Cum preparăm cel mai pufos cozonac pentru masa de Sărbători

-


Cozonacul este nelipsit de pe masa de Sărbători şi variază în funcţie de compoziţie şi amestecuri (nucă, rahat, mac sau brânză cu stafide). Ca să obţineţi un cozonac pufos şi savuros trebuie să fiţi atenţi la temperatura de creştere a aluatului, şi la câteva aspecte practice.

Pentru ca aluatul cozonacului să crească este esențial ca în bucătărie să păstraţi o temperatură constantă și să nu umblaţi prea des la cuptor, în timp ce tăvile sunt puse la copt.

 Ingrediente:

1 kg făină albă

500 ml lapte

50 g drojdie

1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns

2 linguri ulei

1 linguriță sare

300 g zahăresență de rom și vanilie

200 g unt, plus 30 g pentru uns tăvile

3 linguri coajă de lămâie și portocală

8 gălbenușuri, la temperatura camerei

Umplutura:

8 albușuri bătute spumă

300 g zahăr

250 g miez de nucă copt, măcinat3 linguri cacao

esență de rom

Mod de preparare:

Puneţi într-o cană cu lapte cald trei 3 linguri din făină, iar când acesta se răcește adaugaţi drojdia și o lingură rasă de zahăr. Amestecaţi bine și lăsaţi aluatul să crească până își mărește volumul (pentru rezultate optime puteţi folosi un vas etanş din plastic).

Apoi, se bate gălbenușurile, se adaugă sarea, uleiul, esențele, coaja de lămâie și de portocală și 100 g de unt topit și se toarnă maiaua peste gălbenușuri.

De asemenea, continuăm cu laptele călduț și amestecăm, dar adaugăm treptat făină și frământăm bine. Când ajungeţi la final adăugaţi treptat restul de 100 g de unt, topit. Aluatul se împăturește, să prindă aer, până se îmbibă tot untul.

Acoperiţi vasul, depozitaţi-l la căldură și apoi lăsaţi aluatul să crească circa 50-60 de minute. Între timp, umplutura o pregătiţi după cum urmează: se bat albuşurile şi apoi se adaugă zahărul, cacao pudră, esența de rom și nuca.

După ce trec cele 50-60 de minute, împărţim aluatul în 4 părți egale, ungem blatul cu puțin ulei și întindem câte o foaie de aluat, astfel încât să încapă în tava de cozonac.

De asemenea, întindem umplutura pe lung, apoi o rulăm şi o punem în tava unsă cu unt și tapetată cu hârtie de copt.

Se unge cu puțin lapte și ou, se presară zahăr și se mai lasă 20-30 de minute la crescut. Când și-au dublat iar volumul, cozonacii se dau la cuptor 45-50 de minute, după care se înțeapă cu o scobitoare, pentru a se vedea dacă mai rămâne cocă pe acesta sau dacă este copt.

Citeşte şi:

Cum preparăm cea mai gustoasă tobă de porc pentru masa de Crăciun

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.