Cum putea fi evitată tragedia din Clubul Colectiv

-


Dacă proprietarii Clubului Colectiv ar fi respectat legea, la această oră nu ar fi existat 30 de tineri plecați prea devreme la ceruri și nici nu am mai fi stat cu sufletul la gură așteptând vești de la spitalele unde 137 de suflete se zbat între viață și moarte.

Proprietarii clubului Colectiv din Capitală au susţinut în autorizaţia de funcţionare că localul va fi folosit pentru o capacitate maximă de 80 de persoane. Vineri noapte, erau de cinci(!) ori mai mult. Dovadă stă documentul semnat la 6 noiembrie 2014, când a fost depus la Primăria Sectorului 4 pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare. Legea spune că la o capacitate mai mare de 100 de persoane e obligatoriu avizul de Prevenire şi Stingere a Incendiilor (PSI). În acelaşi timp, primăria ar fi putut efectua controale.

PRIMĂRIA SE SPALĂ PE MÂINI

O simplă declaraţie pe propria răspundere a fost suficientă pentru ca primăria Sectorului 4 să dea aviz de funcţionare clubului Colectiv. Societatea civilă spune că aşa funcţionează, de ani buni, sistemul în care funcţionează cluburi şi baruri din Bucureşti, dar nu numai. Primăria Sectorului 4 a transmis că „respectivul agent economic îşi desfăşura activitatea în baza declaraţiei pe propria răspundere, conform căreia, erau întrunite condiţiile de funcţionare, specifice pentru fiecare autoritate publică”.

poza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avizul de funcţionare a fost eliberat de primărie, însă, fără ca vreun inspector al instituţiei să fi văzut localul înainte. Mai rău, persoana cu atribuţii de cadru tehnic în domeniul incendiilor nu are calificarea necesară pentru evaluarea controlului siguranţei la incendiu, mai spun reprezentanţii primăriei.

„În cadrul primăriei există o persoană care îndeplineşte atribuţiile de cadru tehnic în domeniul apărării în domeniul incendiilor. Facem precizarea că această persoană nu are calificarea necesară pentru identificarea, evaluarea şi controlul siguranţei la incendiu, obligaţie ce revine personalului ISU. Declaraţia pe propria răspundere a firmei nu putea să fie pusă la îndoială la momentul eliberării autorizaţiei de funcţionare. Dacă organizează un eveniment cu mai mult de 80 de persoane, aşa cum scrie în declaraţia firmei pe propria răspundere, trebuiau să ceară un nou aviz, deci e vina firmei”, concluzionează instituţia condusă de Cristian Popescu Piedone.

CE OBLIGAŢII AVEA PIEDONE

Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor: SECTIUNEA a 2-a – Obligatiile consiliului local și ale primarului Art. 13. Consiliul local are următoarele obligaţii principale: i) analizează, semestrial şi ori de câte ori este nevoie, capacitatea de apărare împotriva incendiilor a unităţii administrativ-teritoriale pe care o reprezintă şi informează inspectoratul cu privire la măsurile stabilite pentru optimizarea acesteia.

ULTIMUL CONTROL

Pe 21.10.2015, prin Direcţia Generală de Poliţie Locală Sector 4 – Serviciul Inspecţie Comercială, a fost realizat un control în incinta clubului, control în urma căruia poliţiştii locali „au constatat că se respecta obiectul de activitate impus prin autorizaţie, în schimb, personalul angajat nu avea calificarea necesară pentru alimentaţia publică. În consecinţă, a fost aplicată o sancţiune contravenţională, fiind dispuse, totadată, termene pentru intrarea în legalitate”.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon