Cum pregătim cea mai gustoasă varză murată

-


Varza se pune la murat conform tradiţiei populare, între Sfântul Dumitru şi Andrei, iar modul de pregătire diferă de la o regiune la alta a ţării. Dacă dorim să obţinem cele mai bune sarmale de Crăciun, este necesar să punem varza la murat de Sfântul Dumitru, iar dacă vrem ca aceasta să ţină până în Postul Paştelui, trebuie să o pregătim de Sfântul Andrei.

 

Pentru a avea cea mai bună varză murată pe întreaga perioadă a iernii, trebuie să avem grijă ce alegem de la piaţă. În primul rând, varza trebuie să fie coaptă bine şi îndesată, să aibă foile albe şi subţiri, pentru a se face uşor sarmalele, scrie timpul.md.

Saramură este cel mai important element din reţetar, pentru a face cea mai bună varză murată. Sarea trebuie cântărită cu atenţie întrucât dacă nu respectăm cantităţile necesare, varză se înmoaie şi devine mult prea sărată.

La fiecare 10 litri de apă trebuie să folosim câte 500 de grame de sare grunjoasă, care trebuie să fie special pentru murături şi să nu conţină iod. De asemenea, butoiul în care vom pune varză pregătită pentru murat trebuie pregătit cu atenţie astfel încât pe fundul lui să punem câteva bucăţi de lemn, crengi de cimbru, piper boabe şi mult mărar uscat. Trebuie să mai completăm cu morcovi, rădăcini de ţelină şi hrean, întrucât ajută varză să ţină cât mai mult pe parcursul iernii.

În unele zone, se mai aşază şi ştiuleţi de porumb pe fundul butoiului ori sfeclă roşie, iar atunci varză va capătă o nuanţă de roz. Varza trebuie să fie de dimensiuni potrivite, scobită uşor de cotoare şi frunze, după care trebuie să fie pusă cu atenţie în butoi, presată cu pietre de râu.

Butoiul va sta acoperit două zile cu un prosop curat, peste care vom turna saramura.

Primele zile, după ce am pus varză la murat, sunt cele mai importante, întrucât trebuie să avem grijă să luăm spumă care se formează şi totodată să pritocim cu un furtun saramura din butoi.

Această procedură trebuie repetată câteva zile consecutiv, astfel încât zeama să înceapă să se acrească.

Citeşte şi:

Cazul Khashoggi, o crimă cu mai mulți beneficiari

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.