru exprimarea votului la urne, s-au înscris puțin peste 5.200 de alegători. Începând de astăzi, alegătorii din străinătate mai au la dispoziție 33 de zile pentru înscriere. În cazul în care numărul românilor înscriși nu va crește, există riscul ca în zilele votului să existe din nou acele cozi interminabile la secțiile de votare, precum la prezidențialele din 2014 și europarlamentarele și referendumul din 26 mai 2019.

Prin înregistrarea ca alegător prin corespondență, cetățeanul român cu drept de vot, care locuiește în străinătate și deține documente valabile de ședere din partea statului respectiv, solicită transmiterea prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență, se arată pe site-ul votstrainatate.ro.

Prin completarea acestui chestionar, cetățeanul român își exprimă dorința să voteze prin corespondență la alegerile pentru Președintele României din 10 și 24 noiembrie 2019, urmând să fie RADIAT pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondență”, transmit autoritățile.

În cazul celor care doresc să voteze direct la secțiile de votare, „prin completarea acestui chestionar, cetățeanul român își exprimă dorința să voteze în străinătate la alegerile pentru Președintele României din 10 și 24 noiembrie 2019, urmând să fie RADIAT pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă din străinătate”.

Dacă doriți să votați prin corespondență, completați formularul de la acest link: https://votstrainatate.ro/VotCorespondenta

Dacă doriți să votați la o secție de votare, completați formularul de la acest link: https://votstrainatate.ro/VotLaSectie

Campanie Declic pentru o mai bună informare

Românii din diaspora, care se întorc acasă pe 9 și 10 august, vor fi întâmpinați de peste 100 de voluntari ai comunității Declic, pe aeroporturile Iași, Cluj și București, la vămile Borș și Nădlac și în București, care îi vor informa despre votul prin corespondență, anunță Declic într-un comunicat.

Voluntarii vor împărți peste 50.000 de pliante și le vor oferi detalii cum să voteze la alegerile prezidențiale, fără să mai stea la cozi.

„Până acum, nici 5 000 de români nu s-au înscris pentru votul prin corespondență, pe site-ul Autorității Electorale Permanente. Este clar că avem nevoie de o mai bună informare și de aceea am inițiat această campanie. Românii din diaspora fie nu știu exact ce trebuie să facă, fie nu au încredere că votul lor va ajunge la destinație”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Pe 10 august, echipele Declic vor fi în Centrul Vechi al Capitalei și în Piața Victoriei. Voluntarii vor împărți pliante cu informații utile despre votul prin corespondență și explicații în 7 pași simpli despre procedurile pe care trebuie să le facă românii din străinătate pentru a se înregistra pe site-ul alegerilor din diaspora.

De asemenea, Declic a lansat site-ul vot.declic.ro, unde sunt prezentați pașii pe care trebuie să îi urmeze românii din diaspora pentru a vota fără să mai stea la coadă.

„După cozile de la ultimele alegeri, am căutat soluții pentru a evita astfel de situații. Așa a început campania ”Alegător prin corespondență”.  Inițial, am fost în Parlament și am militat pentru modificarea legii electorale, ceea ce am și obținut. Acum, pentru că se poate vota prin corespondență la alegerile prezidențiale din noiembrie, am început campania de informare a cetățenilor. Este important ca ei să înțeleagă că e simplu să voteze prin corespondență. De aceea, am creat vot.declic.ro,  unde explicăm cum se pot înscrie în 7 pași simpli”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Pe data de 10 august, de la ora 17.00, echipa Declic va amplasa în fața muzeului Antipa un plic gonflabil uriaș. Acesta va reprezenta punctul central al acțiunilor Declic de unde vor fi împărțite pliante și vor fi oferite informații despre votul prin corespondență, pe care românii aflați în diaspora îl pot exercita la alegerile prezidențiale din luna noiembrie.”

La cele 441 de secții de votare deschise pentru românii din străinătate în 26 mai au votat 362.606 persoane. Mii de persoane nu au reușit să voteze după ce au stat și câte 8 ore la cozi interminabile.

Votul din străinătate va dura câte trei zile: 8, 9 și 10 noiembrie primul tur și 22, 23 și 24 noiembri turul al doilea.

Doar cetățenii români care locuiesc cu forme legale în străinătate pot vota prin corespondență.

Citește și:

VIDEO. Represiunea jandarmilor din 10 august, motiv de glumă într-o ședință a CJ Vrancea


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.