Cum poți ajunge independent financiar dacă ai un salariu mic. Interviu cu Laurențiu Mihai, specialist în educație financiară

-


În România, doar 1 din 5 români are o înţelegere bună a produselor financiare și, implicit, s-ar impune ca educația financiară să fie predată chiar din școala primară când copilul intră încetul cu încetul în contact cu banii şi începe să-şi dezvolte o cultură despre ei, este de părere Laurențiu Mihai, specialist în educație financiară.

 

Într-un interviu pentru Jurnalistii.ro, Laurențiu Mihai a oferit câteva sfaturi la îndemâna oricui cu privire la gestionarea eficientă a banilor. El este blogger de educaţie financiară pe laurentiumihai.ro – cel mai citit blog de educaţie financiară din România – fiind și unul dintre tinerii care îi ajută pe români să-și însușească cât mai multe cunoștințe despre bani, despre cum pot fi aceștia economisiți și mai ales investiți pentru a ajunge la independență financiară.

De asemenea, Laurențiu Mihai a pus bazele unui Curs de Marketing Online, Laboratorul de Online (Project Manager şi Trainer) şi a unei agenţii de PPC Marketing (Performance Marketing) The-Pharmacy.eu (co-fondator şi Senior Google Adwords Consultant).

Foto: arhiva personală

Jurnalistii.ro: România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte educaţia financiară. Ar trebui să ne mire un loc atât de rușinos în condițiile în care curricula școlară nu include un astel de curs?

Laurențiu Mihai: Din păcate, suntem pe ultimul loc în Europa iar lucrurile nu prea s-au schimbat în ultima perioadă. Există totuşi o îmbunătăţire a interesului românilor faţă de educaţie financiară, dar, conform statisticilor, tot pe ultimul loc am rămas.

În ultimii 6 ani, de când am lansat blogul laurentiumihai.ro de educaţia financiară, lucrurile s-au schimbat. Dacă la început, românii erau interesaţi de cum să-şi gestioneze finanţele, acum totul se pune accent pe partea de investiţii.

Îmi pare bine că părinţii au început să fie interesaţi de educaţia financiară pentru că tot ei vor transmite mai departe.

Ar fi necesară această materie chiar în scoală primară când copilul intră încetul cu încetul în contact cu banii şi începe să-şi dezvolte o cultură despre ei.

Educaţia financiară ţine foarte mult de comportament, iar acesta se formează foarte uşor în copilărie. Dacă vrem o ţară prosperă, trebuie să includem educaţia financiară în şcoală şi să ajungem măcar la media UE care este de 52%. Acum, în România, doar 1 din 5 români are o înţelegere destul de bună a produselor financiare.

Din 2018, împreună cu cei mai importanţi formatori de educaţie financiară, avem în plan înfiinţarea AEFR – Asociaţia Educatorilor Financiari din România care va avea ca prim obiectiv creşterea gradului de cunoştinţe de educaţie financiară în rândul românilor.

Planul este să încercăm să ajungem la toate categoriile de persoane: la copii în şcoli şi licee, la studenţi în facultate şi la adulţi la locurile de muncă prin diferite materiale de informare, cursuri şi evenimente. Să sperăm că va fi încă o cărămidă la dezvoltarea educaţiei financiare în România.

Care este ABC-ul educației financiare?

Eduaţia financiară este un domeniu destul de vast care are în componenţa sa multe subcategorii precum: educaţie bancară, educaţie bursieră şi de investiţii, finanţe personale, antreprenoriat, educaţie comportamentală şi multe altele.

Pentru începători, le recomand să înceapă cu dezvoltarea unui plan financiar. Iniţial, ar trebui să-şi expună pe o foaie toate problemele / defectele, iar după, obiectivele pe care doresc să le atingă.

Educaţia financiară la o persoană este foarte asemănătoarea cu economia unei afaceri. Totul porneşte de la anumite obiective şi se continuă cu un plan de implementare.

Este important să:

 • Utilizezi un buget personal ca să ştii mereu care sunt cheltuielile şi veniturile pe care le realizezi.
 • Să-ţi planifici cheltuielile în fiecare lună şi să te ţii de acest lucru;
 • Să începi să economiseşti sume mici la început şi cu timpul să creşti procentajul.
 • Să investeşti iniţial în educaţie (cărţi, cursuri, evenimente, bloguri, etc) ca să-ţi lărgeţi baza de cunoştinţe.
 • Să înveţi să investeşti şi să porneşti cu sume foarte mici la început;
 • Să scapi de percepţiile că: „investiţiile nu sunt sigure”, „riscul este prea mare”, etc. Riscul apare în tot ceea ce facem, inclusiv în depozitele bancare. Acolo riscăm să peridem bani pentru că inflaţia este mai mare decât câştigul;
 • Să ne bucurăm de viaţă şi să fim mai relaxaţi.

O regulă pe care o transmit foarte mult pe blog este „Regula de 60 minute pe săptămână”. Vorbeşte în cadrul familiei despre situaţia financiară, despre bani, despre cum puteţi economisi în fiecare săptămână.

Se pune că o familie este fericită atunci când nu există probleme din punct de vedere financiar şi când toate persoanele (inclusiv copiii) sunt implicaţi activ în aceste decizii.

Şi nu uita „Investiţia în educaţie are cel mai mare randament!”.

Internetul abundă de informații despre educația financiară. Este suficent pentru a deprinde ideile de bază sau avem nevoie de un îndrumător?

Este un început. În ultimii ani au început să apară multe informaţii despre acest domeniu pe Internet ceea ce este un lucru îmbucurător. Nu este suficient să citim informaţii şi articole, trebuie să participăm activ la cursuri/evenimente, să citim cărţi şi să aplicăm.

Până la urmă, informaţia există, trebuie doar să vedem cum o putem pune în practică.

Dacă vrei cu adevărat să faci o schimbare în educaţia ta financiară, cred că ar trebui şi un îndrumător care să te ajute să pui cap la cap toate informaţiile colectate şi să-ţi faci un plan pe termen lung.

România, spre deosebire de restul țările – cu mici excepții – din UE, nu se poate lăuda cu salarii foarte mari, iar românii, arată statisticile, folosesc aproape toți banii pentru consum. Deci ce iau pe mere dau pe pere. În astfel de condiții, cum poți ajunge independent financiar? Unul sau două joburi în plus este o soluție?

Este adevărat, nu avem salarii foarte mari, dar acest lucru nu înseamnă că nu putem fi independenţi financiar.

Independenţa financiară este diferită de la persoană la persoană în funcţie şi de stilul de viaţă.

Pentru a ajunge la independenţa financiară atunci când ai un salariu mai mic, ar trebui să te focusezi pe următoarele:

 • Creşterea venitului activ. Ca să ajung să ai un venit pasiv cum spune şi definiţia independenţei financiare, ai nevoie totuşi de bani pentru a investi. Un job part time pe lângă jobul principal este o opţiune foarte bună. Încearcă să câştigi mai mult, iar ce câştigi, economiseşte pe termen lung.
 • Administrarea mai bună a finanţelor personale. Ca să ajungi independent financiar, trebuie să-ţi cunoşti stilul de viaţă. Trebuie să ştii care îţi sunt cheiltuielile şi cum poţi să le administrezi mai bine. Bugetul personal este instrumentul cel mai important în finanţe personale pentru că el te ajută să-ţi planifici banii şi să te organizezi după un plan bine stabilit.
 • Să economiseşti – iar aici îţi recomand regula 50/20/30. 50% din venit să meargă către cheltuielile de supraveţuire, 20% către investiţii şi 30% către lucruri pe care ţi le doreşti. Evident, procentele se pot modifica în funcţie de venitul tău. Procentul care trebuie să crească este cel care este direcţionat către economii/investiţii.
 • Să investeşti. Nu poţi să te aştepţi să ajungi independent financiar dacă strângi bani fără să-i pui să lucreze pentru tine. Trebuie să înveţi să investeşti şi, cel mai important, să te ajuţi de capitalizarea dobânzii. Tot ce câştigi să reinvesteşti până ajungi la momentul care, pentru tine, înseamnă independenţă financiară – să-ţi dai demisia şi să trăieşti liniştit fără să mai lucrezi în mod activ.

4 paşi importanţi şi destul de simpli atunci când vorbeşti despre ei. Mai greu este să-i aplici şi să implementezi strategia în modul tău de lucru.

Care este vârsta potrivită pentru a le vorbi copiilor despre importanța banilor și care sunt primii pași?

Potrivit experţilor care au studiat la nivel mondial această problemă, se spune că de la 5-6 ani poţi începe cu copilul tău să vorbeşti despre bani.

Prima oară trebuie să-i explici ce sunt banii, cum sunt produşi ei, cât de greu îi poţi obţine.

După, încetul cu încetul, trebuie să-i transmiţi ideea că banii nu pică din cer şi că trebuie muncă înainte de a-i obţine.

Un mic buget personal şi o listă de economii este ideal pentru un copil.

Dacă reușim să economisim niște bani, îi ținem în bancă sau îi investim? Iar dacă îi investim, avem vreo siguranță că nu riscăm să ne pierdem economiile?

Eu sunt adeptul conceptului „banii trebuie să circule” şi de aceea merg pe ideea investiţiilor. Banca îţi poate oferi 1-2% randament ceea ce la o inflaţie de 5%, la final, ieşi pe minus.

Sunt adeptul investiţiilor pe termen lung şi asta recomand tuturor. Sunt moduri în care poţi obţine 7-10% randament fără un risc foarte mare. Riscul există în orice investiţie, dar trebuie să înveţi să-l gestionezi.

Investiţia pe bursă sau în fonduri de investiţii este riscantă atâta timp cât nu eşti pregătit pentru ea şi mai ales când investeşti banii pe care nu îţi permiţi să-i pierzi. Trebuie să învăţăm să investim, să folosim conturi demo la diverşi brokeri, să citim zilnic despre investiţii, să fim atenţia la mediul înconjurător, să mergem la cursuri şi evenimente şi să testăm. Sume mici la început până vei ajunge stăpân pe situaţie.

Riscul scade cu cât gradul de cunoştinţe a investitorului creşte.

Citește și:

Filosoful Mihai Șora susține campania „Fără penali în funcţii publice”: ”Mă doare să văd că ţara mea suferă”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.